10 πληροφορίες που σοκάρουν

10 πληροφορίες που σοκάρουν Facebook Twitter
7

"Τα γενετικά σκουπίδια είναι τα μόνα που δεν ανακυκλώνονται". Είναι η πρώτη πληροφορία που άκουσα και με σόκαρε στη πρώτη συνάντηση για το 1ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Σπόρων (ναί, ναί, Φεστιβάλ Σπόρων!) "Love Sporoi -Let's grow together" που έγινε το 2014 στην Αθήνα. 

 

Η άλλη πληροφορία που άκουσα (και έτσι κατάλαβα άλλη μιά φορά γιατί είναι σημαντικό να γίνεται ένα Φεστιβάλ Σπόρων) είναι ότι κάθε παραδοσιακός σπόρος που εξαφανίζεται θέλει τουλάχιστον 2-3.000 χρόνια για να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.

Και τέλος, η πληροφορία ότι οι τοπικοί σπόροι, με την επερχόμενη λαίλαπα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων (όπως το καλαμπόκι και η σόγια που πλέον παγκόσμια παράγονται μόνο!!!) αλλά και την απελπιστικά διαδεδομένη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων κρίνονται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς , τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές εξίσου σημαντικοί όπως τα πολιτιστικά μνημεία μιας χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πολύμηνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, κατάφερε και απέρριψε μία πρόταση του 2013 για έναν κανονισμό που θα εφαρμοζόταν υποχρεωτικά σε όλες τις ΕΕ χώρες και όπου όλες οι ποικιλίες θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένες σε έναν οδηγό. Η εγγραφή θα ήταν υποχρεωτική και οι ενστάσεις ήταν μια κραυγή ενάντια στο πατεντάρισμα των σπόρων και την εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα. Ο κανονισμός καταψηφίστηκε τον Μάιο 2014 από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και θεωρήθηκε μία νίκη της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδιοπαραγώμενων σπόρων.

Η οργάνωση Demeter πιστοποιεί σε περισσότερες από 50 χώρες τις βιοδυναμικές καλλιέργειες και στηρίζεται στη φιλοσοφία του Στάινερ που πριν ένα αιώνα ανέπτυξε τη θεωρία της Ανθρωποσοφίας που σέβεται τις σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά και εφαρμόζεται σε όλη τη κοινωνία, από τα σχολεία μέχρι τη γεωργία.

Η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιους κινδύνους εξαφάνισης των σπόρων που είναι η βάση του κύκλου της ζωής πάνω στο πλανήτη Γη αλλά και αφετηρία για καλό και καθαρό φαγητό για όλους μας.

10 πληροφορίες για τους σπόρους που σοκάρουν

 

1. Το 75% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχει χαθεί τα τελευταία 100 χρόνια.


2. Το 95% των σπόρων λαχανικών ελέγχεται από πέντε (5) εταιρίες σε όλο το κόσμο.


3. Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου για τη τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά.


4. Μόνο τρία είδη (ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι) περιέχονται σε τρόφιμα που αποτελούν σχεδόν το μισό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου.


5. Στην ΕΕ οι τιμές των σπόρων έχουν αυξηθεί ραγδαία (κατά μέσο όρο +30,2%) στο διάστημα από 2000-2008.


6. Το καλαμπόκι, που μαζί με τη σόγια αποτελούν μεγάλο ποσοστό για ανθρώπινες αλλά και ζωικές τροφές, καλλιεργείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κατά το 85% τουλάχιστον στην Αμερική.


7. Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας στην Αμερική έφθανε το 2007 το 91%.


8. Η Ευρώπη δεν επιτρέπει γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις καλλιέργειες. Εμεσα όμως τρυπώνουν στη καθημερινή μας διατροφή μέσω των βρώσιμων ζώων που καταναλώνουν τέτοιες ζωοτροφές.


9. Δέκα μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως διακινούν το 75% της αγοράς σπόρων.


10. Η Ελλάδα αν και θεωρείται από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα και γεννετικό υλικό, υστερούμε στη παραγωγή και εξαγωγή σπόρων.

*1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων "Love Sporoi-Let's Grow Together", 6-12 Οκτωβρίου 2014, Impact Hub, Καραΐσκάκη 28, Ψυρρή και Κέντρο της Γης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ιλιον). Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.ogi.gr / love sporoi.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
"Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου για τη τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Πηγή: www.lifo.gr"Έστω και αν θεωρήσουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι ακριβής, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι μιλάει για μια διάρκεια πολλών χιλιάδων χρόνων και για συνθήκες μη παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, με την έννοια του παγκόσμιου εμπορίου κτλ.Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την δυσκολότερη διάδοση των σπόρων και κατ επέκταση τη μη κυριαρχία των πιο αποδοτικών σπόρων εις βάρος των σπόρων που δεν βγάζαν καλή σοδειά.Μόνο 30 είδη;Εμείς στο μποστάνι μας κάθε καλοκαίρι έχουμε τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη φυτών..για φαντάσου...το 1/3 των σπόρων..Τέλος, για την συγκεκριμένη φράση της συγκραφέως και μόνο, εκτός κι αν είσαι χορτοφάγος οι καθημερινές θερμίδες σου προέρχονται από άλλες πηγές.Στην σύγχρονη κοινωνία τουλάχιστον, υπάρχει πληθώρα τροφών με βάση το κρέας ας πούμε.
εμ οχι ακριβως. το ανθρωπινο ειδος πλεον επιβιωνει λογω της εξελιξης της ιατρικης επιστημης απο κοινες παθησεις που παλιοτερα θεριζαν (φυματιωση, πανωλη, χολερα κλπ), και στατιστικα εχει αυξηθει το προσδοκιμο ζωης. ειναι λογικο λοιπον να αυξηθει ο αριθμος περιστατικων με καρκινο, μεταξυ αλλων παθησεων του γηρατος.
Μία μέρα που πήγαινα στο χωριό, μου έκανε ωτοστόπ μια γριούλα. Σταματώ και την παίρνω. Ήταν στον κήπο, απ' ό,τι είπε, (που τον είχε στου διαόλου τη μάνα) και ήθελε να την πάρω μέχρι το παραπάνω χωριό. Μες στ' αμάξι βγάζει και μου δίνει μια ντομάτα – όλη κι όλη – και μου λέει όλο καύχηση: Τον σπόρο τον διατηρώ από τον πόλεμο, είναι δικός μου.Φτάνοντας στο χωριό μου, το οποίο βρισκόταν πολύ μακρύτερα από το δικό της, κοιτάω να δω τι είδους ντομάτα ήταν αυτή. Τη βλέπω απέξω δε μου άρεσε, το αντίθετο. Την ανοίγω και μέσα ήταν τερατοειδές. Με κοιλώματα, εξογκώματα και σιχαμερή ύλη. Έμοιαζε με το εσωτερικό του αυτιού.Τι συμβαίνει εδώ! Πώς στο καλό είναι οι ντομάτες που βγαίνουν από αγνούς σπόρους, σαν εκείνη; Μας έχουν μαγέψει οι πολυεθνικές με τις ελκυστικές όψεις των προϊόντων και αποκρύβουν από τα μάτια μας το πραγματικό. Ή οι πολυεθνικές κατάφεραν να κυριαρχήσουν και σχεδόν να εξαφανίσουν από την αγορά τόσους χιλιάδες διαφορετικούς σπόρους επειδή κινούν τα νήματα αλλά και επειδή διαθέτουν ένα πολύ πολύ προσεγμένο προϊόν από όλες τις πλευρές; Και πέρα από την όψη. Τι απόδοση είχαν οι σπόροι του καλομποκιού πριν τον πόλεμο και τι οι σημερινοί, πόσος ήταν ο παγκόσμιος πληθυσμός στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και πόσος στις αρχές του εικοστού πρώτου, η απόδοση των παλιών σπόρων φτάνει να θρέψει έστω το 1/3 του σημερινού πληθυσμού;
η αληθεια να λεγεται, η αποδοση των "αγνων" σπορων δεν μπορει να καλυψει την αυξημενη ζητηση. η ποιοτητα του ομως γευστικα αρκετες φορες υπερτερει, οποτε πιστευω ο μεγαλυτερος φοβος για τα γενετικα τροποποιημενα τροφιμα δεν ειναι το αν θα κανουν κακο στην υγεια ( που κανουν η δεν κανουν εχει αναπτυχθει τεραστια παραφιλολογια στο θεμα) αλλα οτι θα χαθει η βιοποικιλοτητα. καλο θα ηταν λοιπον να γινει προσπαθεια για διασωση των προιοντων αυτων, και η αναδειξη τους σε πιο εκλεκτη τροφη, σαν τα βιολογικα.
abuser.Συμφωνώ μαζί σου. Όλοι οι σπόροι αξίζει να διασωθούν και δράσεις όπως τα φεστιβάλ σπόρων και οι τράπεζες σπόρων είναι καλές και επαινετές.Εντούτοις το να νομίζουμε πως πέντε εταιρείες έχουν επιβάλλει με το έτσι θέλω και την οικονομική άνεση που διαθέτουν τους δικούς τους σπόρους και έχουν εξαφανίσει χιλιάδες άλλους, είναι εκτός πραγματικότητας. Το "υβρίδιο καλαμπόκι" που όλοι έχουμε ακουστά το οποίο εμφανίστηκε στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο αποδίδει περισσότερη από δεκαπλάσια παραγωγή από τους σπόρους που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Οι καλλιεργητές ήταν φυσικό κι επόμενο να παρατήσουν εκείνους τους σπόρους μόνοι τους με αποτέλεσμα τώρα αυτοί να είναι είδος προς εξαφάνιση. Επιπλέον η δεκαπλάσια παραγωγή σημαίνει πως η παραγωγή θα μοιραστεί σε περισσότερο κόσμο σε φθηνότερη τιμή. Εάν χάνονταν αύριο οι μετρημένοι σπόροι του υβρίδιου καλαμποκιού που δημιουργούν οι πολυεθνικές και η αγορά κατακλυζόταν από αυτούς τους εκατοντάδες σπόρους καλαμποκιού, με τον πληθυσμό που έχει σήμερα ο πλανήτης, οι μισοί και βάλε κάτοικοι δε θα μπορούσαν ν' απολαμβάνουν όλες αυτές τις τροφές που φτιάχνονται ή μεγαλώνουν με καλαμπόκι, καθότι η παραγωγή θα ήταν δραματικά μικρότερη, δε θα έφταναν για όλους και θα ήταν πολύ ακριβές.