11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους!

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Το Dine Athens είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης...
0

Όλοι δικαιούμαστε μια θέση στο όνειρο της υπέροχης γεύσης. Αυτό που ενίοτε μας στερεί η απαγορευτική τιμή μιας βραβευμένης κουζίνας, ακόμα και η ιδέα ή το ψυχολογικό δέος που μπορεί να μας καθηλώνει και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία νύχτα γεμάτη αστέρια Μισελέν.

Το Dine Athens που διοργανώνεται με την υπογραφή της Alpha Bank, είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης, ένα δημοκρατικό, τεράστιο τραπέζι που ενώνει στην πλατφόρμα του τα αστέρια Μισελέν, τη δημιουργική κουζίνα, τις γεύσεις του κόσμου, το κρασί και την μπίρα, 100 εστιατόρια συνολικά.

Με μενού των 15, των 30 και των 60 ευρώ κλείνεις το τραπέζι που ονειρεύεσαι κι έχεις και μια επιπλέον έκπτωση αν διαθέτεις κάρτα της Alpha Bank.

Πέρσι, 12.500 amateurs της νοστιμιάς πέρασαν από τις κρατήσεις τους και κάθε χρόνο η προσέλευση στο πάρτι δείχνει ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Και η επιτυχία δεν είναι τυχαία.

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Μπορεί προσωπικά να είμαι μαλωμένη με τα βραβεία, ωστόσο η δημοσιότητα που δημιουργούν οι βραβεύσεις μαζί με τον γαστρονομικό Τύπο ανοίγει την όρεξη.

Θέλεις να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ένα εστιατόριο που πολυακούστηκε, θέλεις να γευτείς από πρώτο χέρι αν η Μισελέν κουζίνα έχει άλλη γεύση, πολύ θα ήθελες κάποτε να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ο εθνικός μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος στις 8 Φλεβάρη θα μπει ο ίδιος στην κουζίνα για να ετοιμάσει ένα θαλασσινό σίκουελ 6 πιάτων ‒ κι εγώ μαζί σου!

Πολύ θα ήθελα να δω τι γεύση έχουν ο καπνός κέδρου και τα 3 αστέρια του Γερμανού Thomas Bühner που για 2 βραδιές (10-11) αφήνει τη δική του Ζωή (La Vie) στο Osnabrück για να μας μαγειρέψει καλεσμένος στη Σπονδή, αν και φοβάμαι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν ουρές.

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Μια εποχή που μπορεί η δημιουργικότητα να ζει την ακμή της, αλλά όχι απαραίτητα και το ελληνικό εστιατόριο, το οποίο υποφέρει από τα δεινά των φόρων, των υψηλών τιμών της πρώτης ύλης και του ΦΠΑ, το Dine Athens είναι μια παρηγοριά, μια τονωτική ένεση, η χαρά των γεμάτων τραπεζιών που δεν χρειάζεται να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, είναι η γιορτή στη μέση της εβδομάδας, η ευκαιρία να βγεις ακόμη και το μεσημέρι, έστω κι αν δεν το συνηθίζεις.

Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, ο foodie ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, ο εραστής της μπριζόλας και ο λάτρης του σούσι, κυρίως, όμως, εκείνος που θέλει να δοκιμάσει συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Εγώ ακόμη ταλαντεύομαι ανάμεσα σε πολλά, ορεκτικά και προκλητικά πολλά υποσχόμενα: να δοκιμάσω τα νεφράκια και τις άψογες κοπές του Κρητικού, για τις οποίες τόσο μελάνι έχει χυθεί, το λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς στον Λούτσο, το νέο hot ψαροφαγείο της Βούλας, να επιστρέψω (ξανά και ξανά) στην ψητή στρειδοσαλάτα του Ε/Γ Ταξιδεύοντας και στα κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, στην αθάνατη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα ή μήπως να τυλιχτώ στη γλυκιά νοσταλγία του γαλλικού κλασικισμού και του στέικ ταρτάρ στο Abreuvoir;

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter

Το βέβαιο είναι πως θα επιστρέψω στο πιο ελληνικό-γκουρμέ-brunch του Artisanal, θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα γεύμα του Δανού Ρόνι Έμποργκ με όλες μου τις αισθήσεις στο All Senses, να φάω μεξικάνικο στο Coyoacan, new age πολίτικα και γκλαμουράτα στο Mutfak και να εξακριβώσω αν όντως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι το ταλέντο που όλοι διατείνονται ότι είναι!

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Και όπως φαίνεται, αυτό το φεστιβάλ νοστιμιάς ήρθε για να μείνει!

Πληροφορίες στο www.dineathens.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ