11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους!

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Το Dine Athens είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης...
0

Όλοι δικαιούμαστε μια θέση στο όνειρο της υπέροχης γεύσης. Αυτό που ενίοτε μας στερεί η απαγορευτική τιμή μιας βραβευμένης κουζίνας, ακόμα και η ιδέα ή το ψυχολογικό δέος που μπορεί να μας καθηλώνει και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία νύχτα γεμάτη αστέρια Μισελέν.

Το Dine Athens που διοργανώνεται με την υπογραφή της Alpha Bank, είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης, ένα δημοκρατικό, τεράστιο τραπέζι που ενώνει στην πλατφόρμα του τα αστέρια Μισελέν, τη δημιουργική κουζίνα, τις γεύσεις του κόσμου, το κρασί και την μπίρα, 100 εστιατόρια συνολικά.

Με μενού των 15, των 30 και των 60 ευρώ κλείνεις το τραπέζι που ονειρεύεσαι κι έχεις και μια επιπλέον έκπτωση αν διαθέτεις κάρτα της Alpha Bank.

Πέρσι, 12.500 amateurs της νοστιμιάς πέρασαν από τις κρατήσεις τους και κάθε χρόνο η προσέλευση στο πάρτι δείχνει ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Και η επιτυχία δεν είναι τυχαία.

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Μπορεί προσωπικά να είμαι μαλωμένη με τα βραβεία, ωστόσο η δημοσιότητα που δημιουργούν οι βραβεύσεις μαζί με τον γαστρονομικό Τύπο ανοίγει την όρεξη.

Θέλεις να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ένα εστιατόριο που πολυακούστηκε, θέλεις να γευτείς από πρώτο χέρι αν η Μισελέν κουζίνα έχει άλλη γεύση, πολύ θα ήθελες κάποτε να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ο εθνικός μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος στις 8 Φλεβάρη θα μπει ο ίδιος στην κουζίνα για να ετοιμάσει ένα θαλασσινό σίκουελ 6 πιάτων ‒ κι εγώ μαζί σου!

Πολύ θα ήθελα να δω τι γεύση έχουν ο καπνός κέδρου και τα 3 αστέρια του Γερμανού Thomas Bühner που για 2 βραδιές (10-11) αφήνει τη δική του Ζωή (La Vie) στο Osnabrück για να μας μαγειρέψει καλεσμένος στη Σπονδή, αν και φοβάμαι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν ουρές.

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Μια εποχή που μπορεί η δημιουργικότητα να ζει την ακμή της, αλλά όχι απαραίτητα και το ελληνικό εστιατόριο, το οποίο υποφέρει από τα δεινά των φόρων, των υψηλών τιμών της πρώτης ύλης και του ΦΠΑ, το Dine Athens είναι μια παρηγοριά, μια τονωτική ένεση, η χαρά των γεμάτων τραπεζιών που δεν χρειάζεται να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, είναι η γιορτή στη μέση της εβδομάδας, η ευκαιρία να βγεις ακόμη και το μεσημέρι, έστω κι αν δεν το συνηθίζεις.

Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, ο foodie ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, ο εραστής της μπριζόλας και ο λάτρης του σούσι, κυρίως, όμως, εκείνος που θέλει να δοκιμάσει συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Εγώ ακόμη ταλαντεύομαι ανάμεσα σε πολλά, ορεκτικά και προκλητικά πολλά υποσχόμενα: να δοκιμάσω τα νεφράκια και τις άψογες κοπές του Κρητικού, για τις οποίες τόσο μελάνι έχει χυθεί, το λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς στον Λούτσο, το νέο hot ψαροφαγείο της Βούλας, να επιστρέψω (ξανά και ξανά) στην ψητή στρειδοσαλάτα του Ε/Γ Ταξιδεύοντας και στα κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, στην αθάνατη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα ή μήπως να τυλιχτώ στη γλυκιά νοσταλγία του γαλλικού κλασικισμού και του στέικ ταρτάρ στο Abreuvoir;

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter

Το βέβαιο είναι πως θα επιστρέψω στο πιο ελληνικό-γκουρμέ-brunch του Artisanal, θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα γεύμα του Δανού Ρόνι Έμποργκ με όλες μου τις αισθήσεις στο All Senses, να φάω μεξικάνικο στο Coyoacan, new age πολίτικα και γκλαμουράτα στο Mutfak και να εξακριβώσω αν όντως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι το ταλέντο που όλοι διατείνονται ότι είναι!

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Και όπως φαίνεται, αυτό το φεστιβάλ νοστιμιάς ήρθε για να μείνει!

Πληροφορίες στο www.dineathens.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM