16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια.
0

Παλιότερα, αν ήσουν χορτοφάγος, για να μην πω βίγκαν, δυσκολευόσουν να βγεις έξω για φαγητό. Οι επιλογές στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σταματούσαν στις σαλάτες, στις τηγανητές πατάτες και στη φασολάδα. Μου έχει τύχει σε ταβέρνα να μου προσφέρουν κοτόπουλο με το επιχείρημα «μα, δεν είναι κρέας!». Όμως αυτές οι μέρες μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.


Σήμερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο διατροφικό trend από αυτό του βιγκανισμού. Βίγκαν εστιατόρια, street food, παντοπωλεία και γαστρονομικά φεστιβάλ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην πόλη. Ίσως, μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι το 2018, που σε λίγο θα αποχαιρετίσουμε, ήταν η χρονιά που ο βιγκανισμός έγινε mainstream.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής.


Αβοκάντο, γάλα καρύδας, λιναρόσποροι, σιρόπι αγαύης και κινόα έχουν βρει μια θέση στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται πιο παραδοσιακά, ενώ μεγάλα νούμερα χτυπάνε οι αναζητήσεις στο Google και στο YouTube που σχετίζονται με βίγκαν συνταγές.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής. Υπάρχουν, βέβαια, και πολλοί περιστασιακοί βιγκανιστές, άνθρωποι που προσπαθούν κυρίως να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους.

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter

Στην Ελλάδα, τελικά, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Ιδού κάποια απ' αυτά που έχουμε ξεχωρίσει για εσάς:

• Yasai yaki soba. Udon νουντλς, μανιτάρια, κρεμμύδι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, βλαστάρια φασολιών σόγιας, φρέσκο κρεμμυδάκι και yasai vinegar με γαρνιτούρα από σουσάμι, τηγανητά κρεμμύδια και και πίκλες τζίντζερ.

Wagamama, Κηφισίας 41 (Golden Hall), 210 6836844

 

• Mystic Spiroulina. Σπαγγέτι με σπιρουλίνα, κολοκύθι, ελιές, καρότο, μανιτάρια, φυτική κρέμα γάλακτος και φυτικό τυρί.

Mystic Pizza, Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839500

 

• Mπέργκερ με χειροποίητο ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα, γεμιστό με ντομάτα και σπιτικό τυρί από κάσιους, μαζί με τηγανητές πατάτες.

Avit, Μαραγκού 19, Γλυφάδα, 6970 688962

 

• Cookoomela Red: Γύρος μανιταριού, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πατάτες.

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

 

• Vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι.

Mama Tierra, Ακαδημίας 84, Αθήνα, 211 4114420

 

• Βελουτέ σούπα με καρότο και πορτοκάλι.

Lacantina, Κωλέττη & Ζωοδόχου Πηγής 24, Εξάρχεια, 210 3810542

 

• Σουβλάκι με μπιφτέκι φακής, ντομάτα, πατάτες, λόλα και τζατζίκι σόγιας.

Trivoli Vegan Kafeneio, Μαρίνου Αντύπα 107, Ηλιούπολη

Βίγκαν καλαμάκια με ολόκληρα ψημένα μανιτάρια, κρεμμύδι και πράσινες πιπεριές.

Μ2, Συνεταιριστικός Décaφενές, Ανδρέα Μεταξά 2, 215 5019787

 

Aρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, πρασινάδες, φρέσκα μυρωδικά, φέτα, κόλιανδρο και καρύδι.

Σαλίγκαρος, Σολωμού 37, Εξάρχεια, 213 0226262

 

Αιγυπτιώτικο σουβλάκι μέσα σε χειροποίητη πίτα του «σάντουιτς», κάτι σαν κυπριακή πίτα, τηγανητή μελιτζάνα και σαλάτα τσομπάν, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, σουμάκ.

Ali Baba, Βενιζέλου Ελευθερίου 185, Μυτιληναίικα, Νέα Σμύρνη , 210 9316680

 

Burrito curry bowl: Ριζότο με καστανό ρύζι, φακή και κόκκινα φασόλια, δεμένο με σάλτσα από μακαντέμια, ηλιόσπορους και κάσιους, σερβιρισμένο με καλαμπόκι, πιπεριά, κέιλ, σπανάκι και τυρί από κάσιους.

Λάιμ Bistro, Δεκελέων 23, Αθήνα, 210 3474423

 

Aλμυρή τάρτα με κρέμα κάσιους, λιαστές ντομάτες και βασιλικό.

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875

 

«Mουσακάς» με κιμά σόγιας, μελιτζάνες και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας.

Vegan Nation, Ερμού 86, Μοναστηράκι, 210 3226226

 

Caraotas με μπιφτέκι από μαύρα φασόλια και φρέσκα μυρωδικά, καλαμπόκι, κινόα, ψιλοκομμένη σαλάτα και vegan mayo.

Los Loros, Ξενοφώντος 14, 210 3243232

 

Zen Tempeh: Νουντλς ρυζιού με τζίντζερ, φασολάκια, κόκκινο κάρι, γάλα καρύδας και τέμπε.

Avocado, Νίκης 30, 210 3237878

 

Σούπα με ρεβίθια και δεντρολίβανο.

Δίπορτο, Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 210 3211463

 

Ζάαταρ: Λαχματζούν με χειροποίητη ζύμη και ένα μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, 213 0318060

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ