Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Μία από τις πιο δυναμικές διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων έχει πλάκα, φωτογένεια και φτιάχνεται γρήγορα, παίρνοντας εύκολα τον ρόλο του κλασικού πρωινού ή μεσημεριανού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Buddha bowls, μπολ ενέργειας, smoothie μπολ, ασάι (açaί) μπολ. Μία από τις πιο δυναμικές διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων έχει πλάκα, φωτογένεια και φτιάχνεται γρήγορα, παίρνοντας εύκολα τον ρόλο του κλασικού πρωινού ή μεσημεριανού.

Ικανοποιώντας από τη μια το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και ταυτόχρονα την εμμονή της εποχής του Instagram με την τέλεια εικόνα, έχει εξαπλωθεί με ταχύτητα και φωτογραφηθεί με μανία.


Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl. Αυτό, μαζί με το προφανές ότι σερβίρεται σε μπολ. (Τώρα, γιατί αποκλειστικά σε μπολ, κανείς δεν ξέρει.)

Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl.


Στα αλμυρά energy bowls θα βρεις μια σχετικά ουδέτερη βάση: γλυκοπατάτα, κινόα, ρεβίθια ή ρύζι που σκεπάζεται από αναρίθμητα toppings, όπως σπόροι, τηγανητά αυγά, τριμμένο παντζάρι, και η λίστα συνεχίζεται επ' άπειρον.


Τα smoothie bowls είναι smoothies που είναι λίγο πιο πηχτά σε σχέση μ' εκείνα που πίνονται σε ποτήρι. Αφού μπουν σε μπολ, καλύπτονται αντίστοιχα με κομμένα φρούτα, σπόρους τσία, γύρη, ακατέργαστο κακάο, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο σου κάνει αποδεδειγμένα, ή όχι, καλό.

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Βραζιλία είναι η χώρα καταγωγής των εντυπωσιακών, σκούρων μοβ ασάι μπολ. To ασάι, το σκουρόχρωμο μπέρι που μεγαλώνει στο ομώνυμο είδος φοίνικα, φτάνει στις υπόλοιπες χώρες σε παγωμένη ή αποξηραμένη μορφή. Βάλ' το στο μπλέντερ με μια παγωμένη μπανάνα και λίγο νερό ή γάλα και έχεις τη βάση.

Tα παραδοσιακά toppings των ασάι μπολ είναι γκρανόλα και κομμάτια μπανάνας, αλλά προφανώς το μόνο όριο είναι η φαντασία και οι γνώσεις σου στη γεωμετρία.

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT