Monzu
Η γαστρονομία γίνεται εμπειρία γεμάτη από συναισθήματα.
Το Monzù είναι ένας χώρος που τιμά την ιστορία της γαστρονομίας, δημιουργώντας ένα γευστικό παρόν που ξεχωρίζει. Στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του δέκατου ένατου αιώνα, σε μεταφέρει στην Ιταλία εκείνης της περιόδου και στους αρχιμάγειρες που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία και εργάστηκαν για τους αριστοκράτες της νότιας Ιταλίας.
Αυτή η αναφορά σε προετοιμάζει για γεύσεις που αναδύονται από τη μακρά παράδοση της γειτονικής χώρας, αλλά παρουσιάζονται μέσα από τη βιωματική ματιά του βραβευμένου σεφ Γιάννη Λιόκα. Κι όταν λέμε βιωματική, είναι σίγουρο ότι αυτή η προσέγγιση θα σε αγγίξει βαθιά, καθώς περιλαμβάνει μια προσωπική έκφραση που διαμορφώνεται μέσα από ταξίδια στο εξωτερικό και συνδυάζει τη βαθιά αγάπη για τα προϊόντα του τόπου μας.
Η κατηγορία «πίτσα» τιμά τη ναπολιτάνικη καταγωγή της με ένα ζυμάρι σαρανταοκτάωρης ωρίμανσης που έχει ως βάση το προζύμι biga. Αφράτη και εύπεπτη, προσφέρεται σε πέντε εξαιρετικές προτάσεις για να διαλέξεις.
Η γευστική εμπειρία στο Monzù περνά από τα ορεκτικά –must try η σελινόρριζα ossobuco, γεμιστή με μανιτάρια εποχής, σε κρέμα από άγρια χόρτα και σάλτσα καπνιστής γραβιέρας Κρήτης– για να φτάσει στα εκπληκτικά ζυμαρικά και ριζότι. Εδώ πρωταγωνιστούν τα Agnolotti del plin, μια καρμπονάρα που περιέχει κρέμα από κρόκους, guanciale Κρήτης και παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς, ενώ τα signature λινγκουίνι του Monzù με ζωμό γαρίδας, κρόκο Κοζάνης και ταρτάρ γαρίδας Αμβρακικού είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να παραλείψεις.
Στα κυρίως πιάτα ο μαύρος χοίρος με κρέμα παστινάκι, ψητά παντζάρια, τσάτνεϊ καπνιστής πανσέτας και μύρτιλα σε ζύμωση είναι γευστική αποκάλυψη και ο μπακαλιάρος με φασόλια Φενεού, κρεμμύδια φρέσκα confit, σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών και ιταλική σάλτσα από αντζούγιες συγκεντρώνει σε ένα πιάτο τον γευστικό πλούτο του τόπου μας.
Η εκλεκτή λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό καθώς και τον διεθνή αμπελώνα συνοδεύει το γεύμα σου που δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε κάποιο από τα επιδόρπια του μενού. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το «αρχιτεκτονικό» τιραμισού από εκλεκτό φιστίκι Αιγίνης, κρέμα μασκαρπόνε και παγωτό εσπρέσο!
Στην cocktail list που υπογράφουν ο Σπύρος Κερκύρας και ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος η κατηγορία Spritz κλέβει την παράσταση, ενώ τα Negroni, Americano, Martini και, φυσικά, τα ξεχωριστά signature cocktails γίνονται ιδανικό pairing για τις γεύσεις του μενού ή συνοδεύουν κάθε στιγμή στο Monzù. Και είναι σίγουρο ότι αυτές οι στιγμές είναι κάτι περισσότερο από μοναδικές, καταλήγουν σε γευστικές αναμνήσεις που ξυπνούν κάθε τόσο και οδηγούν τα βήματά σου στο αρχοντικό της λεωφόρου Κηφισίας.
Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, 210 6200495, www. monzu.gr, Facebook: MonzuKifisia, Instagram: monzu_kifisia
Alio Neighborhood Pizzeria
Αλλάζει τις γευστικές συνήθειες της γειτονιάς.
Η λέξη «γειτονιά» είναι από μόνη της γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μυρωδιές. Όταν σ’ αυτούς τους συνειρμούς προσθέσεις και τη γεύση του οικείου φαγητού, τότε έχεις μπροστά σου το Alio Neighborhood Pizzeria. Το italian food spot που δημιούργησαν ο pizzaiolo Άκης Βαρθαλάμης και οι Παναγιώτης Λουκάκος και Γιάννης Λουκάκος έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια του ιταλικού street food, και μάλιστα στην πιο νόστιμη και ποιοτική εκδοχή του.
Με αναφορές που μοιράζονται μεταξύ του Νότου της Ιταλίας και του κέντρου της Νέας Υόρκης, η neo napolitan pizza του Alio Neighborhood Pizzeria με το πλούσιο στεφάνι και την τραγανή βάση είναι μια απολαυστική εμπειρία που γίνεται μέρος της καθημερινότητας διαφορετικών ανθρώπων, από τους πιτσιρικάδες μέχρι τους γκουρμέ ενήλικες, που εκτιμούν τη ζεστασιά μιας γνώριμης γεύσης. Παρά τον street χαρακτήρα του, το Alio Neighborhood Pizzeria βασίζεται στην υψηλή ποιότητα των υλικών –μόνο premium επιλογές καταφθάνουν στην κουζίνα–, δημιουργώντας μια σειρά από προτάσεις που θα βρεις στη μονοκατοικία του ή θα απολαύσεις στο σπίτι με delivery, χωρίς να ρισκάρεις να χάσεις τίποτα από τη νοστιμιά τους.
Στα must try η Caprese Burratina με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα burrata, φρέσκο βασιλικό, κουκουνάρι και ελαιόλαδο, αλλά και η περίφημη Bianca με μοτσαρέλα burrata, prosciutto cotto, ψητά ντοματίνια, φιστίκι Αιγίνης και λεμόνι. Εξαιρετική και η Pasta al Forno με ριγκατόνι, σάλτσα ντομάτας, κοτόπουλο, λουκάνικο, μανιτάρια, πιπεριά και παρμεζάνα που ενώνει με κάποιον τρόπο την ιταλική με την ελληνική μαγειρική. Το Alio Neighborhood Pizzeria δημιουργήθηκε μέσα από το Alio, για να φέρει μια αίσθηση συνοικιακής πιτσαρίας, όπου καθημερινά μπορείς να απολαύσεις νόστιμο φαγητό. Και τα κατάφερε πολύ καλά, slice by slice.
Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, 210 6086304, www.aliopizzeria.gr, Facebook, Instagram, order οnline: aliopizzeria.gr/menu
Tre Sorelle
Από το Παγκράτι στην Ιταλία με οδηγό τις γεύσεις.
Πίσω από το Tre Sorelle βρίσκονται ο Ευάγγελος Καραμιχάλης, ο Μιχάλης Χατζηγιάκος και ο Κώστας Ζουμής, επιβεβαιώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι καρμικά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αριθμός 3 είναι το σημείο όπου συναντιέται το παρόν με το παρελθόν ενός χώρου που κάποτε ήταν τρία διαφορετικά καταστήματα και ανήκαν σε τρεις αδελφές. Από εκείνες πήρε το όνομά του το Italian food spot του Παγκρατίου με τη vintage chic ατμόσφαιρα και φυσικά με μία από τις πιο νόστιμες πίτσες που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το ζυμάρι, που ωριμάζει τουλάχιστον 48 ώρες –πολλές φορές φτάνει τις 72–, φτιάχνεται με χειροποίητο προζύμι που παρασκευάζεται, όπως όλα άλλωστε, στο Tre Sorelle και γίνεται η βάση πάνω στην οποία δημιουργούνται ξεχωριστές προτάσεις με το χαρακτηριστικό κυψελωτό στεφάνι που θυμίζει Νάπολη.
Η μαργαρίτα με burrata είναι must try για να καταλάβεις την ποιότητα των υλικών και την τέχνη του pizzaiolo στην πιο basic συνταγή. Φυσικά, όλες προτάσεις ακολουθούν αυτήν τη φιλοσοφία που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Parma με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, ρόκα, προσούτο Πάρμας, νιφάδες παρμεζάνας και λάδι τρούφας, Tartuffo με φρέσκια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό, Zuccini με κολοκυθάκι, ντοματίνια, γκοργκοντζόλα, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό.
Στα must try είναι και πιάτα όπως η Porchetta, χοιρινό σιγοψημένο με μπαχαρικά, και φυσικά το χειροποίητο τιραμισού και η πανακότα που ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα.
Η λίστα των κρασιών, ανανεωμένη και ενημερωμένη, συνοδεύει ιδανικά κάθε γεύση και το pairing συνεχίζεται με τη λίστα των κοκτέιλ. Ο Τίμος Καραμπερόπουλος και ο Ευάγγελος Καραμιχάλης έχουν δημιουργήσει μια σειρά από signature μείξεις, με την κατηγορία Spritz να πρωταγωνιστεί για να ολοκληρώσει το γευστικό ταξίδι στην Ιταλία, ένα ταξίδι στο οποίο το Tre Sorelle γίνεται ιδανικός οδηγός.
Αρχελάου 19, Παγκράτι, 211 4072172, Facebook: Tre Sorelle, Instagram: tre_sorelle_pizza
Canarino
Στιγμές ιταλικής γαστρονομίας με ελληνικά υλικά σε μια χειμωνιάτικη αυλή.
Η ιταλική γαστρονομία συναντά τον ελληνικό διατροφικό πλούτο και το αποτέλεσμα είναι απλώς εκπληκτικό! Στο Canarino οι πρώτες ύλες έχουν ελληνική υπογραφή και οι συνταγές τη φιλοσοφία της ιταλικής παράδοσης.
Το ζυμάρι της πίτσας παρασκευάζεται από τρία ελληνικά άλευρα υψηλής ποιότητας και ψήνεται σε ξυλόφουρνο, προσφέροντας μια σειρά από γευστικότατες δημιουργίες. (Μην απορήσεις αν νιώσεις την επιθυμία να ζητήσεις έξτρα ψωμάκι…) Το prosciutto είναι ελληνικό –ναι, υπάρχει!–, ο τόνος είναι Αλοννήσου, ενώ στα τυριά θα συναντήσεις παλαιωμένη γραβιέρα και ανθότυρο Κρήτης αλλά και την εκπληκτική Μπούφαλα Κερκίνης. Αυτά τα premium υλικά συνδυάζονται αρμονικά σε συνταγές που σε εκπλήσσουν με την ιδιαίτερη και τόσο οικεία γεύση τους.
Στην κατηγορία «πίτσα» ξεχωρίζει η Partite με γκοργκοντζόλα, μοτσαρέλα, τσάτνεϊ σύκου και καρύδι, αλλά και η Bresaola με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μοτσαρέλα, bresaola και μαύρη ελληνική τρούφα. Πρέπει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα Gnocchi manzo stagionato που ψήνονται στον φούρνο με σάλτσα δυόσμου, παστουρμά, φρέσκια μοτσαρέλα και παρμεζάνα, ενώ μην παραλείψεις κάποια από τις δροσιστικές σαλάτες – η Panzanella με ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, κολοκύθι και φρυγανισμένο ψωμί με προζύμι είναι εκπληκτική!
Στο Canarino το μενού περιλαμβάνει εξαιρετικές επιλογές και σε κρέας. Η Bistecca alla fiorentina, που συνοδεύεται από σπαστές πατάτες baby, αρωματισμένες με λάδι τρούφας και παρμεζάνα, είναι μια πρόταση που μπορεί και να μοιραστείς –μπορεί και όχι–, αφού μιλάμε για 550 γρ. μοσχαρίσιας μπριζόλας κόντρα με το φιλέτο της.
Tο Canarino σε υποδέχεται πλέον και στην πλαϊνή αυλή, με την εντυπωσιακή ελιά να πρωταγωνιστεί στο κέντρο. Εδώ τα τραπέζια στρώνονται χειμώνα - καλοκαίρι αφού ο χώρος θερμαίνεται επαρκώς για να φιλοξενεί κάθε στιγμή σου. Κι αυτές οι στιγμές είναι πολύτιμες, αφού συνδυάζουν ελληνική και ιταλική παράδοση σε ένα περιβάλλον που τιμά εξίσου και τις δυο χώρες.
Ηλία Ηλιού 28, Ν. Κόσμος, 210 9010082, Facebook: Canarino, Instagram: canarinotrattoria
Franco Manca
Το όνομα που συνδέεται με τη ν(ε)απολιτάνικη πίτσα ήρθε στην Ελλάδα.
Το όνομα Franco Manca ίσως το γνωρίζεις από κάποιο ταξίδι σου στο Λονδίνο. Αν, μάλιστα, έχεις δοκιμάσει τις γεύσεις του, τότε το όνομα αυτό είναι μια γευστική ανάμνηση που δεν ξεχνάς και επανέρχεται κάθε φορά που η κουβέντα αφορά την ιταλική κουζίνα. Η αλυσίδα που μετρά ήδη 56 εστιατόρια στην Αγγλία και ένα μοναδικό στο νησί Σαλίνα της Ιταλίας βρίσκεται πλέον και στην Ελλάδα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, φέρνοντας μαζί της την απόλυτη πρωτοπορία στη slow-rising sourdough πίτσα.
Εδώ θα γευτείς την αυθεντική ν(ε)απολιτάνικη πίτσα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά της η Franco Manca, με στόχο να μυήσει όλο και περισσότερους στην αξία της πίτσας που γίνεται από προζύμι αλλά και στις τοπικές οργανικές πρώτες ύλες που σέβονται την εποχικότητα και το περιβάλλον. Άλλωστε, οι επιλογές του καταλόγου επιβεβαιώνουν στην πράξη ή, μάλλον, στη γεύση τις αξίες αυτές. Πρέπει να δοκιμάσεις την πίτσα με βιολογική ντομάτα, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, την πίτσα με ελαφρώς καπνιστό πικάντικο σαλάμι, ιταλική μοτσαρέλα, βιολογική ντομάτα, καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια και φρέσκο βασιλικό αλλά και αυτή με σάλτσα τρούφας, μοτσαρέλα και ποικιλία μανιταριών.
Στα starting bites θα βρεις πιάτα της ίδιας φιλοσοφίας, όπως μελιτζάνα με παρμεζάνα και μοτσαρέλα ψημένη στον φούρνο, πικάντικο λουκάνικο από αρνί ελευθέρας βοσκής, Burrata σε προζυμένιο ψωμί με πικάντικη nduja από τη Σπιλίγκα αλλά και αλλαντικά όπως μορταδέλα και μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο. Η εμπειρία στη Franco Manca ακολουθεί τη γευστική πολυφωνία της ναπολιτάνικης κουλτούρας, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί τη φιλοσοφία του less is more. Κι αυτή η διαφορετική άποψη ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει, ξεκινώντας από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ ένα δεύτερο κατάστημα στο Περιστέρι ετοιμάζεται σύντομα.
Πλ. Ελ. Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2581501, www.francomanca.com.gr, Facebook: Francomancagreece, Instagram: Francomancagreece
Bellagio
Γεύσεις που γίνονται έρωτας αλά ιταλικά.
Ας υποθέσουμε ότι έχεις γυρίσει όλη την Ιταλία σε ένα ονειρεμένο ταξίδι. Και ότι φεύγοντας μπορείς να πάρεις μαζί σου τα πιάτα που σε εντυπωσίασαν περισσότερο ώστε να τα απολαμβάνεις καθημερινά, ενώ μεταφέρεσαι νοητά στα γραφικά σοκάκια με τον ρομαντικό φωτισμό και τις παρέες να περπατούν τραγουδώντας. Αυτό έχει καταφέρει το Bellagio. Έχει μεταφέρει το ιταλικό ταμπεραμέντο, δημιουργώντας ένα comfort food spot με προτάσεις που μέχρι τώρα θα συναντούσες μόνο στην Ιταλία.
Η πίτσα με την τραγανή υφή, κυψελωτή και πανάλαφρη, φιλοξενεί στο οβάλ σχήμα της μια σειρά από συνδυασμούς υλικών που την κάνουν μοναδική. Πρέπει να δοκιμάσεις την Pistacchio με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, μορταδέλα, πέστο φιστικιού και τριμμένο φιστίκι για να καταλάβεις την έννοια του γευστικού αναστεναγμού, αλλά και την Tartufata με μοτσαρέλα, κρέμα από πάστα τρούφας, καραμελωμένα κρεμμύδια, προσούτο, baby ρόκα, φλέικς παρμεζάνας και λάδι τρούφας, που είναι μια αποκάλυψη. Τα ιταλικά ΠΟΠ προϊόντα ξεχωρίζουν με τη γεύση τους και η απόλαυση ολοκληρώνεται χάρη στον φούρνο Morello όπου η κάθε πίτσα χρειάζεται μόνο 3 λεπτά για να ψηθεί και να σερβιριστεί λαχταριστή μπροστά σου.
Στην κατηγορία pasta θα συναντήσεις μόνο χειροποίητα ζυμαρικά αργής ξήρανσης σε συνταγές που ενώνουν τον Βορρά με τον Νότο της Ιταλίας. Η εκπληκτική καρμπονάρα έρχεται σε δύο παραλλαγές και πρέπει να τις γευτείς και τις δύο. Carbonara Romana με σπαγγετόνι, κρόκο αυγού, guanciale, πεκορίνο Romano και φρέσκο πιπέρι αλλά και Carbonara al Τartufo με paccheri, κρόκο αυγού, guanciale, πεκορίνο Romano, παρμεζάνα Grana 18μηνης ξήρανσης και λάδι τρούφας. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις στο Bellagio, είναι ένας έρωτας αλά ιταλικά στην πιο ειλικρινή μορφή του. Κι αυτή η γεύση δεν ξεχνιέται εύκολα.
Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, 210 6000646, www.bellagiotrattoria.gr, Facebook: Bellagio • Pizza & Pasta Bar, Instagram: bellagio_pizza_pasta
Nolio
Ιταλική φινέτσα με γεύση comfort food.
Tο Nolio άνοιξε πριν από έναν χρόνο και έχει καταθέσει ήδη τη δική του άποψη στο comfort Italian food με πιάτα που σε κάνουν να τα λαχταράς από την πρώτη κιόλας ματιά. Και αυτή η αίσθηση επιβεβαιώνεται αμέσως μόλις δοκιμάσεις κάποια από τις προτάσεις του μενού που επιμελείται ο Ανδρέας Μούτσας.
Η ναπολιτάνικη πίτσα στα καλύτερά της δημιουργείται από ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών για να αποκτήσει τη μαλακή και κυψελωτή μορφή της με την τραγανή υφή. Τα ζυμαρικά, χειροποίητα και πεντανόστιμα, θα σε ενθουσιάσουν με τους συνδυασμούς υλικών, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις τις φανταστικές σαλάτες του Nolio.
Η Margherita με σάλτσα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte και φρέσκο βασιλικό είναι η πιο απλή και τρανταχτή απόδειξη της ανώτερης γεύσης. H Funghi e pancetta με κρέμα παρμεζάνας, μοτσαρέλα, προβολόνε, μανιτάρια, πανσέτα, λάδι τρούφας και θυμάρι θα σε μαγέψει με τη γεύση των αυθεντικών ιταλικών υλικών. Ενώ η Affumicata με κρέμα καπνιστού κρόκου αυγού, μοτσαρέλα, προβολόνε, καπνιστή scarmoza, πανσέτα και prosciutto cotto είναι μία από τις επιλογές που σε κάνουν φανατικό.
Οι λάτρεις της pasta (υπάρχει κανείς που δεν είναι;) θα δυσκολευτούν να επιλέξουν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν από την αυθεντική καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και κρέμα πεκορίνο ή την πικάντικη Amatriciana με καπνιστή πανσέτα, σάλτσα San Marzano, καπνιστή πάπρικα και λάδι πράσινου τσίλι.
Στις σαλάτες ξεχωρίζει η Rucola με αχλάδι, παντζάρι, αμύγδαλο φιλέ και ντρέσινγκ από λάιμ και, φυσικά, δεν γίνεται να τελειώσεις το γεύμα σου αν δεν δοκιμάσεις το τιραμισού με εσπρέσο brownie, κρέμα μασκαρπόνε και crumble καρυδιού.
Στο Nolio οι γεύσεις έχουν την ιταλική φινέτσα που σε κάνει να νιώθεις ότι αυτό το φαγητό είναι μια ευγενική προσφορά στην καθημερινότητά σου.
Παναγή Τσαλδάρη 32, Μελίσσια, 211 0134983, Facebook: Nolio Restaurant, Instagram: nolio.restaurant
Aperio Cucina & Vino
Αυθεντικό ιταλικό φαγητό για απαιτητικούς του είδους.
Η κλασική φινέτσα της ιταλικής κουζίνας και οι παραδοσιακές της γεύσεις ρίζωσαν για τα καλά στα βόρεια. Το Aperio Cucina & Vino μετράει τρία χρόνια λειτουργίας στον Χολαργό και έχει γίνει ήδη must try προορισμός για απαιτητικούς μακαρονάδες και λάτρεις της αυθεντικής πίτσας που ψήνεται σε χτιστό φούρνο.
Η προσεγμένη πρώτη ύλη και τα φρέσκα ζυμαρικά πρωταγωνιστούν στο μενού του Aperio που επιμελούνται οι Κώστας Καράκωστας και Βασίλης Μάντης. Οι δύο σεφ υπόσχονται να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο και κρατάνε την υπόσχεσή τους. Πρέπει να δοκιμάσεις το Vitello tonnato με σάλτσα τόνου, κάππαρη, πίκλες κρεμμυδιού και χώμα ελιάς αλλά και το καταπληκτικό Pistachio e Buffala με σπιτικό τσάτνεϊ ντομάτας, πέστο φιστίκι και burrata.
Στην κατηγορία «πίτσα» θα σε ενθουσιάσει η πολύ ιδιαίτερη Amatriciana, ενώ οι pasta lovers πρέπει να γευτούν τις παπαρδέλες alla norcina, ένα signature πιάτο που έχει φανατικούς θαυμαστές. Στον επίλογο του γεύματός σου δεν γίνεται να αντισταθείς στο κρεμώδες τιραμισού που δεν χορταίνεις την ανάλαφρη γεύση του.
Φυσικά, το Aperio φροντίζει για την pairing εμπειρία με μια λίστα από κρασιά του ελληνικού και ιταλικού αμπελώνα. Κάθε ετικέτα συνδυάζεται μοναδικά με τις ανάλογες γεύσεις και απογειώνει την απόλαυση.
Ο χώρος, διακοσμημένος με επιρροές τόσο από ρετρό όσο και από industrial στοιχεία, σε μεταφέρει σε μποέμ συνοικία της Ρώμης. Ψιλοτάβανος, φωτεινός, όπου το φυσικό ξύλο κυριαρχεί, ενώ ο χτιστός φούρνος στο βάθος και το πλακόστρωτο πάτωμα κλέβουν το βλέμμα σου.
Στον επάνω όροφο η οικιακή κουζίνα και το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι σε μεταφέρουν στην ιταλική επαρχία, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτή η ατμόσφαιρα γίνεται ιδανικός προορισμός για απογευματινή έξοδο με aperitivo μετά τη δουλειά αλλά και για βραδινή βόλτα με φίλους.
Η πίτσα στη μέση γίνεται σημείο συνάντησης για την παρέα, ενώ τα κλασικά ιταλικά πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο σε μια αυθεντική ιταλική εμπειρία απόλαυσης με τη συνοδεία των κατάλληλων κοκτέιλ. Στο Aperio κάθε στιγμή είναι μια μικρή γευστική απόδραση που σε παρασύρει σε άλλη χώρα, σε άλλη εποχή και κυρίως σε μια άλλη θεώρηση του τι θα πει αυθεντικό ιταλικό φαγητό.
Μεσογείων 258, Χολαργός, 210 6542002, Facebook: Aperio cucina & vino, Instagram: aperio_athens
Granello
Ανώτερη ποιότητα στις ιταλικές γεύσεις που δεν κρύβεται.
Το Granello είναι η σταθερή επιλογή του κέντρου της Αθήνας κάθε φορά που θέλεις να γευτείς αυθεντική ιταλική πίτσα. Τα προσεγμένα υλικά που έρχονται από τη γειτονική χώρα συνδυάζονται με προϊόντα του τόπου μας σε μια σειρά από συνταγές που ανεβάζουν το επίπεδο του street food όπως το ήξερες μέχρι σήμερα. Η ιδιαίτερη γεύση των αλλαντικών και τυριών της Ιταλίας αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο όταν παντρεύεται με την ποιότητα από το λάδι Κρήτης ή τα φρέσκα λαχανικά από μικρούς παραγωγούς.
Το ζυμάρι με φυσική προζύμη έρχεται να απογειώσει τη νοστιμιά της πίτσας του Granello που ψήνεται σε έναν custom made φούρνο, κατευθείαν από τη Νάπολη, και προσφέρει μια εκπληκτική αφράτη και ελαφριά γεύση που σου αφήνει μόνο την αίσθηση της απόλαυσης, χωρίς να σε βαραίνει. Αν μπεις σε δίλημμα σχετικά με το τι θα παραγγείλεις –που είναι και το πιο πιθανό– μπορείς να ξεκινήσεις από την Greca με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα Fior di Latte, πάστα ελιάς, πέστο λιαστής ντομάτας, κρεμμύδι και ψητές πιπεριές, ενώ εξαιρετική επιλογή είναι και η Piccante με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα Fior di Latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι, μέλι με τσίλι και φρέσκο βασιλικό.
Τα Lasagne Βolognese θυμίζουν την αγαπημένη συνταγή της μαμάς και φυσικά μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα sticks σκορδόψωμου Bastoncini που καταναλώνονται χωρίς μέτρο.
Ό,τι κι αν επιλέξεις μπορείς να το δεις να παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σου χάρη στην ανοιχτή κουζίνα του Granello όπου τίποτα δεν μένει μυστικό. Άλλωστε, η υψηλή ποιότητα και η άριστη τεχνική δεν έχουν λόγο να κρύβονται.
Περικλέους 18, Αθήνα, 210 3226542, Facebook: granellopizza, Instagram: granellopizza
La Gratella
Ιταλική γευστική παράδοση σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.
Η γαστρονομία της Ιταλίας είναι τόσο οικεία στην ελληνική γεύση, που καμιά φορά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια από τις δύο κουζίνες σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία. Στο La Gratella αυτή η ζεστασιά της σπιτικής φροντίδας είναι διάχυτη σε όλο τον χώρο και, φυσικά, στις γεύσεις που θα δοκιμάσεις. Η ατμόσφαιρα θυμίζει trattoria σε κάποιο χωριό της Νότιας Ιταλίας με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, ενώ το μενού τιμά την ιταλική παράδοση με τον καλύτερο τρόπο.
Η ναπολιτάνικη πίτσα του Gratella παρασκευάζεται από ζυμάρι που ωριμάζει για 72 ώρες και προσφέρεται σε μια σειρά από προτάσεις όπου πρωταγωνιστούν οι πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από Ιταλία. Ανάμεσα στις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσεις είναι σίγουρα η πίτσα Tartufata με κρέμα γάλακτος, κατσικίσιο τυρί, σάλτσα τρούφας και μανιτάρια.
Αν είσαι φαν της pasta, τα φρέσκα ζυμαρικά στο La Gratella δίνουν μια άλλη διάσταση στις κλασικές συνταγές, ενώ δεν λείπουν προτάσεις που θα σε εκπλήξουν γευστικά με τον συνδυασμό των υλικών. Τα Paccheri με λουκάνικο Νόρτσια, provola affumicata, κρέμα μαύρης τρούφας, μανιτάρια porcini, πεκορίνο και δεντρολίβανο είναι πράγματι ένα «χαστούκι» γευστικής ικανοποίησης (στη Νάπολη «paccheri» σημαίνει «χαστούκι»), ενώ το ριζότο με μανιτάρια porcini και σάλτσα μαύρης τρούφας παίζει με τα ντελικάτα αρώματα και σε ενθουσιάζει.
Τα πιάτα συνοδεύονται από μια λίστα κρασιών με ετικέτες εισαγωγής που δεν θα βρεις αλλού και όλες οι γεύσεις έρχονται και στον χώρο σου με delivery.
To La Gratella, που σημαίνει μικρή σχάρα, βρίσκεται σε δύο σημεία, στο Ναύπλιο και στο Χαλάνδρι, για να μοιράζει απλόχερα γεύσεις της ιταλικής παράδοσης με έναν τρόπο που σε κάνει να νιώθεις ότι αυτή είναι η κουζίνα του τόπου σου.
25ης Μαρτίου 21 & Ομήρου, Χαλάνδρι, 210 6851200, Facebook: La Gratella Athens, Instagram: lagratellatrattoria
Κεντρίνα
Ιταλικές γεύσεις που σε παρασύρουν σε κάποιο χωριό έξω από τη Ρώμη.
Η Κεντρίνα είναι ένα στέκι μικρό, αλλά θαυματουργό σε ό,τι αφορά τόσο την ατμόσφαιρα όσο και τις γεύσεις που προσφέρει. Αυθεντικά ιταλικά υλικά γίνονται η βάση για μια σειρά από προτάσεις σε πίτσα στην πιο ρουστίκ εκδοχή της. Το ζυμάρι, αποκλειστικά από φυσικό προζύμι, δημιουργεί μια απόλυτα ελαφριά και εύπεπτη νοστιμιά που σε μεταφέρει σε κάποιο χωριό έξω από τη Ρώμη. Ακολουθώντας τη διαδοχή των εποχών, οι προτάσεις διαφέρουν, ώστε να υπάρχει συνεχώς κάτι νέο να δοκιμάσεις.
H Margherita Βurratina με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα burrata, χειροποίητο πέστο βασιλικού, ντοματίνια confit και φρέσκα και κουκουνάρι είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή για να γνωρίσεις αυτή την gluten free απόλαυση με το μακρόστενο σχήμα. Must try, φυσικά, η ομώνυμη Κεντρίνα με μοτσαρέλα Fior di Latte, κατίκι Δομοκού, μπρεζάολα, κάππαρη, ξύσμα λεμονιού, ροζ πιπέρι, ρόκα, φρέσκο πιπέρι και βινεγκρέτ λεμόνι που συνδυάζει τα ελληνικά υλικά με την ιταλική παράδοση.
Eξαιρετικές και οι επιλογές σε πάστα –πρέπει να δοκιμάσεις την Tartuffo με μανιτάρια, πατέ τρούφας και μαϊντανό– αλλά και οι δροσιστικές σαλάτες σε συνδυασμούς τόσο προσεγμένους γευστικά και θρεπτικά, ώστε να αποτελούν ολοκληρωμένο γεύμα από μόνες τους. Ό,τι κι αν επιλέξεις, μπορείς να το παραγγείλεις και στον χώρο σου με delivery, απολαμβάνοντας τη γεύση των υλικών που κυριαρχεί, χωρίς να καλύπτεται από περιττές προσθήκες.
Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει ετικέτες μικρών παραγωγών από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, που συνοδεύουν αρμονικά κάθε γεύση. Κάθε τόσο θα πετύχεις φανταστικά events που στήνονται στον εξωτερικό χώρο με live σε ήχους σουίνγκ, τζαζ ή ροκ. Ιδανικό στέκι για πριν ή μετά από μια κινηματογραφική βραδιά στο Αβάνα, το Κεντρίνα είναι ένα κουκλίστικο σποτ που απλώς φροντίζει να τρως καλά και με τα πιο αγνά υλικά. Κι αυτό δεν το λες και λίγο.
Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, 210 6721129, Facebook: Kentrina, Instagram: kentrinaathens
Mailo΄s The Pasta Project
Οι γεύσεις του κατακτούν και τα νότια προάστια.
Ο Mailo, αυτός ο χαριτωμένος σκυλάκος που συνδέει τη μορφή του με τη γεύση των φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών, κάνει βόλτα στη Γλυφάδα, αφού εκεί έχει ανοίξει το νέο σποτ Mailo’s The Pasta Project, και κατακτά τα νότια προάστια με τις φανταστικές συνταγές του. Γνήσια ιταλική pasta σε ένα Mailo’s box που μοιράζει γευστική ευτυχία είτε σε take-away είτε ως delivery.
Rigatoni, casarecce και campanelle από βιολογικό ιταλικό σιμιγδάλι είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που μπορείς να συνδυάσεις με κάποια από τις τέλειες σάλτσες του Mailo’s για να νιώσεις την απόλυτη γευστική ικανοποίηση που έρχεται από την Ιταλία και κάνει στάση σε περισσότερα από 20 σημεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Parmesan Chicken με κρέμα παρμεζάνας, κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και εστραγκόν, Mac & Cheese με παλαιωμένο τσένταρ και μπεσαμέλ παρμεζάνας, Beef Ragu με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με μυρωδικά: αυτές είναι μόνο κάποιες από τις γεύσεις που θα σε κάνουν να «κουνάς την ουρά σου» από χαρά, ενώ το μενού ανανεώνεται και θα παρουσιάσει σύντομα δύο νέες γευστικές εκπλήξεις που δεν μοιάζουν με τίποτε απ’ όσα έχεις δοκιμάσει. (Κάνε υπομονή και σύντομα θα ευχαριστείς γι’ αυτό το spoiler.)
Όπου κι αν βρίσκεσαι, οι προτάσεις του Mailo’s The Pasta Project βρίσκονται κι αυτές κάπου εκεί γύρω, αν και όσο ο καιρός ανοίγει, το νέο σημείο της Γλυφάδας είναι ιδανική στάση στη βόλτα σου. Τα εκλεκτά υλικά –μόνο οι καλύτερες πρώτες ύλες καταφθάνουν στην κουζίνα του Mailo’s– εννοείται ότι κάνουν τη διαφορά από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Αν η γαστρονομία είναι ένα ταξίδι σε άλλες χώρες, ο Mailo γίνεται οδηγός στο δικό σου γευστικό ταξίδι στη γνήσια ιταλική πάστα.
Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, 216 9005452 και σε Κολωνάκι, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Κύπρο, www.mailos.gr, Facebook: Mailo’s, Instagram: mailos_pasta
The Brothers
Ιταλική γαστρονομία σε street food.
Η υψηλή ποιότητα σερβίρεται σε μορφή street food και είναι ό,τι πιο νόστιμο θα δοκιμάσεις. Στο The Brothers τα δύο αδέλφια, ο Λεονάρδος και ο Μιχάλης Κρητικός, έχουν αποδείξει ότι η ναπολιτάνικη πίτσα είναι από μόνη της μια κατηγορία γεύσης και συνεχίζουν να το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Το αλεύρι από ιταλικούς πετρόμυλους είναι η πρώτη ύλη στην οπoία βασίζεται το εξαιρετικό ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και καταλήγει να δημιουργήσει την περίφημη πίτσα με το κυψελωτό στεφάνι και την ελαφριά γεύση. Ο σεφ Χάρης Κουφουκώστας ξέρει πολύ καλά πώς να απογειώσει την απόλαυση με συνταγές που συνδυάζουν τα premium υλικά, όπως τα διαλεχτά αλλαντικά και τυριά Ιταλίας και η εκλεκτή σάλτσα ντομάτας San Marzano.
Στο The Brothers θα βρεις πολλές επιλογές που θα σε βάλουν σε δίλημμα, αλλά ξεκίνησε δοκιμάζοντας την κλασική μαργαρίτα. Σε αυτή την απλή γεύση κρύβεται όλη η ποιότητα των υλικών αλλά και της τεχνικής, που θα σε καταπλήξουν. Εξαιρετική και η Porchetta με κρέμα ρικότα, μοτσαρέλα, ιταλική πορτσέτα, πατάτα ψητή, πράσο και παρμεζάνα. Αν είσαι φαν των πικάντικων, μην παραλείψεις την Picante με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ιταλική σπιανάτα, ντοματίνια, μέλι, δενδρολίβανο και πέστο καυτερής πιπεριάς.
Το μοναδικό ζυμάρι γίνεται βάση για πεϊνιρλί –δεν έχεις φάει παρόμοιο– αλλά και για πεντανόστιμα panuozzo – must try το pulled beef με μοσχαράκι ραγού, ελιές, κρέμα ρικότα και πεκορίνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το The Brothers πήρε το βραβείο Food Awards 2021 στην κατηγορία «Ιταλικό». Κυρίως, δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά βραβεύεται απ’ όσους δοκιμάζουν τις γεύσεις του και επιστρέφουν ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο.
Ιωαννίνων 3, Γέρακας, 210 6613613, Facebook: thebrothers, Instagram: thebrothersathens
Grandpa Trattoria
Παραδοσιακές γεύσεις σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου.
Η ιταλική παράδοση έχει το δικό της στέκι στο Κουκάκι. Το Grandpa Trattoria είναι το επιχειρηματικό αδελφάκι του Σπιρτόκουτου που εδώ και 13 χρόνια μοιράζει στιγμές απόλαυσης σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου. Εδώ όλα είναι χειροποίητα και άκρως προσεγμένα, γι’ αυτό και το Grandpa ήδη βρίσκεται στη 2η θέση του Tripadvisor.
Το ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες γίνεται βάση για μια σειρά από συνταγές που συνθέτουν την κατηγορία «πίτσα» στην πιο αυθεντική εκδοχή της, ενώ τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι μια γευστική έκπληξη σε όποια συνταγή κι αν τα γευτείς. Πρέπει να δοκιμάσεις την πίτσα Prosciutto και την pasta Caccio e Peppe και, φυσικά, να συνοδεύσεις ό,τι κι αν φας με κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας κρασιών από τον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Μη φύγεις χωρίς να γευτείς το αυθεντικό τιραμισού ή την παραδοσιακή πανακότα που παρασκευάζονται καθημερινά στο Grandpa Trattoria, ολοκληρώνοντας το γευστικό σου ταξίδι στους δρόμους της Ιταλίας.
Γεωργίου Ολυμπίου 8Α, Κουκάκι, 210 9230656, Facebook: Grandpa trattoria, Instagram: grandpa_trattoria
Napolitivo
Εδώ θα απολαύσεις αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.
Η Νάπολη και η απολαυστική συνήθεια του aperitivo συναντιούνται στο Napolitivo. To all-day pizza bar που θα συναντήσεις λίγο μετά την είσοδο στη μαρίνα Φλοίσβου συνδυάζει όλες τις αγαπημένες ιταλικές συνήθειες σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που σε ταξιδεύει γευστικά μέχρι την Ιταλία. Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, αρωματικός καφές, ιταλικό brunch αλλά και η λατρεμένη ιεροτελεστία του aperitivo σε παρασύρουν σε μια εμπειρία απόλαυσης που κερδίζει τις εντυπώσεις. Άλλωστε, το Napolitivo είναι το μοναδικό πιστοποιημένο εστιατόριο από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) στην Αθήνα και όχι τυχαία.
Η πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο ξεχωρίζει χάρη στην ελαφριά της ζύμη, η οποία ωριμάζει για 12-24 ώρες πριν περάσει στα χέρια των εκπαιδευμένων στη Νάπολη pizzaiolos. Τα εκλεκτά υλικά συνδυάζονται σε διαφορετικές συνταγές που παρουσιάζονται στο μενού του Napolitivo και σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις. Εξαιρετική επιλογή η Pistacchio e Mortadella από την κατηγορία των «Bianca Pizza»με πέστο φιστικιού και τριμμένο φιστίκι ή η Diavola με το ιταλικό αλλαντικό nduja και πικάντικο σαλάμι Νάπολης.
Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με μια αυθεντική Tiramisù ή ένα Aperol Spritz. Rumor has it ότι το Napolitivo τα πάει περίφημα και στα δύο!
Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 2109840112, Facebook: Napolitivo, Instagram: napolitivo
V 1935
Ιταλική γαστρονομία σε ένα από τα πιο όμορφα roofgardens της Αθήνας.
Αν υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο από τη γεύση της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας, είναι η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα με θέα στην Αθήνα. Στο roofgarden του V 1935 θα ζήσεις αυτήν ακριβώς την εμπειρία που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις σου. Σε μια vintage ατμόσφαιρα με στοιχεία αρ ντεκό ο πιστοποιημένος pizzaiolo και δημιουργός του V1935 Λευτέρης Τσαουσάκης θα σε μαγέψει με μια σειρά από συνταγές που βασίζονται όλες στην άριστη τεχνική και τις premium πρώτες ύλες που έρχονται από την Ιταλία για να συνθέσουν τις προτάσεις του μενού.
Το ζυμάρι, που ωριμάζει υπομονετικά, την 3η ημέρα είναι έτοιμο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας. Αρκεί να ψηθεί για μόλις ενάμισι λεπτό στους 400°C στον φούρνο που έχει κατασκευάσει μία από τις πιο παλιές εταιρίες της Νάπολης, ώστε να σε καταπλήξει με την ελαφριά και πεντανόστιμη γεύση του. Εδώ θα απολαύσεις «μια πίτσα με μανιτάρια που όμοιά της θα βρεις μόνο στη Ρώμη», όπως λέει ο pizzaiolo, ενώ πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε γνήσια ιταλική carbonara με γκουαντσιαλε και αυγό.
Στα καινούργια πιάτα έχει προστεθεί η carbonara με καπνιστή πέστροφα, πέντε ειδών μανιτάρια και πάστα τρούφας. Στις ιδιαίτερες επιλογές του καταλόγου η πίτσα με σπανάκι και ρικότα που περιέχει λάδι με άρωμα πορτοκαλιού, αλλά και η πίτσα με φιστίκι, ρικότα και μορταδέλα.
Όλες οι συνταγές είναι αυθεντικά ιταλικές, αντλούν έμπνευση από τα ταξίδια του Λευτέρη στην Ιταλία και φυσικά παρασκευάζονται μόνο με τα καλύτερα υλικά, όπως η αυθεντική σάλτσα ντομάτας San Marzano.
Εξαιρετικά και τα κοκτέιλ που θα συνοδεύσουν τις γεύσεις σε μια γαστρονομική εμπειρία που ολοκληρώνεται με ένα original τιραμισού! Στο V 1935 η γαστρονομία της Ιταλίας προσφέρεται στην πιο ουσιαστική μορφή της και σερβίρεται κάτω από τον αττικό ουρανό παρακολουθώντας πάντα βουβό κινηματογράφο!
Βουλής 29, 211 182 1935, Facebook: v1935 Roof Garden, Instagram: v1935_roof_garden
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.