20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
3

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter

 

1.

Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων, έχει ηλικία 3.000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. Πέρσι το λάδι από τις ελιές του συσκευάστηκε σε 249 αναμνηστικά μπουκαλάκια των 20 ml για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου. 

2.

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεκίνησε γύρω στο 5000 π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το πρώτο δένδρο ελιάς το φύτεψε η θεά Αθηνά μπροστά στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη. 

3.

Το 2012 η παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου έφτασε τους 357.000 τόνους από 170.000.000 ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην Ελλάδα . 

4.

Από αυτό το 40% έφυγε χύμα στην Ιταλία για να πωληθεί από εκεί στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ελαιόλαδο.

5.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ελαιόλαδου. Την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία στην τέταρτη θέση. 

6.

Στην Ελλάδα οι τρεις βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο, το Κολυμβάρι στην Κρήτη και η Λέσβος.

7.

Το Κολυμβάρι, όπως και η Κριτσά, φημίζονται για την παραγωγή της πλέον υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.

8.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου είναι: κορωνέικη και μανάκι.

9.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 19 λίτρα λάδι ανά άτομο τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 3, στη Γερμανία 0,7 και στην Ιαπωνία 0,1 λίτρα. 

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στα Χανιά , έχει ηλικία 3000 ετών και ακόμα παράγει ελιές.

10.

Κάθε δένδρο αρχίζει να παράγει ελιές στο πέμπτο έτος της ηλικίας του και ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος αν το κάθε δένδρο μπορεί να παράγει περίπου 50 κιλά ελιάς κάθε χρόνο.

11.

Η πιο συνηθισμένη συσκευασία ελαιόλαδου παραμένει ο αλουμινένιος τενεκές 3 και 5 λίτρων και κοστίζει από 20 μέχρι 40 ευρώ. Η πιο ασυνήθιστη συσκευασία είναι σε κεραμικό μπουκάλι, σε σχήμα πέτρας ελαιοτριβείου, της ελληνικής εταιρείας Milestone.  

12.

Παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 2%.

13.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας που παρήχθη μόνο με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 0,8% και η γεύση και το άρωμά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, χωρίς κανένα ελάττωμα.

14.

Η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή έρευνα γύρω από το ελαιόλαδο και τα υγιεινά συστατικά του γίνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο U.C. Davies. Πολλή έρευνα γίνεται επίσης σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.

15.

Οι γευσιγνώστες του λαδιού, όταν ελέγχουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, ψάχνουν για φρουτώδες άρωμα και γεύση χωρίς ελαττώματα, που θυμίζει πράσινο χόρτο, ώριμο μήλο, τομάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.  

16.

Το ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά και βιταμίνες. Τα σημαντικότερα οφέλη προέρχονται από τις πολυφενόλες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

17.

Το ελαιόλαδο ενδείκνυται και για τηγάνισμα, αλλά λόγω του κόστους του (4 ευρώ λιανική τιμή το κιλό του παρθένου ελαιόλαδου) πολλοί το αντικαθιστούν με ηλιέλαιο, που το θεωρούν όχι μόνο φθηνότερο αλλά και καταλληλότερο για καλύτερο τηγάνι. 

18.

Η ελληνική εταιρεία που εξάγει το περισσότερο ελαιόλαδο διεθνώς είναι η TerraCreta. Κάθε χρόνο στον διαγωνισμό σχεδιασμού και ντιζάιν του Λος Άντζελες και στο EDA οι φιάλες με ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύονται στις πρώτες θέσεις για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους. Οι εταιρείες Eleia, Moria Elea και Milestone βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για τον εξαιρετικό σχεδιασμό συσκευασίας του ελαιόλαδού τους. 

19.

Πρωτόλαδο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή το τέλος Οκτωβρίου, και έχει ένα χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα.

20.

Πυρηνέλαιο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται από χημική κατεργασία του κουκουτσιού της ελιάς.

21.

Από τον ΟΟΣΑ προτάθηκε η πρόσμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής, αγνοώντας όμως τις επιπτώσεις στη διατροφή αλλά και στο καλό όνομα που έχει έως τώρα το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα φέτος έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια