20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
3

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter

 

1.

Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων, έχει ηλικία 3.000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. Πέρσι το λάδι από τις ελιές του συσκευάστηκε σε 249 αναμνηστικά μπουκαλάκια των 20 ml για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου. 

2.

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεκίνησε γύρω στο 5000 π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το πρώτο δένδρο ελιάς το φύτεψε η θεά Αθηνά μπροστά στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη. 

3.

Το 2012 η παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου έφτασε τους 357.000 τόνους από 170.000.000 ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην Ελλάδα . 

4.

Από αυτό το 40% έφυγε χύμα στην Ιταλία για να πωληθεί από εκεί στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ελαιόλαδο.

5.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ελαιόλαδου. Την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία στην τέταρτη θέση. 

6.

Στην Ελλάδα οι τρεις βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο, το Κολυμβάρι στην Κρήτη και η Λέσβος.

7.

Το Κολυμβάρι, όπως και η Κριτσά, φημίζονται για την παραγωγή της πλέον υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.

8.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου είναι: κορωνέικη και μανάκι.

9.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 19 λίτρα λάδι ανά άτομο τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 3, στη Γερμανία 0,7 και στην Ιαπωνία 0,1 λίτρα. 

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στα Χανιά , έχει ηλικία 3000 ετών και ακόμα παράγει ελιές.

10.

Κάθε δένδρο αρχίζει να παράγει ελιές στο πέμπτο έτος της ηλικίας του και ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος αν το κάθε δένδρο μπορεί να παράγει περίπου 50 κιλά ελιάς κάθε χρόνο.

11.

Η πιο συνηθισμένη συσκευασία ελαιόλαδου παραμένει ο αλουμινένιος τενεκές 3 και 5 λίτρων και κοστίζει από 20 μέχρι 40 ευρώ. Η πιο ασυνήθιστη συσκευασία είναι σε κεραμικό μπουκάλι, σε σχήμα πέτρας ελαιοτριβείου, της ελληνικής εταιρείας Milestone.  

12.

Παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 2%.

13.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας που παρήχθη μόνο με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 0,8% και η γεύση και το άρωμά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, χωρίς κανένα ελάττωμα.

14.

Η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή έρευνα γύρω από το ελαιόλαδο και τα υγιεινά συστατικά του γίνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο U.C. Davies. Πολλή έρευνα γίνεται επίσης σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.

15.

Οι γευσιγνώστες του λαδιού, όταν ελέγχουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, ψάχνουν για φρουτώδες άρωμα και γεύση χωρίς ελαττώματα, που θυμίζει πράσινο χόρτο, ώριμο μήλο, τομάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.  

16.

Το ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά και βιταμίνες. Τα σημαντικότερα οφέλη προέρχονται από τις πολυφενόλες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

17.

Το ελαιόλαδο ενδείκνυται και για τηγάνισμα, αλλά λόγω του κόστους του (4 ευρώ λιανική τιμή το κιλό του παρθένου ελαιόλαδου) πολλοί το αντικαθιστούν με ηλιέλαιο, που το θεωρούν όχι μόνο φθηνότερο αλλά και καταλληλότερο για καλύτερο τηγάνι. 

18.

Η ελληνική εταιρεία που εξάγει το περισσότερο ελαιόλαδο διεθνώς είναι η TerraCreta. Κάθε χρόνο στον διαγωνισμό σχεδιασμού και ντιζάιν του Λος Άντζελες και στο EDA οι φιάλες με ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύονται στις πρώτες θέσεις για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους. Οι εταιρείες Eleia, Moria Elea και Milestone βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για τον εξαιρετικό σχεδιασμό συσκευασίας του ελαιόλαδού τους. 

19.

Πρωτόλαδο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή το τέλος Οκτωβρίου, και έχει ένα χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα.

20.

Πυρηνέλαιο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται από χημική κατεργασία του κουκουτσιού της ελιάς.

21.

Από τον ΟΟΣΑ προτάθηκε η πρόσμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής, αγνοώντας όμως τις επιπτώσεις στη διατροφή αλλά και στο καλό όνομα που έχει έως τώρα το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα φέτος έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια