20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
3

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter

 

1.

Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων, έχει ηλικία 3.000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. Πέρσι το λάδι από τις ελιές του συσκευάστηκε σε 249 αναμνηστικά μπουκαλάκια των 20 ml για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου. 

2.

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεκίνησε γύρω στο 5000 π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το πρώτο δένδρο ελιάς το φύτεψε η θεά Αθηνά μπροστά στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη. 

3.

Το 2012 η παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου έφτασε τους 357.000 τόνους από 170.000.000 ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην Ελλάδα . 

4.

Από αυτό το 40% έφυγε χύμα στην Ιταλία για να πωληθεί από εκεί στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ελαιόλαδο.

5.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ελαιόλαδου. Την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία στην τέταρτη θέση. 

6.

Στην Ελλάδα οι τρεις βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο, το Κολυμβάρι στην Κρήτη και η Λέσβος.

7.

Το Κολυμβάρι, όπως και η Κριτσά, φημίζονται για την παραγωγή της πλέον υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.

8.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου είναι: κορωνέικη και μανάκι.

9.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 19 λίτρα λάδι ανά άτομο τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 3, στη Γερμανία 0,7 και στην Ιαπωνία 0,1 λίτρα. 

20 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Ελληνικό ελαιόλαδο Facebook Twitter
Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στα Χανιά , έχει ηλικία 3000 ετών και ακόμα παράγει ελιές.

10.

Κάθε δένδρο αρχίζει να παράγει ελιές στο πέμπτο έτος της ηλικίας του και ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος αν το κάθε δένδρο μπορεί να παράγει περίπου 50 κιλά ελιάς κάθε χρόνο.

11.

Η πιο συνηθισμένη συσκευασία ελαιόλαδου παραμένει ο αλουμινένιος τενεκές 3 και 5 λίτρων και κοστίζει από 20 μέχρι 40 ευρώ. Η πιο ασυνήθιστη συσκευασία είναι σε κεραμικό μπουκάλι, σε σχήμα πέτρας ελαιοτριβείου, της ελληνικής εταιρείας Milestone.  

12.

Παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 2%.

13.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας που παρήχθη μόνο με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 0,8% και η γεύση και το άρωμά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, χωρίς κανένα ελάττωμα.

14.

Η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή έρευνα γύρω από το ελαιόλαδο και τα υγιεινά συστατικά του γίνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο U.C. Davies. Πολλή έρευνα γίνεται επίσης σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.

15.

Οι γευσιγνώστες του λαδιού, όταν ελέγχουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, ψάχνουν για φρουτώδες άρωμα και γεύση χωρίς ελαττώματα, που θυμίζει πράσινο χόρτο, ώριμο μήλο, τομάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.  

16.

Το ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά και βιταμίνες. Τα σημαντικότερα οφέλη προέρχονται από τις πολυφενόλες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

17.

Το ελαιόλαδο ενδείκνυται και για τηγάνισμα, αλλά λόγω του κόστους του (4 ευρώ λιανική τιμή το κιλό του παρθένου ελαιόλαδου) πολλοί το αντικαθιστούν με ηλιέλαιο, που το θεωρούν όχι μόνο φθηνότερο αλλά και καταλληλότερο για καλύτερο τηγάνι. 

18.

Η ελληνική εταιρεία που εξάγει το περισσότερο ελαιόλαδο διεθνώς είναι η TerraCreta. Κάθε χρόνο στον διαγωνισμό σχεδιασμού και ντιζάιν του Λος Άντζελες και στο EDA οι φιάλες με ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύονται στις πρώτες θέσεις για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους. Οι εταιρείες Eleia, Moria Elea και Milestone βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για τον εξαιρετικό σχεδιασμό συσκευασίας του ελαιόλαδού τους. 

19.

Πρωτόλαδο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή το τέλος Οκτωβρίου, και έχει ένα χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα.

20.

Πυρηνέλαιο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται από χημική κατεργασία του κουκουτσιού της ελιάς.

21.

Από τον ΟΟΣΑ προτάθηκε η πρόσμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής, αγνοώντας όμως τις επιπτώσεις στη διατροφή αλλά και στο καλό όνομα που έχει έως τώρα το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα φέτος έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια