ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
1

Πριν από μερικά χρόνια, ό,τι αναζητούσαμε γύρω από τη διατροφή μας είχε να κάνει με το τι μας αρέσει και τι όχι. Αλλά η προσέγγιση αυτή, αν και θεμελιακή, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πλέον δίπλα στο «μου αρέσει» τοποθετείται το «μου κάνει καλό». Το «είναι νόστιμο» δεν αρκεί, οφείλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να συνδυάζεται με το «είναι υγιεινό». Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της διατροφικής προσέγγισης επιμένουν ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή μόδα αλλά για ανάγκη, για την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που προήλθαν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια διατροφική προσέγγιση που προέκυψε από την αντίληψη της «διαβίωσης με διάχυτη ευμάρεια» και όχι του «ευ ζην», που είναι ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες. Όπως και να έχει, η διάθεση της ενσυνείδητης διατροφικής κατανάλωσης φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην προμετωπίδα  αυτής της τάσης περίοπτη θέση έχουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Η Ντόρις Πέτσα έχει κάνει σπουδές ωμοφαγικής διατροφής στο Λονδίνο κι έχει ανοίξει τα Coffee Bike στο Πικέρμι και στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙSA στην Κηφισιά, προσφέροντας, εκτός από ποδηλατικό σέρβις, και διατροφικές επιλογές για όσους ψάχνουν, εκτός από το νόστιμο, και το υγιεινό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σνακ χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικά γλυκά, vegeterian πιάτα και, βέβαια, μια μεγάλη σειρά από χυμούς. «Πιστεύω ότι η τροφή είναι το φάρμακό μας» λέει η Ντόρις και μας δίνει εύκολες συνταγές για το πώς μπορούμε  να φτιάξουμε αποτοξινωτικούς χυμούς, ενώ μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντλήσουμε από τους χυμούς το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό μας.

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Δέκα tips για ευεργετικούς χυμούς

1. Oι χυμοί φρούτων πρέπει να αναμειγνύονται με χυμούς λαχανικών, κυρίως πράσινων, γιατί αυτό ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

2. Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, γιατί έχει αποδειχτεί ότι έχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εάν δεν προμηθευτούμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τότε καλό είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα μουλιάσουμε σε νερό με ξίδι και να τα ξεφλουδίσουμε, πριν τα βάλουμε στον αποχυμωτή.

3. Στους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους τζία, φυτικές πρωτεΐνες, μούρα, σπόρους κάνναβης και άλλα super foods για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

4. Οι χυμοί πίνονται πάντα με άδειο στομάχι για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών και των ενζύμων. Καλό είναι να αποφεύγονται μετά το φαγητό, γιατί επιβραδύνουν την πέψη.

5. Όταν φτιάχνουμε χυμό, μπορούμε να προσθέτουμε στο τέλος λίγες σταγόνες λεμόνι για συντήρηση και έξτρα βιταμίνη C.

6. Ιδανικός για την παρασκευή των χυμών είναι ο αποχυμωτής κρύας πρέσας, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία. Έτσι η θερμοκρασία του χυμού παραμένει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε τα ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παραμένουν ζωντανά.

7. Ο χυμός, αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με πώμα και να καταναλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

8. Για το ξεκίνημα της ημέρας προτείνεται να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό μισό λεμονιού γιατί δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και το ξεκίνημα με μια καλή δόση βιταμίνη C ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας.

9. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, καλό είναι να προτιμάμε χυμούς αντί για smoothies, γιατί η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω της ξεκούραστης πέψης, η οποία μεταφέρει αμέσως όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα όργανα, χωρίς να επιβραδύνεται από την επεξεργασία των φυτικών ινών που περιέχουν τα smoothies.

10. Η κατανάλωση λαχανικών και ξινών φρούτων ισορροπεί το αλκαλικό περιβάλλον του οργανισμού και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφεύγοντας την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού (εκτός βοτάνων) και ζωικών προϊόντων.      

5 χυμοί που θα σου κάνουν καλό!

 

Η θεραπεία

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 ακτινίδιο καθαρισμένο

400 γρ. ανανάς σε φέτες

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

30 γρ. φύλλα kale

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον αποχυμωτή τα φρούτα με τη σειρά: ανανάς, ακτινίδιο, kale. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου.

ΤΙΠ: Η σειρά που που ακολουθούμε στον αποχυμωτή είναι η εξής: στην αρχή βάζουμε τα πιο σκληρά φρούτα ή λαχανικά και τελευταία τα φυλλώδη.

 

Πρωινό ξύπνημα

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα

300 γρ. ανανάς σε κομμάτια

½ γκρέιπφρουτ

1 κλωνάρι σέλερι 10 εκ.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το γκρέιπφρουτ από την άσπρη φλούδα του. Περνάμε από τον αποχυμωτή το καρότο, τον ανανά, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι.

 

ABC

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

Υλικά για ένα άτομο

1 βολβός παντζαριού καθαρισμένος

(προαιρετικά τα φύλλα από το παντζάρι)

1 μήλο καθαρισμένο από τα κουκούτσια

2 μεσαία καρότα καθαρισμένα

3 εκατοστά τζίντζερ καθαρισμένο

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το παντζάρι, το μήλο, τα καρότα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Ποτό αλόης

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 φύλλο αλόης

300 ml νερό αλκαλικό

1 ματσάκι δυόσμος

Χυμός από ½ λάιμ

  

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεχτικά το φύλλο αλόης και το ξεπλένουμε πολλές φορές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στο μπλέντερ το φύλλο αλόης με νερό αλκαλικό (περασμένο από φίλτρο), προσθέτουμε τον δυόσμο και τον χυμό από το λάιμ. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

ΤΙΠ: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάψουλα ενεργοποιημένου άνθρακα που θα προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό και να τις αποβάλει μέσω της διούρησης.

 

Pure

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 μεγάλο αχλάδι βιολογικό

30 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 αγγουράκι

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το αχλάδι, το σπανάκι και το αγγούρι. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο.

 

 

 

 

 

Γεύση
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Η συνταγή για το ποτό αλόης έχει αντιφατικά στοιχεία.Όταν πρόκειται να πλύνουμε ένα φύλλο αλόης (που ζυγίζει περίπου 400-500 γραμ.), το κάνουμε αυτό πριν το ξεφλουδίσουμε και όχι μετά, γιατί τότε μάλλον θα βρωμίσουμε κατά την διαδικασία τον εμπεριεχόμενο ζελέ, που είναι αυτός κυρίως που περιέχει τα ευεργετικά στοιχεία.Λέτε σαφώς ότι στο μπλέντερ βάζουμε το φύλλο και όχι μόνο τον ζελέ, που δεν τον αναφέρετε καθόλου (ενώ συνήθως για ποτό αλόης χρησιμοποιείται μόνο ο ζελές).Για ποτό ενός ατόμου, ακόμη και μόνον ο ζελές πάντως ενός ολόκληρου φύλλου είναι ήδη πολύς (η πικράδα είναι μεγάλη), πολύ περισσότερο αν βάλουμε στο μπλέντερ και αλέσουμε και τις πλυμένες φλούδες. Πιστεύω δε ότι δεν θα "σπάσει" η πικράδα τόσης ποσότητας ούτε με ένα ολόκληρο ματσάκι δυόσμου (περίπου 100 γραμ. υποθέτω).Επειδή κάθε φυσικό φύλλο αλόης κοστίζει από 10 έως 12 ευρώ, καλό είναι να διευκρινίσετε τα παραπάνω.