6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Στην παριανή γαστρονομία η ρεβιθάδα έχει μια καλή θέση. Στη συνταγή μας συνδυάζεται με λαβράκι.
0

Αν ψάξεις στους γαστρονομικούς θησαυρούς της Πάρου θα βρεις πολλά: γούνα, ρεβίθια, κάπαρη, άνυδρα ντοματάκια, μυζήθρα, μιρμιτζέλι, λιαστό χταπόδι και άλλα. Όλα αυτά μαγειρεμένα με τον κλασσικό τρόπο είναι εξαιρετικά. Όμως η παράδοση δεν είναι μόνο αναβίωση του παρελθόντος.

Μπορεί να συναντήσει την εξέλιξη όταν βρεθεί στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Τότε προκύπτουν συνταγές που αναδεικνύουν τα τοπικά υλικά, είναι οικείες και ταυτόχρονα σύγχρονες. Αυτές τις συνταγές αναζητήσαμε στις κουζίνες μαγείρων που εμπνέονται και δημιουργούν.

Λαβράκι με παριανή ρεβιθάδα και σάλτσα κρεμμύδι

Στην παριανή γαστρονομία η ρεβιθάδα έχει μια καλή θέση. Οι σκούνταβλοι όπως λένε στο νησί τις πήλινες γάστρες είναι το ιδανικό σκεύος για την μαγειρική των ρεβιθιών. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος τιμάει την παριανή ρεβιθάδα στο μενού του στο εστιατόριό του Bianco στην Νάουσα και την σερβίρει με σύγχρονη μαγειρική προσέγγιση συνδυάζοντας τη με λαβράκι και επιστρατεύοντας πλήθος τεχνικών.

Υλικά για 4 άτομα

2 λαβράκια (ολόκληρα) 1.500 – 2.000 γρ

100 γρ βούτυρο λιωμένο

ανθός αλατιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα ψάρια. Κόβουμε το κάθε φιλέτο κατά μήκος και στην μέση και το ενώνουμε ξανά με το κομμένο προς τα επάνω. Αλείφουμε το ψάρι με βούτυρο, ανθό αλατιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 6 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά.

Για τη ρεβιθάδα

1 κρεμμύδι κόκκινο μεγάλο ψιλοκομμένο

1 καρότο μεγάλο κομμένο σε λεπτές φέτες

3 σκ. Σκόρδο

2 κλ. Θυμάρι

1 φύλλο Δάφνη φρέσκια

1 κλ. Δεντρολίβανο

30 γρ σαλάμι Μυκόνου κομμένο σε μικρά κομμάτια

50 γρ ελαιόλαδο

1/3 λεμόνι confit

300 γρ. Ρεβίθια Πάρου (μουλιασμένα)

1.500 lit ζωμό κότας

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Σε πήλινη γάστρα , σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το σαλάμι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο , ανακατεύουμε και τα μαλακώνουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε θυμάρι, δάφνη και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια. Σκεπάζουμε με τον ζωμό και στο τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο το λεμόνι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μόλις πάρει βράση, βάζουμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κ για 1 1/2 έως 2 ώρες μέχρι να χυλώσουν.
Βγάζουμε την δάφνη και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.

Για τη σάλτσα κρεμμύδι

1 κιλό κρεμμύδια κόκκινα (ψιλοκομμένα)
1 λίτρο ζωμό κότας

30 γρ σαλάμι Μυκόνου

2 σκ. Σκόρδο

100ml ελαιόλαδο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

200 γρ κρασί λευκό

αλάτι – ζάχαρη- πιπέρι

50γρμ βούτυρο παγωμένο

Εκτέλεση

Σε μια ψηλή κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μαλακώνουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σαλάμι, αστεροειδή γλυκάνισο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον ζωμό. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Σουρώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το ψάρι, δίπλα τον πουρέ ρεβιθιθάδας και γαρνίρουμε με σάλτσα κρεμμύδι.

ΤΙΠ: Για να φτιάξετε λεμόνι κονφί: χαράζουμε 10 λεμόνια κατά μήκος, τα σκεπάζουμε με 900γρμ αλάτι χοντρό, 100γρμ ζάχαρη και τα αφήνουμε σε βάζο για 3 εβδομάδες. Διατηρούνται για 1 χρόνο.

Γούνα με ζωμό ψαριού αρωματισμένο με πορτοκάλι

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Η γούνα συνηθίζεται στην Πάρο, είναι ψάρι που έχει "ψηθεί" στον ήλιο, έχει χάσει τα υγρά της, και μετά ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται σαν ουζομεζές

Το καλοκαίρι στην Πάρο ο ήλιος αναλαμβάνει να φτιάξει τα φαγητά που γινόντουσαν μόνα τους. «Η γούνα συνηθίζεται στην Πάρο, είναι ψάρι που έχει "ψηθεί" στον ήλιο, έχει χάσει τα υγρά της, και μετά ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται σαν ουζομεζές», εξηγεί ο σεφ Δημήτρης Νίκολης του εστιατορίου Barabarossa και προσθέτει: «Γίνεται με κολιό, σκουμπρί, παλαμίδα, ασπροσάφριδα, και είναι εξαιρετικά νόστιμη». Όμως στα χέρια του Δημήτρη η γούνα σερβίρεται με αναπάντεχο τρόπο με σύγχρονη εκδοχή συνδυασμένη ακόμη και με υλικά δανεισμένα από τη διεθνή κουζίνα.

Για την λιαστή γούνα

Υλικά για 1 άτομο

80γρμ κολιό ή σκουμπρί

ρίγανη

αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα ψάρια και τα στεγνώνουμε. Σκίζουμε κάθε ψάρι στη μέση, μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να το χωρίσουμε. Παίρνουμε ένα καλαμάκι και το τρυπάμε, σαν βελόνα, οριζόντια στο πλατύ μέρος του ψαριού, για να το κρατήσει ανοιχτό. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη στα ψάρια. Τα κρεμάμε σε σχοινάκι (με σπάγκο που έχουμε περάσει στο κεφάλι τους) ή τα ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω από ταψί και τα γυρίζουμε συχνά. Τα αφήνουμε έτσι 2-3 μέρες, να λιαστούν.

Για τον ζωμό ψαριού

Κάνουμε τη μισή διαδικασία του λιασίματος της γούνας δηλαδή περίπου για μια μέρα. Παίρνουμε το δέρμα της και αποξηραίνουμε είτε σε αφυγραντήρα ή φυσικά στον ήλιο.

Ζωμός από αποξηραμένο δέρμα ψαριού

2 κούπες νερό

20 γρ δέρμα ψαριού

Έλαια πορτοκαλιού

Ξύσμα 1πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα το δέρμα του ψαριού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αποσύρουμε το δέρμα ψαριού από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει φυσικά κατόπιν προσθέτουμε τα έλαια και το ξύσμα πορτοκαλιού και περνάμε το ζωμό από λεπτή σήτα. Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό το ζωμό, στήνουμε τα φιλετάκια του ψαριού και διακοσμούμε.

Γούνα με πουρέ λευκής μελιτζάνας και σάλτσα λεμονόχορτου αρωματισμένη με κάρρυ

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Ένας από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Πάρου είναι και η γούνα και είναι εξαιρετικά νόστιμη.

Υλικά για 2 άτομα

140γρμ γούνα κομμένη σε λεπτά φιλέτα

Για τον πουρέ λευκής μελιτζάνας

1 λευκή μελιτζάνα
αλάτι, πιπέρι

λίγο μιρίν

Εκτέλεση
Ψήνουμε την μελιτζάνα στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει και να μαλακώσει. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη σάρκα με ένα μαχαίρι μέχρι να γίνει πουρές.Προσθέτουμε άλατι, πιπέρι και λίγο μίριν και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Για την σάλτσα λεμονόχορτου με κάρρυ

2 λίτρα χυμό καρύδας

30 γρ ζάχαρη

15 γρ κάρυ

40 γρ λεμονόχορτο τριμμένο πολύ καλά

12 γρ αλάτι

130 γρ σάλτσα tom-yam

300 γρ χυμό λεμονιού

Πούδρα σαφράν

Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το χυμό καρύδας και προσθέτουμε την σάλτσα tom yam. Μαγειρεύουμε για 4 έως 5 λεπτά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε φυσικά. Στήνουμε στο κέντρο του πιάτου τον πουρέ και από πάνω τα φιλετάκια του ψαριού λοξά κομμένα κατά μήκος, περιχύνουμε με τη σάλτσα και διακοσμούμε.

Χταπόδι ψητό με μιρμιτζέλι παριανό και σάλτσα κάπαρης

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Το μιρμιτζέλι (αλεύρι, νερό, αλάτι) είναι παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό της Πάρου που στεγνώνει στον ήλιο.

Παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό της Πάρου είναι το μιρμιτζέλι (αλεύρι, νερό, αλάτι) που στεγνώνει στον ήλιο. «Με λίγα υλικά τα παλιά χρόνια στο νησί έστηναν τσουκάλι για να φάει όλη η οικογένεια όπως μου έλεγε η γιαγιά μου» θυμάται ο Μάριος Τσαχπίνης που παντρεύει στην κουζίνα του εστιατορίου του Mario την παράδοση με τα ντόπια προϊόντα. Στο πιάτο που έφτιαξε ο σεφ του Mario Νίκος Γκούμπλιας, συνυπάρχουν με αρμονικό τρόπο το λιαστό χταπόδι, η κάππαρη και το μιρμιτζέλι υλικά τα οποία στην τοπική κουζίνα συνήθως δεν πάνε μαζί.

Υλικά για 2 άτομα

2 μέτρια πλοκάμια χταποδιού

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. κάπαρη

1/2 κ.γ. μπούκοβο

φρέσκια ρίγανη

2κ.γ. ελαιόλαδο

1 κούπα μιρμιτζέλι ή μέτριο κριθαράκι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ψήνουμε το χταπόδι στο γκριλ για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές. Ξεπλένουμε την κάπαρη με άφθονο νερό και στραγγίζουμε. Σε μπολ ρίχνουμε την ξαρμυρισμένη κάπαρη προσθέτουμε και ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει σάλτσα. Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά το μιρμιτζέλι για 7 λεπτά και το σουρώνουμε. Σερβίρουμε ψιλοκομμένα τα πλοκάμια χταποδιού γαρνίρουμε με μπούκοβο, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο, συνοδεύουμε με μπιρμιτζέλι και σάλτσα κάπαρης.

Σαλατούρι ζελέ

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Το σαλατούρι θεωρείται κλασσικό πιάτο των ψαράδων της Πάρου από τα παλιά χρόνια.

Το σαλατούρι θεωρείται κλασσικό πιάτο των ψαράδων της Πάρου από τα παλιά χρόνια. Χρησιμοποιούσαν σαλάχι που δεν πουλιόταν εύκολα τότε και το έκαναν σαλάτα με κρεμμύδι, λεμόνι, ελαιόλαδο και μαϊντανό. Μια νέα παριανή σεφ, η Νικολέτα Παρούση που μαγειρεύει στο εστιατόριο Mediterraneo στη Νάουσα, εμπνέεται από την παραδοσιακή συνταγή , χρησιμοποιεί ως βάση την σκορπίνα και σερβίρει την γνωστή ψαροσαλάτα με μορφή ζελέ.

Υλικά για τα 4 άτομα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2κ.σ. ελαιόλαδο

1 καρότο

4 φύλλα δάφνης φρέσκα

800γρμ σκορπίνα καθαρισμένη

1 σκελίδα σκόρδο

4-5 κλωναράκια σέλινο

1 σφηνάκι ούζο

Μαύρο πιπέρι σε κόκκους

3-4 ζελατίνες

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το ψάρι, σκόρδο, σέλινο δάφνη για 2 έως 3 λεπτά από την κάθε πλευρά και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το ψάρι , χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20 έως 25 λεπτά. Βγάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσουν. Μουσκεύουμε την ζελάτινη σε κρύο νερό και μόλις μαλακώσει ρίχνουμε σε ένα λίτρο από το ζωμό του ψαριού. Καθαρίζουμε το ψάρι. Σε τέσσερα μπολ ρίχνουμε το καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, το ψάρι, σέλινο, κρεμμύδι και προσθέτουμε ζωμό. Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για 8 έως 10 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τρυφερό κρίταμο.

Παριανή μυζηθρόπιτα με λεμόνι και θυμάρι

6 παραδοσιακές συνταγές της Πάρου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή Facebook Twitter
Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της γέμισης που χρησιμοποιούν στα παραδοσιακά μυζηθροπιτάκια που φτιάχνουν στο νησί το Πάσχα και τις γιορτές

Τα υλικά του νησιού τους πρωταγωνιστούν στην κουζίνα των σεφ Άννας Αρκουλή και Γιάννη Μπέσιου στο εστιατόριο τους Μαντζουράνα . «Η μητέρα μου Στέλλα φτιάχνει την γλυκιά παριανή μυζήθρα» λέει η Άννα και προσθέτει: «Μαζεύω καθημερινά από τον Αι Γιώργη της Νάουσας το φρέσκο θυμάρι και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της γέμισης που χρησιμοποιούν στα παραδοσιακά μυζηθροπιτάκια που φτιάχνουν στο νησί το Πάσχα και στις γιορτές».

Υλικά για ταψί 30cm Χ 20cm

900 γρμ φρέσκια μυζήθρα

225 γρμ φρέσκο βούτυρο λιωμένο

450 γρμ ζάχαρη

150 γρμ σταφίδες μουλιασμένες σε γλυκό παριανό κρασί

½ κ.γ. αλάτι

2 βανίλιες

6 αυγά

2 λεμόνια χυμό και ξύσμα

6κ.σ. κορν φλάουερ

μια πρέζα κανέλα σκόνη

200γρμ αμύγδαλα αλατισμένα ψημένα και χοντροτριμμένα

Για γαρνίρισμα

2κ.σ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου

φρέσκο θυμάρι κλωναράκια

1κ.γ. νερό

ξύσμα και χυμό 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε την μυζήθρα μέχρι να λιώσει και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις σταφίδες, ξύσμα και χυμό λεμονιού, αλάτι, κανέλα, κόρν φλάουερ και την μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε λίγα αμύγδαλα στο ταψί και προσθέτουμε το μείγμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Για το γαρνίρισμα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και συνοδεύουμε το πιάτο.

ΤΙΠ Μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό λεμόνι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ