Αri Vezené, εσύ τι θα μαγείρευες στον Ομπάμα;

Αri Vezené, εσύ τι θα μαγείρευες στον Ομπάμα; Facebook Twitter
Επειδή του αρέσει πολύ η πίτσα, αλλά δεν έχει δει την ελληνική εκδοχή, θα του ετοίμαζα μια greco-roman προσέγγιση. Έναν συνδυασμό που κάνουμε και στο μαγαζί: μελιτζάνα με κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε, ανοιχτή πίτα, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

 

Έχει μαγειρέψει για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Σικάγο, ήδη από τότε που έκανε προεκλογική εκστρατεία για να εκλεγεί γερουσιαστής. Ο Άρης Βεζενές ξέρει πως ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος αγαπά να δοκιμάζει γεύσεις out of the box. «Οι Έλληνες ομογενείς στο Σικάγο τον έχουν στηρίξει σθεναρά. Πολλές φορές έχει φάει μαζί τους, κυρίως πίτες, γεμιστά, αρνί σούβλας. Δηλαδή τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που εκείνοι έφεραν, φεύγοντας από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προτιμούσε να φάει μερικά ντολμαδάκια σαν κι αυτά που γευόταν τότε, παρά σφυρίδα με βραστά λαχανικά που του σέρβιραν στην Αθήνα» λέει ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Vezené.

 

Ο Ομπάμα έχει φάει dégustastion και haute cuisine σε όλο τον κόσμο, όμως του αρέσει πραγματικά να τρώει μπέργκερ, σούπες και πίτσα. Θα του μαγείρευα αυτά που αγαπά να τρώει εκτός του Λευκού Οίκου, αλλά με φιλοσοφία ελληνική

Το μενού που θα σχεδίαζε για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο θα λάμβανε υπ’ όψιν τα παραπάνω αλλά και μια ακόμα βασική παράμετρο: ο Ομπάμα είναι λάτρης του junk food – γι’ αυτό εξάλλου ταίριαξε τόσο πολύ και με τον Άντονι Μπουρντέν. «Ο Ομπάμα έχει φάει dégustastion και haute cuisine σε όλο τον κόσμο, όμως του αρέσει πραγματικά να τρώει μπέργκερ, σούπες και πίτσα. Θα του μαγείρευα αυτά που αγαπά να τρώει εκτός του Λευκού Οίκου, αλλά με φιλοσοφία ελληνική» λέει ο Άρης Βεζενές. Τι θα περιλάμβανε το μενού;

 

«Αφού αγαπάει τις σούπες και ο καιρός έχει κάπως κρυώσει, θα ξεκινούσα με μια κρεατόσουπα. Δεν θα χρησιμοποιούσα μόνο βοδινό κρέας αλλά θα έβαζα και αρνί για να βοηθήσω στη βαθύτητα της γεύσης. Ή, μάλλον, θα ήμουν ακόμα πιο τολμηρός: θα έκανα μια brutal, καθαρή σούπα από αρνί, στην οποία θα έβαζα κριθαράκι. Το κρέας θα είχε ελαφρύ ψήσιμο και η ποσότητα της σούπας θα ήταν τριπλάσια απ’ ό,τι συνηθίζεται. Θα ήθελα να τον δω να ιδρώνει. Μπροστά του θα στάζαμε λεμόνι στο μπολ και θα ψιλοκόβαμε ελληνικά μυρωδικά με τα κοτσάνια τους. Θα έβλεπε μέσα στο μπολ τη χύμα μορφή της σούπας, ακόμα και τα κόκαλα. Ναι, μια lamb chops meat soup. Μπορεί να περίμενε βοδινό, αλλά σίγουρα θα τον ενθουσίαζε το αρνί – άλλωστε η Ελλάδα έχει εξαιρετικά αιγοπρόβατα.

 

Στη συνέχεια, επειδή του αρέσει πολύ η πίτσα, αλλά δεν έχει δει την ελληνική εκδοχή, θα του ετοίμαζα μια greco-roman προσέγγιση. Έναν συνδυασμό που κάνουμε και στο μαγαζί: μελιτζάνα με κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε, ανοιχτή πίτα, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Όχι στρογγυλή αλλά στραβομούτσουνη και χωρίς σάλτσα Νάπολι και ντομάτα. Και αν μου έλεγε ότι το τυρί τού θυμίζει πρόβολα, θα του έλεγα ότι οι Ιταλοί το πήραν από εμάς, από το μετσοβόνε μας.

 

Για το τρίτο course θα ετοίμαζα ένα τυλιχτό. Παραδοσιακό, μικρό. Δεν θα βάζαμε μέσα καλαμάκι ή γύρο, αλλά ένα κοντοσούβλι ψιλοκομμένο, μια δική μας εκδοχή barbeque με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και δυόσμο. Η απάντησή μας στα δικά τους sliders θα ήταν να παίξουμε με τις δικές μας εμπειρίες, δίνοντας την πραγματική γαστρονομική όψη της Ελλάδας, αλλά πιο ραφιναρισμένη.

 

Όσο για το ποτό του δείπνου, δεν θα σέρβιρα κρασί αλλά μια ελληνική μπίρα. Έχουμε εξαιρετικές μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα, όπως η Νήσος στην Τήνο ή η Septem στη Χαλκίδα. Εξάλλου, με αυτά που θα είχε φάει, θα έπρεπε να δροσίσει τον ουρανίσκο του.

 

Για γλυκό θα επέλεγα έναν χαλβά με παγωτό φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, goat milk ice cream. Έχουμε το καλύτερο κατσικίσιο γάλα που το παίρνουν οι Ιταλοί για να φτιάξουν πεκορίνο. Στο γλυκό θα πρόσθετα και φιστίκι Αιγίνης».

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ