Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό

Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό Facebook Twitter
0
Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό Facebook Twitter
© Alex Minska / Bakergirl

Υπάρχουν πολλά food blogs στο ελληνικό Διαδίκτυο. Λίγα από αυτά ειδικεύονται στα γλυκά, ακόμα λιγότερα είναι αυτά που καταφέρνουν να προτείνουν πρωτότυπα, νόστιμα γλυκά που είναι συγχρόνως πανέμορφα. Το Bakergirl της Alex Minska ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Όποιος μπει, θα συναντήσει παραμυθένιες φωτογραφίες από πανέμορφα, ψηλά κέικ που καλύπτονται από κρέμες βουτύρου σε παστέλ χρώματα, cupcakes με αριστοτεχνικές ροζέτες, μπισκότα και πολλά ακόμα. Σερφάροντας στις διάφορες συνταγές, καταλαβαίνει κανείς πως το άτομο πίσω από αυτές τις δημιουργίες έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια δική του γευστική παλέτα στα γλυκά που προτείνει και τα διακοσμεί με έναν τρόπο που απέχει αρκετά απ’ όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Δεν σας κρύβω πως πολλές φορές ζήλεψα τον αριστοτεχνικό τρόπο που είναι φτιαγμένα, τις αιθέριες αυτές συνταγές στις οποίες τα κέικ αρωματίζονται με τσάγια και βότανα, διακοσμούνται με φρούτα και αφράτες κρέμες, ενώ στη γέμισή τους κρύβουν μαρμελάδες και άλλες εκπλήξεις.

Aυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες της Αlex είναι ο εξαιρετικός συνδυασμός γεύσεων, υφών, υλικών και χρωμάτων σε κάθε κέικ ή γλυκό που φτιάχνει.

Στη σελίδα του Bakergirl θα βρει κανείς πλήρεις και εντελώς αξιόπιστες και δοκιμασμένες συνταγές για κέικ, μπισκότα, αρκετά φαγητά και μια συνταγή για το καλύτερο χορτοφαγικό μπέργκερ που θα μπορούσε να φτιάξει άνθρωπος! Μιλήσαμε για όλα αυτά, για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, τα αγαπημένα της μέρη στην Αθήνα, αλλά και για την πρωτοβουλία της Alex να δημοπρατεί ένα κέικ την εβδομάδα μέσω της σελίδας της στο facebook και να δίνει τα χρήματα κάθε φορά σε διαφορετικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια ωραία ενέργεια που αποδεικνύει πως όλοι μπορούμε, ακόμα και με μικρές πράξεις, να βοηθήσουμε.

Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό Facebook Twitter
© Alex Minska / Bakergirl

Η Αlex γεννήθηκε στην Πολωνία. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια σε ένα χαρούμενο σπίτι στην εξοχή, όπου το σπιτικό φαγητό, τα ψωμιά και τα κέικ ήταν καθημερινή συνήθεια. «Σπανίως τρώγαμε έξω. Και όταν αυτό συνέβαινε, δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια επίσκεψη σε σπίτι θείας για να δοκιμάσουμε ένα από τα πεντανόστιμα, δικά της φαγητά. Πέρασα όλη την παιδική μου ηλικία παίζοντας στην κουζίνα, παρακολουθώντας την αγαπημένη μου γιαγιά να μαγειρεύει. Στη μητέρα μου άρεσε επίσης η μαγειρική, ενώ εμένα ακόμα και τα παιχνίδια μου ήταν συνήθως κουζινικά εργαλεία. Έτσι, κόλλησα κι εγώ το μικρόβιο της μαγειρικής» μου εξηγεί.

Κοιτώντας τις δημιουργίες της και διαβάζοντας το βιογραφικό στο blog της, όπου δηλώνει «ερασιτέχνης» της ζαχαροπλαστικής, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως αυτά τα μικρά ζαχαρένια αριστουργήματα δεν κατασκευάζονται από έναν επαγγελματία ζαχαροπλάστη που έχει δοκιμάσει πολλές φορές να διακοσμήσει κέικ. «Βλέπω τον εαυτό μου ως ερασιτέχνη γιατί δεν έχω φοιτήσει σε κάποια σχολή. Η σχέση μου με τη μαγειρική χτίστηκε με πολλές δοκιμές, εξάσκηση και βελτίωση μέσα από την παρατήρηση των αποτυχιών μου. Διαβάζω πολλά βιβλία μαγειρικής, βλέπω εκπομπές και κάνω πολλή έρευνα. Όλοι μπορούν να μάθουν να μαγειρεύουν, φτάνει να το θέλουν. Αλήθεια, δεν είναι και τόσο δύσκολο! Φτάνει να μην αρχίζει κανείς με κάτι πολύπλοκο. Καλό είναι να αρχίσει με κάτι απλό, όπως μια μηλόπιτα. Μου πήρε αρκετό καιρό μέχρι να κατορθώσω να φτιάχνω αυτά που βλέπεις σήμερα στο blog μου. Κάθε μικρή αποτυχία στην πορεία ήταν για μένα ένα μεγάλο μάθημα! Κι αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή στους επίδοξους ζαχαροπλάστες και μάγειρες που με διαβάζουν, αυτή θα ήταν να μη φοβούνται και να μην απογοητεύονται από τις αποτυχίες τους. Όλοι κάνουν λάθη! Ακόμα και ο Gordon Ramsay! Πρώτος και απαράβατος κανόνας είναι να περνάς καλά στην κουζίνα και να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Η ζαχαροπλαστική κρύβει μια μαγική διαδρομή, που όποιος την ακολουθήσει, φτάνει στ’ αλήθεια στον παράδεισο».

Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό Facebook Twitter
© Alex Minska / Bakergirl

Aυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες της Αlex είναι ο εξαιρετικός συνδυασμός γεύσεων, υφών, υλικών και χρωμάτων σε κάθε κέικ ή γλυκό που φτιάχνει. Της ζητάω να μου περιγράψει τις αγαπημένες τις γεύσεις αυτήν τη περίοδο. «Κλασικά, αγαπώ τη βανίλια. Τα κέικ που αρωματίζονται με τσάγια και βότανα είναι η τελευταία μου μανία. Μήλο και φασκόμηλο, λεμόνι και δεντρολίβανο, φράουλες και θυμάρι. Αυτά δοκιμάζω τώρα! Χρησιμοποιώντας έξυπνους συνδυασμούς, μπορεί κανείς να μετατρέψει ένα απλό κέικ βανίλια σε κάτι μοναδικό».

Διαβάζοντας τις συνταγές στο Bakergirl, διαπιστώνει κανείς πως η Αlex είναι χορτοφάγος. «Δεν είμαι ακριβώς χορτοφάγος, είμαι ιχθυοχορτοφάγος. Ένας χορτοφάγος που εξακολουθεί, δηλαδή, να τρώει ψάρι. Καταναλώνω ακόμα αυγά και γαλακτοκομικά, αν και είμαι ενήμερη για τις συνθήκες υπό τις οποίες παράγονται, γι’ αυτό και προσέχω τουλάχιστον τις πηγές από τις οποίες ψωνίζω. Το γεγονός ότι σταμάτησα να τρώω κρέας ήταν για μένα μια σημαντική απόφαση. Η παραγωγή κρέατος κρύβει πολλά και ανθυγιεινά συνήθως, πέρα από το ηθικό κομμάτι αυτού του θέματος. Όποιος είναι χορτοφάγος δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώει μόνο μαρούλι! Ούτε αυτό είναι υγιεινή διατροφή. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων μαγειρικής που ειδικεύονται στη χορτοφαγία και περιέχουν πολλές και πεντανόστιμες συνταγές για να σε πείσουν ότι δεν χρειάζεσαι κρέας για να μαγειρέψεις ένα νόστιμο φαγητό. Τα δικά μου αγαπημένα είναι τα βιβλία του Yotam Ottolenghi, “Plenty” και “Plenty more”. Από τότε που τα διάβασα, βλέπω τα λαχανικά με άλλον τρόπο!».

Αυτό το φανταστικό κέικ δημοπρατείται σήμερα για καλό σκοπό Facebook Twitter
© Alex Minska / Bakergirl

Η Αlex είναι ένα πρόσωπο της πόλης που τρώει συχνά έξω και αγαπά τα μαγαζιά της Αθήνας. Ποια μέρη αγαπά στην πόλη; «Για ψάρι προτιμώ τον Tραβόλτα στο Περιστέρι, ενώ η Cookoovaya είναι το αγαπημένο μου μέρος για ελληνική, δημιουργική κουζίνα. Το Lefalaf στη Γλυφάδα φτιάχνει το καλύτερο φαλάφελ στην πόλη και προτιμώ το Vezené για τις πίτσες και τις τηγανητές πατάτες με λάδι τρούφας. Αγαπημένος μου φούρνος “Ο Τάκης” στο Κουκάκι, ενώ ο ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ελληνικό είναι το δικό μου αγαπημένο σούπερ μάρκετ. Στη βιολογική λαϊκή της Βούλας κατεβαίνω τα Σαββατοκύριακα για βιολογικά λαχανικά και αυγά».

Όπως ανέφερα στην αρχή, η Αlex κάνει μια καλή πράξη και κάθε Παρασκευή θέλει να δημοπρατεί ένα από τα φανταστικά της κέικ μέσω της σελίδας της στο facebook. «Φτιάχνω πολλά κέικ. Τα περισσότερα τα κάνω για μένα και τους φίλους μου και από κει αντλώ τις συνταγές για το blog μου. Θέλησα να βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου τα καταφύγια ζώων της πόλης που κάνουν τόση δουλειά, προστατεύοντας τα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα, και έχουν ανάγκη από βοήθεια. Έτσι, λοιπόν, θα δημοπρατώ τα κέικ μου και θα διαθέτω τα λεφτά σε διαφορετικό ίδρυμα κάθε φορά». Να σημειωθεί πως η Αlex δεν θα έχει καμία σχέση με την οικονομική συναλλαγή που θα πραγματοποιείται, αφού τα λεφτά θα πηγαίνουν απευθείας στον λογαριασμό του ιδρύματος. Ο νικητής του κάθε κέικ θα καταθέτει τα χρήματα στον λογαριασμό του ιδρύματος που ορίζει κάθε φορά ο διαγωνισμός και η Αlex θα φροντίζει να του παραδίδει το κέικ. Αυτή την εβδομάδα η δημοπρασία έχει ήδη αρχίσει για το κέικ από σοκολατένιο μπράουνι, με γέμιση από φιστικοβούτυρο και σοκολάτα και επικάλυψη με σοκολατένια κρέμα βουτύρου και λίγη ακόμα σοκολάτα!

Όροι για τη δημοπρασία

  • Αρχική τιμή του κέηκ, €10.
  • Οι προσφορές θα αυξάνονται κατά €5.
  • Οι προσφορές θα καταγράφονται ως σχόλια κάτω από το σχετικό ποστ στη σελίδα facebook της Αlex.
  • O νικητής θα ανακοινώνεται στο τέλος της δημοπρασίας
  • O νικητής πρέπει να καταθέσει το ποσόν απευθείας στον λογαριασμό του ιδρύματος.
  • Το κέικ θα παραδίδεται (με έξοδα της Alex) στον νικητή μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση.
  • Ο διαγωνισμός αφορά μόνο κατοίκους Αθηνών.
  • Τα χρήματα από το πρώτο κέικ θα διατεθούν στο Καταφύγιο Κυνοκομείο-Ζώων Κορωπίου 
  • Τραπεζικός Λογαριασμός: Γιακουμέλλος Κωνσταντίνος (Pet Shop) με αιτιολογία «κα Βάσω»
  • ΙΒΑΝ GR4301100850000008560571443, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Δείτε τα κέικ της Alex Minska

www.bakergirl-gr.blogspot.gr

Facebook: www.facebook.com/alexmaria.minska?fref=ts

Instagram: www.instagram.com/butter_and_batter

FnL Guide: international.fnl-guide.com/int/en/butter-and-batter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT