Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα...

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter
0

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter

Χρειάστηκε να ταξιδέψω μέχρι μια πόλη που βασίζει ένα ποσοστό της τουριστικής της επισκεψιμότητας στον θάνατο, στα βασανιστήρια και στον τρόμο, το Βερολίνο, για να γράψω κάτι για τα δύο χρόνια που κλείνω ως blogger. 

Σαράντα οκτώ ώρες στο Βερολίνο είναι αρκετές, πρώτον για να αναρωτηθείς πώς άραγε αισθάνεται ένας λαός που προβάλλει στο κέντρο της πρωτεύουσάς του μια έκθεση για να υπενθυμίσει την ακριβή θέση των βομβαρδισμένων κεντρικών κτιρίων των SS και της Γκεστάπο (κοντά στο τεράστιο συμβολικό νεκροταφείο των Εβραίων, λίγο πιο πέρα), και δεύτερο –ως φυσικό επακόλουθο– να σου κοπεί τελείως η όρεξη από τις φωτογραφίες του ανθρώπινου εξευτελισμού, αφίσες, ντοκουμέντα, προβολές, πλακέτες, μνημεία, τη μόνιμη αναφορά στον ναζισμό σε όποια γωνία της πόλης κι αν βρεθείς. (Κι αν δεν είναι για τον ναζισμό, θα είναι για το Τείχος του Αίσχους, άλλο ανθρώπινο δράμα από κει…)

Στην έκθεση της φρίκης, όμως, ξαναθυμάσαι ότι δεν ήταν ο λαός, δεν ήταν οι Γερμανοί, ήταν οι ναζί. Στα στρατόπεδα δεν σκότωσαν μόνο Εβραίους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν κι εξευτελίστηκαν διανοούμενοι, σοσιαλιστές, τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, καλλιτέχνες, ελεύθερα πνεύματα της εποχής, οι αντιφρονούντες. Δυστυχώς, διαβάζοντας Ιστορία, πολλές φορές επίσης καταλαβαίνεις και τις ομοιότητες με το παρόν, «… μια δημοκρατία που δεν ξέρεις τι να την κάνεις… μια φιγούρα αγαπητή στον λαό…».

Το Βερολίνο είναι μια πόλη «βγάλ’ τα – όλα – στη – φόρα», δεν κρύβει τίποτα, αντίθετα αναδεικνύει τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν. 

Περιέργως, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο εξαιρετικό βερολινέζικο εστιατόριο Grill Royal (Friedrichstrasse 105 B), που όχι απλώς φημίζεται για τα εξαιρετικά κρέατα που σερβίρει αλλά τα αναδεικνύει υποδειγματικά κομμένα στην κεντρική του σάλα, σε λιτά σχεδιασμένα ψυγεία που θυμίζουν παγωμένες βιβλιοθήκες ή προθήκες μουσείου. Σαστίζω στο έμπα, κοιτώ έκπληκτη τα ψυγεία και αναρωτιέμαι τι περιέχουν – δεν μπορεί να είναι το κρέας έτσι, φάτσα-φόρα…

Όμως, όντως, αν είσαι περήφανος για το κρέας που σερβίρεις, λογικό είναι να μην το καταχωνιάζεις σε ένα ψυγείο, στον καταψύκτη, στο πίσω μέρος της κουζίνας του εστιατορίου σου ή στο υπόγειό σου, αντίθετα, το μοστράρεις ως μέρος της διακόσμησης και το αναδεικνύεις περήφανα στους πιστούς σου πελάτες. 

Αισθάνομαι λίγο αμήχανα που μοιράζομαι δυο φαινομενικά ασύνδετες σκέψεις από το Βερολίνο, κλείνοντας, περιέργως, μ’ αυτό το κείμενο δυο χρόνια food blogging. Τα δυο χρόνια που γράφω, καθημερινά αναρωτιέμαι πότε μια ανθρώπινη σκέψη, όποια κι’ αν είναι αυτή, κρίνεται λάθος, μακάβρια, ενοχλητική, αν είναι σωστό να την εκθέτεις, να τη μοιράζεσαι…  

Μόνο για ό,τι ντρέπεσαι το κρύβεις, καταλήγω. Τα μπλογκ απλώς σε βοηθούν να εκθέτεις ελεύθερα τη ματιά σου, ελπίζοντας σε έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς λογοκρισία ή υποκρισία, πρωτίστως του ίδιου σου του εαυτού. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ