Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα...

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter
0

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter

Χρειάστηκε να ταξιδέψω μέχρι μια πόλη που βασίζει ένα ποσοστό της τουριστικής της επισκεψιμότητας στον θάνατο, στα βασανιστήρια και στον τρόμο, το Βερολίνο, για να γράψω κάτι για τα δύο χρόνια που κλείνω ως blogger. 

Σαράντα οκτώ ώρες στο Βερολίνο είναι αρκετές, πρώτον για να αναρωτηθείς πώς άραγε αισθάνεται ένας λαός που προβάλλει στο κέντρο της πρωτεύουσάς του μια έκθεση για να υπενθυμίσει την ακριβή θέση των βομβαρδισμένων κεντρικών κτιρίων των SS και της Γκεστάπο (κοντά στο τεράστιο συμβολικό νεκροταφείο των Εβραίων, λίγο πιο πέρα), και δεύτερο –ως φυσικό επακόλουθο– να σου κοπεί τελείως η όρεξη από τις φωτογραφίες του ανθρώπινου εξευτελισμού, αφίσες, ντοκουμέντα, προβολές, πλακέτες, μνημεία, τη μόνιμη αναφορά στον ναζισμό σε όποια γωνία της πόλης κι αν βρεθείς. (Κι αν δεν είναι για τον ναζισμό, θα είναι για το Τείχος του Αίσχους, άλλο ανθρώπινο δράμα από κει…)

Στην έκθεση της φρίκης, όμως, ξαναθυμάσαι ότι δεν ήταν ο λαός, δεν ήταν οι Γερμανοί, ήταν οι ναζί. Στα στρατόπεδα δεν σκότωσαν μόνο Εβραίους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν κι εξευτελίστηκαν διανοούμενοι, σοσιαλιστές, τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, καλλιτέχνες, ελεύθερα πνεύματα της εποχής, οι αντιφρονούντες. Δυστυχώς, διαβάζοντας Ιστορία, πολλές φορές επίσης καταλαβαίνεις και τις ομοιότητες με το παρόν, «… μια δημοκρατία που δεν ξέρεις τι να την κάνεις… μια φιγούρα αγαπητή στον λαό…».

Το Βερολίνο είναι μια πόλη «βγάλ’ τα – όλα – στη – φόρα», δεν κρύβει τίποτα, αντίθετα αναδεικνύει τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν. 

Περιέργως, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο εξαιρετικό βερολινέζικο εστιατόριο Grill Royal (Friedrichstrasse 105 B), που όχι απλώς φημίζεται για τα εξαιρετικά κρέατα που σερβίρει αλλά τα αναδεικνύει υποδειγματικά κομμένα στην κεντρική του σάλα, σε λιτά σχεδιασμένα ψυγεία που θυμίζουν παγωμένες βιβλιοθήκες ή προθήκες μουσείου. Σαστίζω στο έμπα, κοιτώ έκπληκτη τα ψυγεία και αναρωτιέμαι τι περιέχουν – δεν μπορεί να είναι το κρέας έτσι, φάτσα-φόρα…

Όμως, όντως, αν είσαι περήφανος για το κρέας που σερβίρεις, λογικό είναι να μην το καταχωνιάζεις σε ένα ψυγείο, στον καταψύκτη, στο πίσω μέρος της κουζίνας του εστιατορίου σου ή στο υπόγειό σου, αντίθετα, το μοστράρεις ως μέρος της διακόσμησης και το αναδεικνύεις περήφανα στους πιστούς σου πελάτες. 

Αισθάνομαι λίγο αμήχανα που μοιράζομαι δυο φαινομενικά ασύνδετες σκέψεις από το Βερολίνο, κλείνοντας, περιέργως, μ’ αυτό το κείμενο δυο χρόνια food blogging. Τα δυο χρόνια που γράφω, καθημερινά αναρωτιέμαι πότε μια ανθρώπινη σκέψη, όποια κι’ αν είναι αυτή, κρίνεται λάθος, μακάβρια, ενοχλητική, αν είναι σωστό να την εκθέτεις, να τη μοιράζεσαι…  

Μόνο για ό,τι ντρέπεσαι το κρύβεις, καταλήγω. Τα μπλογκ απλώς σε βοηθούν να εκθέτεις ελεύθερα τη ματιά σου, ελπίζοντας σε έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς λογοκρισία ή υποκρισία, πρωτίστως του ίδιου σου του εαυτού. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ