Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Tα καλύτερα μπαρ του κόσμου έχουν βαλθεί να αναβιώσουν κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν και αποτελούν μέρος της κουλτούρας των κοκτέιλ από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (ιδίως τα φρουτώδη daiquiris), δηλαδή από τότε που οι Αμερικανοί άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο στην Καραϊβική και ιδιαίτερα στην Κούβα, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν παγωμένα daiquiris, τα frozen cocktails έχουν ταυτιστεί με θερινά θέρετρα, bartenders σαν αυτούς που υποδυόταν ο Tom Cruise στο Cocktail του Roger Donaldson, την αισθητική υπερβολή των ’80s και των ’90s και όχι με την καλύτερη εποχή των μπαρ αλλά με αυτή είχαν κακό εξοπλισμό, πολλά συσκευασμένα προϊόντα και καθόλου δικές τους παρασκευές.

Από την άλλη, είναι δροσιστικά, νόστιμα, εντυπωσιακά στο ποτήρι και, πώς να το κάνουμε, σαν τα περιποιημένα κιτς ποτά δεν έχει. Αφού έχουν τελειοποιήσει όλα τα κλασάτα κλασικά κοκτέιλ, τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν και εκείνα που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Κάπως έτσι, λοιπόν, αρχίσαμε να ξαναβλέπουμε κάποια frozen ποτά σε καταλόγους φτιαγμένους από κορυφαίους bartenders.

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν τα κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό.

«Μια Piña Colada είναι πάντα καλύτερη frozen, αν ξέρεις φυσικά πώς να την φτιάξεις», μου είπε o Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος όταν τον ρώτησα τι απαντάει σε όσους ισχυρίζονται ότι τα frozen cocktails είναι μόνο πάγος και από ποτό τίποτα. Ο συνδημιουργός του Abstract Athens του Κάτω Παγκρατίου μάς έδωσε πραγματικά πολύ εύκολες συνταγές για να φτιάξουμε τα παγωμένα ποτά που μπορούμε να σερβίρουμε σε μπαλκονάτες μαζώξεις, τα έβαλε σε ποτήρια που λίγο-πολύ έχουμε όλοι στα ντουλάπια της κουζίνας μας, ενώ μας έδωσε και τα καλύτερα tips.

Piña Colada, αλλά μπλε

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
(Οι αναλογίες είναι για να προσφέρετε από ένα ποτό σε πέντε ανθρώπους, αν θέλετε να πιείτε δύο ποτά ο καθένας, απλώς πολλαπλασιάστε τα υλικά επί δέκα)

45 ml λευκό ρούμι ή Cuban light style ρούμι
30 ml κρέμα καρύδας
10 ml στυμμένος χυμός λάιμ
45 ml χυμός ανανά (φρέσκου ιδανικά) ή πουρές ανανά
1 κ.γ. μπλε σπιρουλίνα για φυτικό μπλε χρώμα (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προσθέτει αλατότητα στο ποτό, ενώ δεν έχει τη δυσάρεστη γεύση και την οσμή της πράσινης)
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ζυγίζετε τον πάγο σας στο ποτήρι, δηλαδή βάζετε όσα παγάκια χωράνε σε αυτό, και έπειτα τα ρίχνετε στο μπλέντερ, είτε έχετε το πιο απλό είτε το πιο εξελιγμένο. Ρίχνετε και όλα τα υλικά, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι που θα δώσουν σώμα στο ποτό σας και θα μπουστάρουν τις γεύσεις και τα αρώματα που ο πάγος, το μπόλικο νερό και η χαμηλή θερμοκρασία μειώνουν. Χτυπάτε και σερβίρετε.

Και αν για κάποιον λόγο δεν θέλετε το ποτό σας μπλε, μπορείτε να απολαύσετε την Piña Colada σας σκέτη, αφαιρώντας από τη συνταγή τη σπιρουλίνα.

Miami Vice

ή «το πιο αδικημένο ποτό στην ιστορία των ποτών, καλτίλα από τις λίγες»

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχετε φτιάξει ποσότητα από Piña colada: τη μισή θα την πιείτε με μπλε σπιρουλίνα ή σκέτη και την άλλη μισή θα τη χρησιμοποιήσετε σε αυτό το κοκτέιλ, συνδυάζοντάς την με ένα strawberry daiquiri, που θα το φτιάξετε με τα παρακάτω υλικά.

50 ml λευκό ρούμι
30 ml στυμμένο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
4-6 φρέσκες (ή κατεψυγμένες) φράουλες ή 30 ml πουρές φράουλας
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τον πάγο, τα υλικά και το μπλέντερ, όπως και για την Piña Colada. Χτυπάτε, σερβίρετε, αν έχετε και ένα φύλλο μπαμπού στο σπίτι μπορείτε να μοιράσετε κάθετα τα δύο διαφορετικά κοκτέιλ στο ποτήρι για ένα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. 

Missionary’s downfall

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
45 ml ρούμι
15 ml πουρές ανανά ή χυμός ανανά (ιδανικά άγλυκα και τα δύο φρούτα)
15 ml λικέρ ροδάκινο
10 ml σιρόπι μελιού (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
15 ml στυμμένος χυμός λάιμ
20-25 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Χτυπάτε αρχικά όλα τα υλικά μαζί χωρίς πάγο και σουρώνετε. Καθαρίζετε το μπλέντερ ώστε να μην έχει υπολείμματα δυόσμου, ξαναρίχνετε το ποτό σας στο μπλέντερ και το χτυπάτε μαζί με τον πάγο (όσο πάγο έχετε μετρήσει ότι χωράει το ποτήρι σας).

Το signature Zombie του Abstract

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αποδομώντας και ξαναφτιάχνοντας ποτά-σταθερές αξίες, το Abstract Athens δουλεύει με την αυθεντική συνταγή του 1934 για να φτιάξει το δικό του Ζombie, στο οποίο προσθέτουν έξτρα θρυμματισμένο πάγο, έτσι ώστε όσο το ανακατεύουμε να γίνεται frozen, και το σερβίρει πάντα σε ένα ποτήρι, το σχέδιο του οποίου κάνει το δικό του κοινωνικό σχόλιο.

Αυτό το ποτό απαιτεί τεχνικές και παρασκευές που δεν μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα πιο ωραία frozen cocktails που φτιάχνονται στην Αθήνα, θα το βρείτε στο Παγκράτι, σε έναν σκιερό πεζόδρομο στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Μην ξεχνάμε και την αξία τού να δίνουμε ραντεβού στις μπάρες της πόλης.

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT