Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Tα καλύτερα μπαρ του κόσμου έχουν βαλθεί να αναβιώσουν κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν και αποτελούν μέρος της κουλτούρας των κοκτέιλ από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (ιδίως τα φρουτώδη daiquiris), δηλαδή από τότε που οι Αμερικανοί άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο στην Καραϊβική και ιδιαίτερα στην Κούβα, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν παγωμένα daiquiris, τα frozen cocktails έχουν ταυτιστεί με θερινά θέρετρα, bartenders σαν αυτούς που υποδυόταν ο Tom Cruise στο Cocktail του Roger Donaldson, την αισθητική υπερβολή των ’80s και των ’90s και όχι με την καλύτερη εποχή των μπαρ αλλά με αυτή είχαν κακό εξοπλισμό, πολλά συσκευασμένα προϊόντα και καθόλου δικές τους παρασκευές.

Από την άλλη, είναι δροσιστικά, νόστιμα, εντυπωσιακά στο ποτήρι και, πώς να το κάνουμε, σαν τα περιποιημένα κιτς ποτά δεν έχει. Αφού έχουν τελειοποιήσει όλα τα κλασάτα κλασικά κοκτέιλ, τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν και εκείνα που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό. Κάπως έτσι, λοιπόν, αρχίσαμε να ξαναβλέπουμε κάποια frozen ποτά σε καταλόγους φτιαγμένους από κορυφαίους bartenders.

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και της Αθήνας φυσικά) έχουν βαλθεί να αναβιώσουν τα κοκτέιλ που υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και έχουν σταματήσει να σερβίρονται εδώ και καιρό.

«Μια Piña Colada είναι πάντα καλύτερη frozen, αν ξέρεις φυσικά πώς να την φτιάξεις», μου είπε o Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος όταν τον ρώτησα τι απαντάει σε όσους ισχυρίζονται ότι τα frozen cocktails είναι μόνο πάγος και από ποτό τίποτα. Ο συνδημιουργός του Abstract Athens του Κάτω Παγκρατίου μάς έδωσε πραγματικά πολύ εύκολες συνταγές για να φτιάξουμε τα παγωμένα ποτά που μπορούμε να σερβίρουμε σε μπαλκονάτες μαζώξεις, τα έβαλε σε ποτήρια που λίγο-πολύ έχουμε όλοι στα ντουλάπια της κουζίνας μας, ενώ μας έδωσε και τα καλύτερα tips.

Piña Colada, αλλά μπλε

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
(Οι αναλογίες είναι για να προσφέρετε από ένα ποτό σε πέντε ανθρώπους, αν θέλετε να πιείτε δύο ποτά ο καθένας, απλώς πολλαπλασιάστε τα υλικά επί δέκα)

45 ml λευκό ρούμι ή Cuban light style ρούμι
30 ml κρέμα καρύδας
10 ml στυμμένος χυμός λάιμ
45 ml χυμός ανανά (φρέσκου ιδανικά) ή πουρές ανανά
1 κ.γ. μπλε σπιρουλίνα για φυτικό μπλε χρώμα (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, προσθέτει αλατότητα στο ποτό, ενώ δεν έχει τη δυσάρεστη γεύση και την οσμή της πράσινης)
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ζυγίζετε τον πάγο σας στο ποτήρι, δηλαδή βάζετε όσα παγάκια χωράνε σε αυτό, και έπειτα τα ρίχνετε στο μπλέντερ, είτε έχετε το πιο απλό είτε το πιο εξελιγμένο. Ρίχνετε και όλα τα υλικά, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι που θα δώσουν σώμα στο ποτό σας και θα μπουστάρουν τις γεύσεις και τα αρώματα που ο πάγος, το μπόλικο νερό και η χαμηλή θερμοκρασία μειώνουν. Χτυπάτε και σερβίρετε.

Και αν για κάποιον λόγο δεν θέλετε το ποτό σας μπλε, μπορείτε να απολαύσετε την Piña Colada σας σκέτη, αφαιρώντας από τη συνταγή τη σπιρουλίνα.

Miami Vice

ή «το πιο αδικημένο ποτό στην ιστορία των ποτών, καλτίλα από τις λίγες»

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχετε φτιάξει ποσότητα από Piña colada: τη μισή θα την πιείτε με μπλε σπιρουλίνα ή σκέτη και την άλλη μισή θα τη χρησιμοποιήσετε σε αυτό το κοκτέιλ, συνδυάζοντάς την με ένα strawberry daiquiri, που θα το φτιάξετε με τα παρακάτω υλικά.

50 ml λευκό ρούμι
30 ml στυμμένο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
4-6 φρέσκες (ή κατεψυγμένες) φράουλες ή 30 ml πουρές φράουλας
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τον πάγο, τα υλικά και το μπλέντερ, όπως και για την Piña Colada. Χτυπάτε, σερβίρετε, αν έχετε και ένα φύλλο μπαμπού στο σπίτι μπορείτε να μοιράσετε κάθετα τα δύο διαφορετικά κοκτέιλ στο ποτήρι για ένα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. 

Missionary’s downfall

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
45 ml ρούμι
15 ml πουρές ανανά ή χυμός ανανά (ιδανικά άγλυκα και τα δύο φρούτα)
15 ml λικέρ ροδάκινο
10 ml σιρόπι μελιού (το φτιάχνετε με αναλογία 1:1)
15 ml στυμμένος χυμός λάιμ
20-25 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Χτυπάτε αρχικά όλα τα υλικά μαζί χωρίς πάγο και σουρώνετε. Καθαρίζετε το μπλέντερ ώστε να μην έχει υπολείμματα δυόσμου, ξαναρίχνετε το ποτό σας στο μπλέντερ και το χτυπάτε μαζί με τον πάγο (όσο πάγο έχετε μετρήσει ότι χωράει το ποτήρι σας).

Το signature Zombie του Abstract

ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αποδομώντας και ξαναφτιάχνοντας ποτά-σταθερές αξίες, το Abstract Athens δουλεύει με την αυθεντική συνταγή του 1934 για να φτιάξει το δικό του Ζombie, στο οποίο προσθέτουν έξτρα θρυμματισμένο πάγο, έτσι ώστε όσο το ανακατεύουμε να γίνεται frozen, και το σερβίρει πάντα σε ένα ποτήρι, το σχέδιο του οποίου κάνει το δικό του κοινωνικό σχόλιο.

Αυτό το ποτό απαιτεί τεχνικές και παρασκευές που δεν μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα πιο ωραία frozen cocktails που φτιάχνονται στην Αθήνα, θα το βρείτε στο Παγκράτι, σε έναν σκιερό πεζόδρομο στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Μην ξεχνάμε και την αξία τού να δίνουμε ραντεβού στις μπάρες της πόλης.

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ