Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
0
Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Cremino στην οδό Νίκης δεν χρειάζεται ταμπέλες, ούτε μόνιμο κατάλογο. Θυμίζει μάλλον κινητό παγωτατζίδικο που αραξοβόλησε κάτω απ’ την Πλάκα για να συνεχίσει αυτό που καλά ξέρει να κάνει: να φτιάχνει σπιτικό παγωτό, φορτωμένο αναμνήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Δεν είναι όμως μόνο το παγωτό που φέρνει τον κόσμο στο Cremino. Είναι σίγουρα και το ταπεραμέντο της κυρίας Αθανασίας, τα άφθονα κεράσματα και η διάθεση να σε εξυπηρετήσει, να σε γνωρίσει καλύτερα. Στα παραπάνω πρόσθεσε και την μεγάλη γκάμα από ‘πειραγμένες γεύσεις’ που διαθέτει το Cremino, όπως αυτές με τα μπαχαρικά και το αλκοόλ. «Τις προάλλες έκανα έναν συνδυασμό που δεν είχα δοκιμάσει ξανά», άρχισε να μου διηγείται η κυρία Αθανασία «Σοκολάτα, αγριοκέρασο, μαύρο πιπέρι, κουρκουμά. Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα για το τι γεύση θα έχει αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ’ ότι μπορεί να βάλει ο νους σου». Έτσι είπε και γέλασε συνωμοτικά, λες και άφησε να πλανάται στον αέρα ένας γρίφος άλυτος και ένα μυστικό.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για την κυρία Αθανασία το παγωτό είναι αναμνήσεις. Η ίδια θυμάται τον παγωτατζή στην γειτονιά της στην Κυψέλη. «Περνούσε με το ποδήλατο και φορούσε στολή με καπέλο. Μην φανταστείς ότι είχε πολλές γεύσεις, παγωτό κρέμα μας έδινε. Πρόσφατα μάλιστα, είδα έναν τέτοιο παγωτατζή παλιάς σχολής, να κυκλοφορεί στο λιμάνι της Σαλαμίνας. Ήταν ένας παππούς ξεχασμένος απ’ τον χρόνο. Μου έφερε τόσες αναμνήσεις. Εκείνα τα χρόνια το παγωτό ήταν η χαρά του παιδιού». Σήμερα η κυρία Αθανασία είναι με την σειρά της η χαρά των παιδιών. «Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί. Έρχονται επειδή με εμπιστεύονται οι γονείς γιατί φτιάχνω καθαρό παγωτό με καλό γάλα, χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Στα πιτσιρίκια αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες. Τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορεί να δοκιμάσουν και άλλες γεύσεις, όπως φράουλα, μπισκότο ή καραμέλα».

Eντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό.

Η ίδια έμαθε να παρασκευάζει παγωτό στην Ιταλία, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής. «Πρέπει να επενδύεις στη γνώση» μου είπε εμφατικά. «Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική  του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί και τους αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην Ιταλία, η κυρία Αθανασία είχε την τύχη να δοκιμάσει και τα καλύτερα παγωτά της ζωής της. «Κάθε φορά που πηγαίνω στην Ιταλία, φροντίζω να περάσω από την Φλωρεντία για παγωτό. Η αγαπημένη μου gelateria είναι η Vivoli και η αγαπημένη μου γεύση το Zuppa Inglese (‘αγγλική σούπα’), ένα παγωτό με βάση την κρέμα και κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα σε αλκοόλ». Αν και αγγλική σούπα δεν βρήκαμε στον κατάλογο γεύσεων του Cremino, σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό. Μαζί τους μια γεύση από την Αγγλική επαρχία, το παγωτό καραμέλα με αλάτι και μια ανατολίτικη συνταγή, αυτή με το φυστίκι και τον κάρδαμο. Όλα μαζί ένα μωσαϊκό γεύσεων, υφών και χρωμάτων.

Με τόσα μπαχαρικά και μυρωδικά στα παγωτά της, δεν μπόρεσα να αντισταθώ να ρωτήσω αν η κυρία Αθανασία είναι εξίσου καλή μαγείρισσα όσο και ζαχαροπλάστης. «Α, είμαι πολύ καλή! Σπεσιαλιτέ μου είναι μακαρονάδα στο φούρνο, τα λαζάνια με κόκκινη σάλτσα. Πρόκειται για συνταγή που μου έδωσαν κάτι φίλες Ιταλίδες και εγώ την ακολουθώ με ευλάβεια». Τελικά η ζαχαροπλαστική δεν έχει τόσες διαφορές από την μαγειρική, παρατηρώ και εκείνη συμπληρώνει. «Και τα δύο θέλουν καλά υλικά, υπομονή, χρόνο διαθέσιμο και φαντασία. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Πρέπει να έχεις εμπειρία, να αντιλαμβάνεσαι ποια υλικά δένουν μεταξύ τους και πάντα να προσέχεις την δοσολογία. Δεν μπορεί κάθε υλικό να είναι το ίδιο έντονο. Πρέπει να τηρείς τις ισορροπίες».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΡΑΝΙΤΑ SANGRIA

Υλικά

250gr ζάχαρη κρυσταλλική

400ml νερό

500ml sangria (εμπορίου)

½ ξυλάκι κανέλας

Μισό λεμόνι (ο χυμός του)

¾ του φλιτζανιού, κοκτέιλ φρούτων (κονσέρβα)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το λεμόνι, για πέντε λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη sangria. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε συχνά. Αδειάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει περίπου για μία ώρα. Το βγάζουμε και το χτυπάμε σε μίξερ σε σταθερή ταχύτητα και προσθέτουμε τα φρούτα. Το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη και το αφήνουμε περίπου μία ώρα. Το βγάζουμε, το χτυπάμε στο μίξερ πάντα σε σταθερή ταχύτητα και μετά πάλι στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε άλλες πέντε φορές. Μετά από την τελευταία φορά, το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη για δύο ώρες πριν το σερβίρουμε. Η γρανίτα μας πρέπει να σερβίρεται εύκολα και να μην έχει κομμάτια πάγων. Πρέπει να έχει μαλακή υφή. Αν θέλουμε μπορούμε να την παγώσουμε σε θήκες για παγωτό ξυλάκι.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT