Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Γαριδομακαρονάδα με μανιτάρια
0

Το Ιώδιο στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα καλόγουστο ψαροεστιατόριο που επί δεκατρία συναπτά έτη σερβίρει με συνέπεια ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Ο κατάλογός του όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσηλωμένος στα θαλασσινά πιάτα, μερικά εκ των οποίων ασπάζονταν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ κάποια άλλα αντλούσαν έμπνευση από τις κουζίνες της Μεσογείου. Ο λόγος που επανερχόμαστε είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι το Ιώδιο ανανέωσε το μενού του δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως τα μανιτάρια Ηπείρου, τα τουτουμάκια Καλαβρύτων, τα μαυρομάτικα Φενεού και το ελαιόλαδο ορεινής Αιγιαλείας που ο σεφ παντρεύει στα πιάτα με εξωτικά υλικά, από φρέσκο chili, lime έως και passion fruit. Ο σεφ Μάρκος Πατεράκης εμπνέεται από το ελληνικό θαλασσινό ταμπεραμέντο που το συνδυάζει με υλικά και επιρροές από άλλες κουζίνες του πλανήτη. Όλα όμορφα φροντισμένα, σε κάνουν να νιώθεις χαλαρά για να απολαύσεις την έξοδό σου. Χαζεύω την κάρτα των κρασιών με τις καλές επιλογές όχι μόνο από τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερη αγάπη που έχει στον οίνο ο ιδιοκτήτης Κωστής Τσαλπατούρος, ο οποίος φροντίζει να ενισχύει τη συλλογή των κρασιών με ευχάριστες εκπλήξεις.

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Συναγρίδα στη λαδόκολα

Για αρχή δοκιμάσαμε νησιώτικη σαλάτα (€8) με ντοματίνια, καππαρόφυλλα, μαρινάτο γαύρο και κριθαρομπουκιές, ό,τι πρέπει για να μπεις σε κλίμα διακοπών. Ακολούθησε φωλιά καπνιστού χταποδιού με γέμιση φάβας και ωραίο πέστο κάππαρης (€7,5) που χάριζε την ένταση στο πιάτο. Τα ελληνικά υλικά ισορροπούν με τα εξωτικά στο καπνιστό χέλι με ψητή μελιτζάνα, που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα miso (€10,50). Ωραιότατες οι γαρίδες Αμβρακικού που αγκαλιάζει πετυχημένα κρούστα panko και συνοδεύονται με ασιατική μαγιονέζα φτιαγμένη με σησαμέλαιο, chili, μέλι και σάλτσα σόγιας (€15) – τρώγονται απνευστί. Οι εραστές των ζυμαρικών θα ενδώσουν σε μια γαριδομακαρονάδα (16) που ο σεφ συνδυάζει με άγρια μανιτάρια, ρόκα και μασκαρπόνε που δένει όμορφα τη σάλτσα. Τα παραδοσιακά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Ιωδίου, όπως τα τουτουμάκια από τα Καλάβρυτα που ο σεφ κάνει γιουβέτσι με φρέσκο πετροκάβουρα Βρετάνης (€37/κιλό). Η συναγρίδα βγαίνει από τη λαδόκολλα και ευωδιάζει θαλασσινή φρεσκάδα που μπλέκει με τα αρώματα των φρέσκων λαχανικών και το πέστο βασιλικού (€63/κιλό). Στο μενού φιγουράρουν και οι κλασικές προτάσεις με τηγανητό μαριδάκι, σαρδελίτσες στη σχάρα με χοντρό αλάτι και μύδια αχνιστά. Στο Ιώδιο δεν κάνουν εκπτώσεις στη φρέσκια πρώτη ύλη και γι' αυτό μπορείς να απολαύσεις ένα μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι από τα νερά της Ικαρίας, της Εύβοιας ή των Κυκλάδων. Ένα εκμέκ πολίτικο (€6,50) με παγωτό καϊμάκι βάζει τη γλυκιά σφραγίδα στην ψαροφαγία.

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Φωλιά καπνιστού χταποδιού

☛ Ιώδιο, λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ