Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχει αυτή η κατηγορία των Αθηναίων που αντί να κάνει bar hoping προτιμά να χαλαρώνει με τις ώρες στα νεοκαφενεία. Έχει χτιστεί το νέο προφίλ γειτονιών αυτής της πόλης πάνω σε αυτά, δηλαδή όσοι βγαίνουμε προς Κεραμεικό και Βοτανικό μεριά ξέρουμε πως, αν δεν βρούμε τραπέζι στο Καμπεθόν, θα μετακινηθούμε να δούμε μήπως έχει στον Λούη.

Τα καφενεία για τους 30something είναι ένα τρόπος εξόδου χωρίς πολλές σκοτούρες, κράτηση δεν θέλουν, σερβίρουν πιάτα κατανοητά και ποτά γνώριμα, δεν μας κάνουν να νιώθουμε underdressed, δεν μας κοστίζουν πολύ.

Θα φύγω από τoν Κεραμεικό και θα σας πάω από την άλλη πλευρά της Πειραιώς, στα όρια Θησείου και Άνω Πετραλώνων, εκεί όπου υπήρχε ένα καλτ καφενείο, η Αφαία, που πήρε το όνομά του από τη μυθολογία, από την κόρη του Δία και της Κάρμης, της οποίας «της άρεσαν οι αγώνες και τα κυνήγια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη θεά Άρτεμις. Ενώ έφευγε από τον Μίνωα, που τόσο την ποθούσε, ρίχτηκε σε δίχτυα ριγμένα για να πιάσει ψάρι».

Ξεβράστηκε στην Αίγινα όπου στέκεται και ο ναός της, εκεί την ερωτεύτηκαν οι ψαράδες του νησιού και προκειμένου να γλιτώσει και από αυτούς κρύφτηκε στο δάσος. «Η Άρτεμις την έκανε θεά και όχι μόνο οι Κρήτες αλλά και οι Αιγινήτες τη σέβονται», κατά τον Παυσανία.

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους.

Εκείνοι που θέλησαν να πάρουν και να ανανεώσουν ένα καφενείο που θα έκλεινε αποφάσισαν να μην πειράξουν το παλιό του όνομα, καθάρισαν τον χώρο, τον έκαναν να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Ο Νίκος Λιάτης και ο Χρήστος Χρόνης άνοιξαν πριν από δύο χρόνια λίγα βήματα πιο πέρα το Ubuntu του Θησείου, ένα μικρό μοντέρνο καφέ «πακετάδικο» και εκεί γνωρίστηκαν με τον Γιώργο Στύλιο και τον Γιώργο Σκουταρίδη, έγιναν παρέα και είπαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί.

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία και προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία, προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά, το ξανάνοιξαν χωρίς να το φορτώσουν με πολλή πληροφορία, παρά μόνο με έναν πίνακα και έναν καθρέφτη του street artist Βασίλη Γρυπάρη (aka Billy Gee), δύο έργα του που επικοινωνούν με το γύρω περιβάλλον και συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Ο πεζόδρομος της οδού Θεσσαλονίκης που τελειώνει λίγο πιο πάνω από το Αφαία είναι ταυτισμένος με την τέχνη του δρόμου, ενώ τα βαγόνια των τρένων που βλέπουμε να περνούν πάνω από τα τραπέζια είναι όλα τους ζωγραφισμένα.

Το Αφαία είναι κυριολεκτικά (αλλά και με τη slang έννοια) μαγαζί-γωνία, έχει τοποθεσία φοβερή. Το λούζει ο ήλιος, από πάνω μας στέκεται η γέφυρα Πουλόπουλου, πιο πίσω είναι τα φουγάρα της Τεχνόπολης. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, η μουσική αυτού του καφενείου κινείται σε ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η ραπ σκηνή – κυρίως η ξένη. Την κουζίνα την έχει αναλάβει ο Γιώργος Σκουταρίδης, που πριν μαγείρευε στο Ραφίκι του Βοτανικού, από καφενεία έχει χορτάσει και στο δικό του θέλει να κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Έχουν και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread.

Πια δεν ψάχνει να βγει σε μέρη που προσφέρουν μπίρα-πατατάκι-τυρί – το έχουμε κάνει όλοι βέβαια αυτό και μια χαρά έχουμε περάσει. Αλλά από μια ηλικία και μετά θες να πιεις την μπίρα σου με ένα πιάτο που «θα σου πει» κάτι, όπως λέει. «Μπορείς να πεις ότι το μαγαζί είναι καφενείο, σε έναν πιο λαϊκό μπορείς να το περιγράψεις ως μεζεδοπωλείο και σε έναν χίπστερ ως μπιστρό ή γαστροκαφενέ, πες το όπως θες, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα τρως κάτι comfort, θα μοιράζεσαι ιστορίες και απόψεις, θα μπορείς εύκολα να το κάνεις στέκι, αυτά είναι τα στοιχεία του παλιού καφενείου που θέλαμε να διατηρήσουμε». 

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους. Αφράτο προζυμένιο ψωμί για να κάνουμε βούτες στα πιάτα παίρνουν από το Betty's Bakery, κάνουν πατάτες τηγανητές και τις συνοδεύουν με αγιολί με θυμάρι για να τους δώσουν το κάτι παραπάνω, κάνουν όμως και φωλιά πατάτας με αυγά, όπως την έμαθε στην Αθήνα το Basegrill.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή και μια ντοματοσαλάτα με λαδένια Κιμώλου και πίκλα κρεμμύδι, την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας, έχουν και φάβα, και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread, χοιρινά μπριζολάκια με μια bbq σφενδάμου αλλά και κοντοσούβλι μανιταριών ως vegan πρόταση.

Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας, και το κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα που στη σάλτσα του, η οποία κατά τα άλλα έχει ελληνικά μυρωδικά και αρώματα, προσθέτει yuzu kosho, το νέο του κόλλημα.

Η ρακή τους είναι από το Ρέθυμνο και το τσίπουρο είναι διπλής απόσταξης από τον Τύρναβο. Ψάχνετε μαγαζί που να σας δίνει τη δυνατότητα να πιείτε χύμα κρασί; Έχουν και είναι από την Κρήτη, από τα Μετέωρα και από τη Νάουσα. Σε μπίρες βρίσκουμε τις γνωστές καφενειακές αλλά και δύο ετικέτες από την καινούργια μικροζυθοποιία της Αθήνας, την 608.

Αίθρας 1, Θησείο. Ανοιχτά από τη 1 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), 20 ευρώ το άτομο με ποτά. 

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι ένα καφενείο που κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή σαλάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
CHECK Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ