Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχει αυτή η κατηγορία των Αθηναίων που αντί να κάνει bar hoping προτιμά να χαλαρώνει με τις ώρες στα νεοκαφενεία. Έχει χτιστεί το νέο προφίλ γειτονιών αυτής της πόλης πάνω σε αυτά, δηλαδή όσοι βγαίνουμε προς Κεραμεικό και Βοτανικό μεριά ξέρουμε πως, αν δεν βρούμε τραπέζι στο Καμπεθόν, θα μετακινηθούμε να δούμε μήπως έχει στον Λούη.

Τα καφενεία για τους 30something είναι ένα τρόπος εξόδου χωρίς πολλές σκοτούρες, κράτηση δεν θέλουν, σερβίρουν πιάτα κατανοητά και ποτά γνώριμα, δεν μας κάνουν να νιώθουμε underdressed, δεν μας κοστίζουν πολύ.

Θα φύγω από τoν Κεραμεικό και θα σας πάω από την άλλη πλευρά της Πειραιώς, στα όρια Θησείου και Άνω Πετραλώνων, εκεί όπου υπήρχε ένα καλτ καφενείο, η Αφαία, που πήρε το όνομά του από τη μυθολογία, από την κόρη του Δία και της Κάρμης, της οποίας «της άρεσαν οι αγώνες και τα κυνήγια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη θεά Άρτεμις. Ενώ έφευγε από τον Μίνωα, που τόσο την ποθούσε, ρίχτηκε σε δίχτυα ριγμένα για να πιάσει ψάρι».

Ξεβράστηκε στην Αίγινα όπου στέκεται και ο ναός της, εκεί την ερωτεύτηκαν οι ψαράδες του νησιού και προκειμένου να γλιτώσει και από αυτούς κρύφτηκε στο δάσος. «Η Άρτεμις την έκανε θεά και όχι μόνο οι Κρήτες αλλά και οι Αιγινήτες τη σέβονται», κατά τον Παυσανία.

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους.

Εκείνοι που θέλησαν να πάρουν και να ανανεώσουν ένα καφενείο που θα έκλεινε αποφάσισαν να μην πειράξουν το παλιό του όνομα, καθάρισαν τον χώρο, τον έκαναν να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Ο Νίκος Λιάτης και ο Χρήστος Χρόνης άνοιξαν πριν από δύο χρόνια λίγα βήματα πιο πέρα το Ubuntu του Θησείου, ένα μικρό μοντέρνο καφέ «πακετάδικο» και εκεί γνωρίστηκαν με τον Γιώργο Στύλιο και τον Γιώργο Σκουταρίδη, έγιναν παρέα και είπαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί.

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία και προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία, προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά, το ξανάνοιξαν χωρίς να το φορτώσουν με πολλή πληροφορία, παρά μόνο με έναν πίνακα και έναν καθρέφτη του street artist Βασίλη Γρυπάρη (aka Billy Gee), δύο έργα του που επικοινωνούν με το γύρω περιβάλλον και συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Ο πεζόδρομος της οδού Θεσσαλονίκης που τελειώνει λίγο πιο πάνω από το Αφαία είναι ταυτισμένος με την τέχνη του δρόμου, ενώ τα βαγόνια των τρένων που βλέπουμε να περνούν πάνω από τα τραπέζια είναι όλα τους ζωγραφισμένα.

Το Αφαία είναι κυριολεκτικά (αλλά και με τη slang έννοια) μαγαζί-γωνία, έχει τοποθεσία φοβερή. Το λούζει ο ήλιος, από πάνω μας στέκεται η γέφυρα Πουλόπουλου, πιο πίσω είναι τα φουγάρα της Τεχνόπολης. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, η μουσική αυτού του καφενείου κινείται σε ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η ραπ σκηνή – κυρίως η ξένη. Την κουζίνα την έχει αναλάβει ο Γιώργος Σκουταρίδης, που πριν μαγείρευε στο Ραφίκι του Βοτανικού, από καφενεία έχει χορτάσει και στο δικό του θέλει να κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Έχουν και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread.

Πια δεν ψάχνει να βγει σε μέρη που προσφέρουν μπίρα-πατατάκι-τυρί – το έχουμε κάνει όλοι βέβαια αυτό και μια χαρά έχουμε περάσει. Αλλά από μια ηλικία και μετά θες να πιεις την μπίρα σου με ένα πιάτο που «θα σου πει» κάτι, όπως λέει. «Μπορείς να πεις ότι το μαγαζί είναι καφενείο, σε έναν πιο λαϊκό μπορείς να το περιγράψεις ως μεζεδοπωλείο και σε έναν χίπστερ ως μπιστρό ή γαστροκαφενέ, πες το όπως θες, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα τρως κάτι comfort, θα μοιράζεσαι ιστορίες και απόψεις, θα μπορείς εύκολα να το κάνεις στέκι, αυτά είναι τα στοιχεία του παλιού καφενείου που θέλαμε να διατηρήσουμε». 

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους. Αφράτο προζυμένιο ψωμί για να κάνουμε βούτες στα πιάτα παίρνουν από το Betty's Bakery, κάνουν πατάτες τηγανητές και τις συνοδεύουν με αγιολί με θυμάρι για να τους δώσουν το κάτι παραπάνω, κάνουν όμως και φωλιά πατάτας με αυγά, όπως την έμαθε στην Αθήνα το Basegrill.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή και μια ντοματοσαλάτα με λαδένια Κιμώλου και πίκλα κρεμμύδι, την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας, έχουν και φάβα, και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread, χοιρινά μπριζολάκια με μια bbq σφενδάμου αλλά και κοντοσούβλι μανιταριών ως vegan πρόταση.

Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας, και το κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα που στη σάλτσα του, η οποία κατά τα άλλα έχει ελληνικά μυρωδικά και αρώματα, προσθέτει yuzu kosho, το νέο του κόλλημα.

Η ρακή τους είναι από το Ρέθυμνο και το τσίπουρο είναι διπλής απόσταξης από τον Τύρναβο. Ψάχνετε μαγαζί που να σας δίνει τη δυνατότητα να πιείτε χύμα κρασί; Έχουν και είναι από την Κρήτη, από τα Μετέωρα και από τη Νάουσα. Σε μπίρες βρίσκουμε τις γνωστές καφενειακές αλλά και δύο ετικέτες από την καινούργια μικροζυθοποιία της Αθήνας, την 608.

Αίθρας 1, Θησείο. Ανοιχτά από τη 1 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), 20 ευρώ το άτομο με ποτά. 

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι ένα καφενείο που κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή σαλάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
CHECK Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ