Εναλλακτικό ποπ!

Facebook Twitter
0

Ένα σνακ 6000 χρόνων

αρχαίο ποπ-κορν

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η ιδέα του ποπ κορν είχε έρθει στους κατοίκους του Περού περίπου το 4700 π.Χ. ενώ το καλαμπόκι εξελίχθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση στο σημερινό Μεξικό από ένα αγριόχορτο το 6000 π.Χ.

Το ερώτημα είναι, πώς το έφτιαχναν, χωρίς φούρνους μικροκυμάτων και χωρίς μάτια κουζίνας και χωρίς βούτυρο; Το πιο πιθανό είναι ότι έψηναν τα καλαμπόκια απ’ ευθείας στη φωτιά ή στα κάρβουνα.

Φοριέται και σαν κόσμημα!

o θεός Tlaloc

Ο ισπανός εξερευνητής Hernán Cortés είδε για πρώτη φορά ποπ κορν το 1519 όταν εισέβαλε στο Μεξικό και συνάντησε τους Αζτέκους. Το ποπ κορν ήταν βασική τροφή των Αζτέκων και τα χρησιμοποιούσαν επίσης ως διακοσμητικά στοιχεία σε διακοσμητικά καλύμματα κεφαλής, σε μενταγιόν και πάνω σε αγάλματα θεοτήτων, όπως του Tlaloc, του θεού της βροχής και της γονιμότητας.

Έκρηξη ποπ κορν, σε αργή κίνηση

Όχι μόνο αλάτι

Το ποπ κορν είναι πολύ χορταστικό και μπορείς να το τρως χωρίς πολλές τύψεις.

Εκτός από την κλασική μέθοδο, με λάδι σε κλειστή κατσαρόλα, μπορείτε να το φτιάξετε και στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς καθόλου λάδι: βάλτε το καλαμπόκι σε μία χάρτινη σακούλα, κλείστε την καλά διπλώνοντάς την, και βάλτε την στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά, ή όταν τα δευτερόλεπτα μεταξύ των «ΠΟΠ!»  γίνουν παραπάνω από 3. Προσοχή, δεν γίνεται με όλα τα χαρτιά – κάποια μπορούν να πιάσουν φωτιά.

Το ποπ κορν είναι καταπληκτικό  όχημα γεύσεων, που μπορεί να κυμαίνονται σε όλη τη γκάμα μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Για βασική συνταγή, αν το φτιάχνετε σε κατσαρόλα με λάδι, το βασικό είναι να κουνάτε συνέχεια την κατσαρόλα με το καπάκι ελάχιστα ανοιχτό ώστε να φεύγει ο ατμός για να γίνουν τραγανά και για να μην απορροφήσουν το λάδι. Αν σας φαίνεται δύσκολο το κόλπο με το καπάκι, μία λύση είναι να σκεπάσετε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και να της κάνετε μερικές τρυπούλες.

Για βασική γεύση, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι. Είναι αλμυρό και καυτερό, σε κάνει να θέλεις συνέχεια κι άλλο.

Εναλλακτικοί συνδυασμοί

κανέλα/κύμινο/πάπρικα/αλάτι/ζάχαρη

αλάτι/κάρι/κανέλα/σκόνη τζίντζερ

αλάτι/θυμάρι/βασιλικός/ρίγανη/δεντρολίβανο (τα μυρωδικά αποξηραμένα)

Ο μεγάλος εχθρός τους είναι η υγρασία, οπότε αν θέλετε να προσθέσετε κάτι που είναι έστω και λίγο υγρό (όπως τα φρέσκα μυρωδικά) περιμένετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Ποπ κορν με τον κινέζικο τρόπο (ΚΑ –ΜΠΟΥΜ!)

Ποπ κορν με τον ινδικό τρόπο (με άμμο!)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ