ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Εναλλακτικό ποπ!

Facebook Twitter
0

Ένα σνακ 6000 χρόνων

αρχαίο ποπ-κορν

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η ιδέα του ποπ κορν είχε έρθει στους κατοίκους του Περού περίπου το 4700 π.Χ. ενώ το καλαμπόκι εξελίχθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση στο σημερινό Μεξικό από ένα αγριόχορτο το 6000 π.Χ.

Το ερώτημα είναι, πώς το έφτιαχναν, χωρίς φούρνους μικροκυμάτων και χωρίς μάτια κουζίνας και χωρίς βούτυρο; Το πιο πιθανό είναι ότι έψηναν τα καλαμπόκια απ’ ευθείας στη φωτιά ή στα κάρβουνα.

Φοριέται και σαν κόσμημα!

o θεός Tlaloc

Ο ισπανός εξερευνητής Hernán Cortés είδε για πρώτη φορά ποπ κορν το 1519 όταν εισέβαλε στο Μεξικό και συνάντησε τους Αζτέκους. Το ποπ κορν ήταν βασική τροφή των Αζτέκων και τα χρησιμοποιούσαν επίσης ως διακοσμητικά στοιχεία σε διακοσμητικά καλύμματα κεφαλής, σε μενταγιόν και πάνω σε αγάλματα θεοτήτων, όπως του Tlaloc, του θεού της βροχής και της γονιμότητας.

Έκρηξη ποπ κορν, σε αργή κίνηση

Όχι μόνο αλάτι

Το ποπ κορν είναι πολύ χορταστικό και μπορείς να το τρως χωρίς πολλές τύψεις.

Εκτός από την κλασική μέθοδο, με λάδι σε κλειστή κατσαρόλα, μπορείτε να το φτιάξετε και στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς καθόλου λάδι: βάλτε το καλαμπόκι σε μία χάρτινη σακούλα, κλείστε την καλά διπλώνοντάς την, και βάλτε την στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά, ή όταν τα δευτερόλεπτα μεταξύ των «ΠΟΠ!»  γίνουν παραπάνω από 3. Προσοχή, δεν γίνεται με όλα τα χαρτιά – κάποια μπορούν να πιάσουν φωτιά.

Το ποπ κορν είναι καταπληκτικό  όχημα γεύσεων, που μπορεί να κυμαίνονται σε όλη τη γκάμα μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Για βασική συνταγή, αν το φτιάχνετε σε κατσαρόλα με λάδι, το βασικό είναι να κουνάτε συνέχεια την κατσαρόλα με το καπάκι ελάχιστα ανοιχτό ώστε να φεύγει ο ατμός για να γίνουν τραγανά και για να μην απορροφήσουν το λάδι. Αν σας φαίνεται δύσκολο το κόλπο με το καπάκι, μία λύση είναι να σκεπάσετε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και να της κάνετε μερικές τρυπούλες.

Για βασική γεύση, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι. Είναι αλμυρό και καυτερό, σε κάνει να θέλεις συνέχεια κι άλλο.

Εναλλακτικοί συνδυασμοί

κανέλα/κύμινο/πάπρικα/αλάτι/ζάχαρη

αλάτι/κάρι/κανέλα/σκόνη τζίντζερ

αλάτι/θυμάρι/βασιλικός/ρίγανη/δεντρολίβανο (τα μυρωδικά αποξηραμένα)

Ο μεγάλος εχθρός τους είναι η υγρασία, οπότε αν θέλετε να προσθέσετε κάτι που είναι έστω και λίγο υγρό (όπως τα φρέσκα μυρωδικά) περιμένετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Ποπ κορν με τον κινέζικο τρόπο (ΚΑ –ΜΠΟΥΜ!)

Ποπ κορν με τον ινδικό τρόπο (με άμμο!)

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ