Φαγητό στη Φλωρεντία 1

Facebook Twitter
0

Aχ, Φλωρεντία!

Αν διαβάζετε και την «Αστική Ομορφιά» θα πάθετε υπερβολική δόση Φλωρεντίας, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Γευστικές περιπέτειες στη Φλωρεντία

Από τις 12 και μετά αρχίζει η ώρα του αλκοόλ. Το απεριτίφ είναι εντελώς απενοχοποιημένο, το πίνουν μεγάλες κυρίες και κύριοι, όπως και οι ελαφρώς υπερβολικοί (αλλά αεράτοι) Ιταλοί με τα κοστούμια και το έξτρα μαύρισμα. Ο καφές πίνεται στα γρήγορα, αλλά το aperitivo μαζί με εφημερίδα και κουβέντα.

Spritz

Το Spritz είναι το νέο μου αγαπημένο ποτό. Αποτελείται από αφρώδες κρασί, ένα πικρό λικέρ (συνήθως Aperol) και μία δόση νερό με ανθρακικό. Το χρώμα του κατά συνέπεια είναι μαγευτικό πορτοκαλί και είναι σπαρταριστό και ελαφρύ στη γεύση, ιδανικό για αναζωογόνηση και για να ανοίξει την όρεξη.

Η λέξη Spritz προέρχεται από τα αυστριακά  που σημαίνει “splash” (δεν μου έρχεται στα ελληνικά) από τότε που υπήρχαν Αυστριακοί στην Ιταλία, οι οποίοι συνήθιζαν να ανακατεύουν το δυνατό κρασί της Ιταλίας με νερό με ανθρακικό.  Το “Spritzer” εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο και στις μέρες μας.

Και που θα βρω Aperol;

To Aperol  αρχίζει κι εξαπλώνεται στην Ευρώπη και μάλιστα έχει φτάσει μέχρι την Αμερική. Μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Campari. Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι κόκκινου κρασιού, μαζί με παγάκια και μία φέτα πορτοκάλι. Όνειρο!

Όμως, φάγαμε

Δεν χρειάζεται να σας πω για την κουζίνα της Τοσκάνης, υπάρχουν εκατομμύρια πληροφοριών. Θα περιοριστώ σε ένα ταπεινό δικό μου σχόλιο: έχουμε τα ίδια υλικά, αλλά τα συνδυάζουμε διαφορετικά. Ας πούμε, στα ρεβίθια βάζουν δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Ή ας πούμε, ρεβίθια μαζί με συκώτι και μελιτζάνα στην κατσαρόλα- ακούγεται κουφό, αλλά είναι πεντανόστιμο. Επίσης κυκλοφορούν εντόσθια, κουνέλια και συστατικά που επίσης έχουμε, αλλά σπάνια χρησιμοποιούμε. Γιατί; Γιατί;

Επίσης, θέλω να μάθω ποιος ξεκίνησε τη φήμη ότι «στην Ιταλία δεν βάζουν πολύ σάλτσα στα μακαρόνια», που εγώ είχα πιστέψει. Ίσως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά εγώ τα ζυμαρικά μου τα έφαγα τίγκα στη σάλτσα, όπως μου αρέσει και στο σπίτι. Κι έτσι έμαθα ότι δεν είμαι βλαχάκι, είμαι Ιταλιάνα.

(συνεχίζεται αύριο....)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT