To φαγητό της μανούλας

Facebook Twitter
0

Μεθαύριο είναι η γιορτή της Μητέρας.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, τουλάχιστον κατά το ελάχιστο: ένα τηλεφώνημα στη μανούλα για να της πείτε πόσο την αγαπάτε. Όσοι είσαστε κοντά, μπορείτε να της πάτε και μία ανθοδέσμη. Οι καλύτεροι από εμάς θα της πάρουν δώρο, οι άριστοι θα της μαγειρέψουν, κάτι που στις ελληνίδες μάνες συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Κάθε μάνα στο σπίτι της είναι η μία και μοναδική μαγείρισσα.

Στις αμερικάνικες ταινίες τα παιδιά πάνε πρωινό στο κρεβάτι μαζί με ένα μοναδικό κόκκινο τριαντάφυλλο- δεν ξέρω πόσα παιδιά από 5 χρονών και πάνω ξυπνάνε πιο νωρίς από τις μανάδες τους. Οι έφηβοι προσπαθούν να ορίσουν τους εαυτούς τους, κάνοντας ανατροπές αλλά ζητώντας ταυτόχρονα απεγνωσμένα την μητρική αποδοχή. Και αυτή η φάση περνάει, όταν τα παιδιά γίνονται ενήλικοι που αρχίζουν να βλέπουν τα ελαττώματα της μανούλας, τα οποία χρόνο με το χρόνο φαίνονται όλο πιο σοβαρά κι εξηγούν όλα τα λάθη που έχουν κάνει, κάτι που επιβεβαιώνεται από όλους τους ψυχολόγους τους οποίους επισκέπτονται: αυτή φταίει που βρίσκω τους λάθος άντρες, αυτή φταίει που δεν μου κάθεται καμία γυναίκα. Μετά τα παιδιά μεγαλώνουν κι άλλο συναντώντας ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα, αρρώστιες στους γύρω τους, διαζύγιο, φιλίες που χαλάνε για λεφτά και τότε η μαμά γίνεται για πρώτη φορά αυτό που είναι: ένας άνθρωπος με προτερήματα και ελαττώματα, αλλά ο μόνος άνθρωπος που θα μας δεχτεί ποτέ όπως είμαστε. Εις τον αιώνα τον άπαντα.

Αυτά για τους πιο τυχερούς ανάμεσά μας: υπάρχουν παιδιά με μητέρες αδιάφορες, με μητέρες εξαφανισμένες. Πιστεύω ότι αυτές οι μάνες δεν είναι συχνές, πως μπορώ να το πιστέψω;

Υπάρχουν και αυτοί που η μητέρα τους πέθανε νωρίς δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό μέσα στην οικογένεια που αρχίζει να μην ξέρει πώς να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, όλες τις γιορτές χωρίς τον άνθρωπο που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων και που είχε την περισσότερη υπομονή και ανεκτικότητα. Αυτές οι οικογένειες στην αρχή πηγαίνουν ζαλισμένες από θεία σε θεία τρώγοντας ξένα φαγητά σε ξένα πιάτα με ξένες γεύσεις που δε θυμίζουν καθόλου τη μαμά.

Σ’ένα επεισόδιο No Reservations ο παρουσιαστής Anthony Bourdain βρίσκεται στην Ιαπωνία και τρώει μεταξύ άλλων πόδια ενός γιγαντιαίου καβουριού. Η συνοδός του παρατηρεί ότι όταν ήρθε στο τραπέζι το καβούρι σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους γιατί με το καβούρι πρέπει να προσέχεις να μην κοπείς, να μην πεταχτεί η σάλτσα απέναντι, να φας όλο το ψαχνό χωρίς να σου ξεφύγει τίποτα. Ο Bourdain σχολιάζει ως εξής: «Αυτό είναι το ιδανικό πιάτο για τη γιορτή της Μητέρας.»

Γιατί καλή η μανούλα αλλά είναι κι αυτή που ξέρει ποια κουμπιά μας να πατήσει έτσι ώστε να βγουν καπνοί από τα αυτιά μας μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ένα άλλο σχόλιο σχετικό με τη μητέρα άκουσα σήμερα σε άλλη εκπομπή μαγειρικής, στο ανεκδιήγητο Κάτι Ψήνεται. 45άρης με μερικά κιλάκια παραπάνω σχολιάζει το φαγητό της οικοδέσποινας λέγοντας «θα της έβαζα ψηλό βαθμό αλλά το 9 το κρατάω για τη μητέρα μου. …Και για τη γυναίκα μου.»

Μπράβο που σκέφτηκε να βάλει στο Πάνθεον και τη γυναίκα του αλλά κάτι μου λέει ότι για τον κύριο σαν το φαγητό της μανούλας δεν είναι τίποτα. Θα σας αποκαλύψω ένα μεγάλο μυστικό: και οι γυναίκες αγαπάνε το φαγητό της μανούλας, αν όχι περισσότερο, εξίσου, αλλά δεν το διατυμπανίζουν γιατί μεγαλώνοντας προσπαθούν να καταλάβουν τι έκανε σωστά η μαμά και ήταν τόσο ωραία τα φαγητά ώστε να μπορούν να τα τρώνε και μακριά της. Αρχικά ζητούν τις συμβουλές της μέχρι να τη φτάσουν και συνήθως σταματούν εκεί τον πειραματισμό. Μερικές παρακολουθούν τα ένθετα στις εφημερίδες και προσθέτουν μοντέρνα υλικά (που σημαίνει παραδοσιακά) και οι μητέρες τους τις θαυμάζουν, κάποιες συνειδητοποιούν με τα χρόνια ότι η μαμά έκανε και κάποια λάθη, πως γίνεται η μαμά να έκανε λάθος; Και πως γίνεται να έκανε λάθος και να είναι τα φαγητά της πάλι τόσο νόστιμα;

Η γεύση είναι νομίζω αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Το τι ακριβώς τρως είναι ένας από πολλούς παράγοντες: εξίσου σημασία έχει με ποιον το τρως, που το τρως, τι καιρό κάνει, τι είχε γίνει πριν πας να φας και τι έγινε μετά, και όπως φαίνεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποιος το μαγείρεψε.

Το φαγητό της μαμάς είναι η οικεία γεύση που θυμίζει πρωινά ή μεσημέρια με μια μαμά νεότερη που σε ρωτούσε βιαστική τι έγινε στο σχολείο για να πεις ξερά «καλά» και να κλειδωθείς στο δωμάτιό σου, ή μία μαμά χαλαρή που τις Κυριακές έφτιαχνε κρέας και μύριζε ωραία και οι μεγάλοι πήγαιναν για ύπνο και τους μικρούς δεν τους χωρούσε ο τόπος. Είναι η γεύση της αγάπης και της ασφάλειας. Ποιος μπορεί να μαγειρέψει κάτι πιο παρηγορητικό από την αγάπη και την ασφάλεια;

Κι εδώ ξαναγυρνάμε στους γιαπωνέζους: αυτό που λέμε εμείς «το φαγητό της μαμάς» γι’αυτούς είναι μία ξεχωριστή λέξη, το ofukuro no aji που σημαίνει «μητρική γεύση». Να ένας λαός που τιμάει τη μαμά του.

Για να μην τελειώσουμε κλαψιάρικα, σας αφήνω με μία γιαπωνέζικη συνταγή που στην Ιαπωνία είναι επιτομή του ofukuro no aji: κρέας με πατάτες. Ναι, κρέας με πατάτες. Τελικά όλοι οι άνθρωποι της γης είμαστε ίδιοι.

Nikujaga, γιαπωνέζικο κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα

  • 900γρ πατάτες για βράσιμο
  • 200γρ λεπτές φέτες από μοσχάρι ή χοιρινό, θα μπορούσε να είναι από μπριζόλα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • Ζωμός λαχανικών (ή κρέατος) ή νερό
  • 6 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.τ.γ.  σάκε
  • 3 κ.τ.γ. σάλτσα σόγιας
  • Ηλιέλαιο
  • 1 κ.τ.γ. σησαμέλαιο
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα

 

Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το τζίντζερ.

Σωτάρετε το κρεμμύδι και το τζίντζερ σε λίγο λάδι. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέστε τις πατάτες για να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέστε αρκετό υγρό (νερό ή ζωμό) μέχρι να σκεπαστούν όλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το σάκε και τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο στο τέλος. Μόλις το μίγμα βράσει, βάλτε πάνω από τα υλικά ένα καπάκι που είναι πιο μικρό από την κατσαρόλα ώστε να ακινητοποιήσει τις πατάτες και το κρέας και χαμηλώστε τη φωτιά ώστε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να έχει σχεδόν εξαφανιστεί το υγρό.

Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ