Για μεζέδες και μπίρες σε ένα άλσος στου Ζωγράφου

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν ζούμε σε μια πόλη που φημίζεται για τη βλάστησή της, το ξέρουμε. Και όταν ανοίγει ο καιρός και βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω, αυτές οι μικρές και διάσπαρτες δόσεις πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα μάς αναζωογονούν, πόσο μάλλον αν κοντά τους λειτουργεί και κάτι καλό για να αράξουμε και να τσιμπήσουμε.

Όταν λέω δόσεις πρασίνου, εννοώ ακόμα και ένα πολύ μικρό άλσος που έχει τη μία του είσοδο στην Ούλωφ Πάλμε, εκεί πάνω, μεταξύ Ιλισίων και Ζωγράφου. Στη μια του πλευρά σερβίρουν κλασικούς μεζέδες η Νικολέττα και ο Θανάσης, ένα ζευγάρι που όταν βρίσκει χρόνο να βγει ψάχνει μέρη με κρύα μπίρα και κάτι ωραίο να τσιμπήσει - και αυτό ακριβώς προσφέρουν και στο μαγαζί τους.

Νοίκιασαν τον χώρο τους μια μέρα πριν από την πρώτη καραντίνα και κατάφεραν να ανοίξουν το καλοκαίρι του 2020. Η Νικολέττα είναι φιλόλογος και σπούδαζε λίγο πιο πάνω από το μαγαζί, ο Θανάσης έχει κάνει διάφορες δουλειές· ασχολήθηκε με τις οικοδομές και τα υδραυλικά μέχρι που μπήκε στην κουζίνα ενός μαγειρείου πριν από δέκα χρόνια, έμαθε τη δουλειά και είδε ότι αυτή είναι που τον ενδιαφέρει πραγματικά, «όποτε ανακάτευα κάτι χαιρόμουν, και μου φαινόταν και εύκολο», περιγράφει εκείνη την περίοδο της ζωής του.

«Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά».

Το δικό τους «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Ο Θανάσης είναι Ιλισιώτης, το ξέρει καλά το σημείο και το άλσος δίπλα τους δεν το βρήκαν έτσι. Μόνοι τους έβαλαν τα μπέντζαμιν δίπλα στα τραπέζια τους, που με το που πέσει ο ήλιος το καλοκαίρι, γύρω στις εννιά και τέταρτο, γεμίζουν.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Να δοκιμάσετε το λουκάνικο, το φτιάχνει ο μπαμπάς μου». Η Νικολέττα κατάγεται από ένα χωριό κοντά στα Φάρσαλα, το Νέο Μοναστήρι, όπου διατηρούν μέχρι σήμερα οι γονείς της το δικό τους κρεοπωλείο, και από εκεί τούς στέλνουν τα κρέατα. Με την οικογένειά της να είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, καμιά φορά βγάζει και κάποια πιάτα ημέρας πιο βαριά, θρακιώτικα, σαν το λαχανάτο με χοιρινό ή πρόβειο κρέας. Μια και το χωριό της είναι και κοντά στον Δομοκό, προμηθεύεται τυριά από εκεί, και το πλιγούρι, και τις χυλοπίτες και τους τραχανάδες.

Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Και αυτή είναι πιάτο ημέρας, συνήθως την έχουν τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Ήταν φανταστική έτσι που ήταν κοκκινιστή.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τη μικρή τους κουζίνα βγάζουν μετρημένα, αλλά πολύ προσεγμένα πράγματα. Τα ντοματίνια τους είναι μια γλύκα, τα κάνουν σαλάτα με λιαστές ελιές, τέλεια χαρουποπαξίμαδα και κατίκι Δομοκού. Με αυτά, με την αλμύρα με ανθό αλατιού Μεσολογγίου και τη φέτα που παίρνουν από τον Γρατσάνη, με τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα μαριναρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο, με τις φοβερές τηγανητές πατάτες τους (μπορείτε να τις ζητήσετε και με χωριάτικα αυγά από πάνω), με τους τραγανούς απ’ έξω-τρυφερούς από μέσα κεφτέδες τους, με το χειροποίητο λουκάνικο με πράσο από τον μπαμπά της Νικολέττας και ένα ακόμα τυρί –μια γραβιέρα κατσικίσια, ας πούμε– να παίζουν θα κάνετε τραπέζι βασιλικό και δεν θα πληρώσετε πολλά. «Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά», θα μου πει ο Θανάσης.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουν κρασιά βιολογικά από το οινοποιείο του Γκανή, προμηθεύονται ασκό από την Οινοφιλία. Και αν θέλετε κάτι το έξτρα σε φαγητό, καμιά φορά κάνουν κότσι, χοιρινή τηγανιά, στραπατσάδα, πιπεριές στον φούρνο γεμιστές με φέτα, ανθότυρο και κατίκι, αρνί ή προβατίνα με πλιγούρι.

Εκεί πάνε οι Ιλισιώτες, πάνε και οι φοιτητές από τις εστίες που είναι απέναντι – μπορεί να πάτε Δευτέρα και να το βρείτε γεμάτο. Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα, σαν αυτή του Φίλιππου που έχει μεταφορική πιο πάνω και είχε όρεξη μια Τρίτη να μαζευτούν και να τραγουδήσουν χωρίς μικρόφωνα.

Κρατήσεις δεν κάνουν, εκτός κι αν έχετε μαζευτεί είκοσι άτομα και θέλετε να γιορτάσετε κάτι. Το «Άλσος» του Θανάση και της Νικολέττας έχει αυτό το στοιχείο του αυθόρμητου σε όλα του που μπορεί να το νιώσουμε στις διακοπές, αλλά το έχουμε χάσει στην πόλη, και το έχουμε τόσο ανάγκη.

Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, 211 1186512

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Το «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ