Χριστουγεννιάτικη συνταγή: εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας

Facebook Twitter
1

Το στρες των ημερών δεν έχει προηγούμενο: αργίες, και, αντί να βάλουμε τις πιτζάμες μας, να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω και να δούμε Φιλαράκια, πρέπει να ντυθούμε και να περάσουμε ώρες με ανθρώπους που αγαπάμε μεν, αλλά είναι και ευαίσθητοι στις απογοητεύσεις δε. Παράλληλα πρέπει να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κάνουμε ωραία δώρα σε όλους, με λεφτά που δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον, θα φάμε καλά.

Ένα έχω να σας πω: αυτή είναι η καλή εκδοχή. Αν είναι αυτές οι σκέψεις που σας στρεσάρουν, είσαστε από τους τυχερούς. Η ρουτίνα είναι ευλογία, ειδικά τέτοιες μέρες. Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε όσους θα αντιμετωπίσουν καινούρια Χριστούγεννα.  Σε όσους τα περάσουν σε καινούρια σπίτια, με ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά. Σε όσους είναι για πρώτη φορά μακριά από τους δικούς τους, ενώ δεν το επέλεξαν.  

Σε όσους θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα με την αβάσταχτη απουσία κάποιου αγαπημένου τους που έφυγε για πάντα. Σε όσους που για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα θα δουλεύουν, σε νοσοκομεία, σε μπαρ, ίσως και στο γραφείο. Και το χειρότερο όλων, σε όσους θα τα περάσουν μόνοι τους χωρίς να το θέλουν.

Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται μόνα τους: ακολουθεί η Πρωτοχρονιά που είναι ακόμα πιο βεβαρημένη συναισθηματικά. Τι κατάφερα φέτος, τι δεν κατάφερα, η δεύτερη κατηγορία είναι πάντα μεγαλύτερη. Ως χώρα καταφέραμε να μην πλησιάσουμε κανέναν στόχο, οπότε η συμβολική αλλαγή μόνο καλύτερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα. Ίσως πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικότερους στόχους. Φέτος κάντε τη διαφορά: μην προσπαθήσετε να χάσετε δέκα κιλά σε δύο μήνες.  Καταργήστε τις τηγανιτές πατάτες όταν τρώτε σουβλάκια. Αυτό ίσως και να γίνεται.

Είναι η περίπτωση των μαρόν γλασέ ενάντια στα κουλουράκια. Ήθελα να γράψω για τα μαρόν γλασέ. Είναι το πιο ακριβό γλυκό που υπάρχει, νομίζω. Αναρωτιόμουν γιατί: οι πρώτες ύλες είναι πάμφθηνες: κάστανα, ζάχαρη, νερό – πώς εξηγείται η εξωφρενική τους τιμή; Ήθελα να σας πω να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αφού διάβασα πολλές συνταγές και συμβουλές, σας συνιστώ να μην το κάνετε. Πρόκειται για μία τρομερά ευαίσθητη διαδικασία που συνολικά, αν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνει μία ολόκληρη εβδομάδα. Γιατί να σας προτείνω μία σχεδόν σίγουρη ματαίωση, ενώ καραδοκούν άλλες τόσες;

Οπότε θα σας προτείνω εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας: λεμόνι και φιστίκια Αιγίνης. Σε άλλες χώρες τα Χριστούγεννα έχουν άρωμα κανέλας, τζίντζερ, κάρδαμου, καραμέλας, και πρόκειται για υπέροχα αρώματα, που έχουμε μάθει κι εμείς να συνδυάζουμε με Χριστούγεννα πια. Φέτος η Ελλάδα χρειάζεται λίγο συναισθηματική ενίσχυση και γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν τον συνδυασμό που παραδόξως, προέρχεται από μια αμερικανίδα –που ξέρει τι θα πει κουλουράκια, τη Μάρθα Στιούαρτ. Μην στενοχωριέστε που δε μπορείτε να αγοράσετε ωραία δώρα για τους αγαπημένους σας. Φέτος, κανείς δε μπορεί. Φτιάξτε αυτά τα εύκολα κουλουράκι με κοινά υλικά και όλοι θα είναι πανευτυχείς.

Οι ποσότητες είναι σε φλιτζάνια. Αν δεν έχετε μετρητή φλιτζανιού, προσέξτε μόνο να χρησιμοποιήσετε παντού το ίδιο φλιτζάνι.

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνια + 1 κουτάλι σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτάλι σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή σκόνη
  • 1 ¾ ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης (αν μπορείτε να βρείτε ανάλατα, καλύτερα) κομμένα σε κομμάτια και περασμένα για λίγο από το τηγάνι χωρίς λάδι

Κοσκινίστε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ τους κρόκους, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Χαμηλώστε κι άλλο την ταχύτητα στο μίγμα του αλευριού και προσθέστε τους κρόκους σιγά σιγά. Θα προκύψει μία ζύμη – σχηματίστε ένα δίσκο, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για μία ώρα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώστε τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού. Κόψτε σε κύκλους με τη βοήθεια ενός ποτηριού, αν δεν έχετε φορμίτσες. Τοποθετήστε πάνω σε χαρτί ψησίματος, μέσα σε ένα ταψί και βάλτε τα στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά. Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσετε.

Ανακατέψτε  την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού. Βουτήξτε τη μία πλευρά στο μίγμα και στολίστε με τα φιστίκια. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθούν. Βάλτε τα σε αεροστεγή κουτιά, κρατάνε 1 βδομάδα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Α, θενκς ε λοτ Λενάκι για τη συνταγή κουλουρακίων, θέλω να πουλήσω μούρη χωρίς πολύ κόπο(και κυρίως ακαταλαβίστικα υλικά!) , γιου αντερστεντ..! ; )