Χριστουγεννιάτικη συνταγή: εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας

Facebook Twitter
1

Το στρες των ημερών δεν έχει προηγούμενο: αργίες, και, αντί να βάλουμε τις πιτζάμες μας, να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω και να δούμε Φιλαράκια, πρέπει να ντυθούμε και να περάσουμε ώρες με ανθρώπους που αγαπάμε μεν, αλλά είναι και ευαίσθητοι στις απογοητεύσεις δε. Παράλληλα πρέπει να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κάνουμε ωραία δώρα σε όλους, με λεφτά που δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον, θα φάμε καλά.

Ένα έχω να σας πω: αυτή είναι η καλή εκδοχή. Αν είναι αυτές οι σκέψεις που σας στρεσάρουν, είσαστε από τους τυχερούς. Η ρουτίνα είναι ευλογία, ειδικά τέτοιες μέρες. Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε όσους θα αντιμετωπίσουν καινούρια Χριστούγεννα.  Σε όσους τα περάσουν σε καινούρια σπίτια, με ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά. Σε όσους είναι για πρώτη φορά μακριά από τους δικούς τους, ενώ δεν το επέλεξαν.  

Σε όσους θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα με την αβάσταχτη απουσία κάποιου αγαπημένου τους που έφυγε για πάντα. Σε όσους που για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα θα δουλεύουν, σε νοσοκομεία, σε μπαρ, ίσως και στο γραφείο. Και το χειρότερο όλων, σε όσους θα τα περάσουν μόνοι τους χωρίς να το θέλουν.

Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται μόνα τους: ακολουθεί η Πρωτοχρονιά που είναι ακόμα πιο βεβαρημένη συναισθηματικά. Τι κατάφερα φέτος, τι δεν κατάφερα, η δεύτερη κατηγορία είναι πάντα μεγαλύτερη. Ως χώρα καταφέραμε να μην πλησιάσουμε κανέναν στόχο, οπότε η συμβολική αλλαγή μόνο καλύτερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα. Ίσως πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικότερους στόχους. Φέτος κάντε τη διαφορά: μην προσπαθήσετε να χάσετε δέκα κιλά σε δύο μήνες.  Καταργήστε τις τηγανιτές πατάτες όταν τρώτε σουβλάκια. Αυτό ίσως και να γίνεται.

Είναι η περίπτωση των μαρόν γλασέ ενάντια στα κουλουράκια. Ήθελα να γράψω για τα μαρόν γλασέ. Είναι το πιο ακριβό γλυκό που υπάρχει, νομίζω. Αναρωτιόμουν γιατί: οι πρώτες ύλες είναι πάμφθηνες: κάστανα, ζάχαρη, νερό – πώς εξηγείται η εξωφρενική τους τιμή; Ήθελα να σας πω να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αφού διάβασα πολλές συνταγές και συμβουλές, σας συνιστώ να μην το κάνετε. Πρόκειται για μία τρομερά ευαίσθητη διαδικασία που συνολικά, αν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνει μία ολόκληρη εβδομάδα. Γιατί να σας προτείνω μία σχεδόν σίγουρη ματαίωση, ενώ καραδοκούν άλλες τόσες;

Οπότε θα σας προτείνω εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας: λεμόνι και φιστίκια Αιγίνης. Σε άλλες χώρες τα Χριστούγεννα έχουν άρωμα κανέλας, τζίντζερ, κάρδαμου, καραμέλας, και πρόκειται για υπέροχα αρώματα, που έχουμε μάθει κι εμείς να συνδυάζουμε με Χριστούγεννα πια. Φέτος η Ελλάδα χρειάζεται λίγο συναισθηματική ενίσχυση και γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν τον συνδυασμό που παραδόξως, προέρχεται από μια αμερικανίδα –που ξέρει τι θα πει κουλουράκια, τη Μάρθα Στιούαρτ. Μην στενοχωριέστε που δε μπορείτε να αγοράσετε ωραία δώρα για τους αγαπημένους σας. Φέτος, κανείς δε μπορεί. Φτιάξτε αυτά τα εύκολα κουλουράκι με κοινά υλικά και όλοι θα είναι πανευτυχείς.

Οι ποσότητες είναι σε φλιτζάνια. Αν δεν έχετε μετρητή φλιτζανιού, προσέξτε μόνο να χρησιμοποιήσετε παντού το ίδιο φλιτζάνι.

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνια + 1 κουτάλι σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτάλι σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή σκόνη
  • 1 ¾ ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης (αν μπορείτε να βρείτε ανάλατα, καλύτερα) κομμένα σε κομμάτια και περασμένα για λίγο από το τηγάνι χωρίς λάδι

Κοσκινίστε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ τους κρόκους, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Χαμηλώστε κι άλλο την ταχύτητα στο μίγμα του αλευριού και προσθέστε τους κρόκους σιγά σιγά. Θα προκύψει μία ζύμη – σχηματίστε ένα δίσκο, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για μία ώρα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώστε τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού. Κόψτε σε κύκλους με τη βοήθεια ενός ποτηριού, αν δεν έχετε φορμίτσες. Τοποθετήστε πάνω σε χαρτί ψησίματος, μέσα σε ένα ταψί και βάλτε τα στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά. Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσετε.

Ανακατέψτε  την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού. Βουτήξτε τη μία πλευρά στο μίγμα και στολίστε με τα φιστίκια. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθούν. Βάλτε τα σε αεροστεγή κουτιά, κρατάνε 1 βδομάδα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Α, θενκς ε λοτ Λενάκι για τη συνταγή κουλουρακίων, θέλω να πουλήσω μούρη χωρίς πολύ κόπο(και κυρίως ακαταλαβίστικα υλικά!) , γιου αντερστεντ..! ; )