Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες

Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Eίμαστε στο παρά ένα για να ξεκινήσει το επόμενο MasterChef.
0

 

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ σας έλειψε, αλλά εμένα πολύ!


Πάει ένας χρόνος που ξεκίνησε το προηγούμενο MasterChef και είμαστε στο παρά ένα για να ξεκινήσει το επόμενο. Το καταλαβαίνω γιατί στο «The Mart», που είναι χορηγός τους, ξαναέφεραν παστινάκη. Με το που την είδα, άστραψε το μάτι μου.

Μέσα σ' αυτόν τον χρόνο, βιώνουμε όλοι μας μια δυστοπία που δεν είχε προηγούμενο στα δικά μας χρόνια. Eλπίζω να μας δώσει κάποια μαθήματα, έστω και το πιο μικρό, που είναι πόσο τρωτοί και ευάλωτοι είμαστε.


Ας τρώμε λοιπόν κάθε μέρα καλό φαγητό. Το αξίζουμε. Κι όταν λέω καλό, ένα είναι το καλό φαγητό, το νόστιμο!

Στο τρέιλερ που βγήκε στις οθόνες υπόσχονται πολλές αλλαγές στο παιχνίδι. Νέο σκηνικό κουζίνας; Νέο σπίτι; Τι να πω. Προσωπικά και πάλι τρεις άνδρες κριτές βλέπω, και γυναίκα ούτε με το κιάλι. Ας είναι. Ευελπιστώ να έχουμε πολλές υποψήφιες νικήτριες.

Στο τρέιλερ που βγήκε στις οθόνες υπόσχονται πολλές αλλαγές στο παιχνίδι. Νέο σκηνικό κουζίνας; Νέο σπίτι; Τι να πω. Προσωπικά και πάλι τρεις άνδρες κριτές βλέπω, και γυναίκα ούτε με το κιάλι. Ας είναι. Ευελπιστώ να έχουμε πολλές υποψήφιες νικήτριες.

Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Προσωπικά και πάλι τρεις άνδρες κριτές βλέπω, και γυναίκα ούτε με το κιάλι.

Φαντάζομαι ότι λόγω Covid δεν θα εξετάζουν έναν έναν πια τους παίκτες, αλλά πιο πολλούς μαζί. Όπως έκαναν συνήθως όταν έφταναν στα επεισόδια για να τους δώσουν την ποδιά.


Φέτος, που λογικά θα ήταν η χρονιά που επιτέλους θα κέρδιζε ο Κοντιζάς, μάλλον οι ομάδες θα καταργηθούν, απ' όσα διαβάζω. Ίδωμεν.

Η έναρξη του ριάλιτι συμπίπτει με την έκδοση του πρώτου βιβλίου «Risotti» του κριτή Πάνου Ιωαννίδη, κυπαρισσιού στον κήπο της καρδιάς μας. Μας δίνει πολλά μυστικά που είναι χρήσιμα για να τελειοποιήσουμε τις γνώσεις μας στο πιάτο αυτό. Και τα πιάτα που παρουσιάζει είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Με τα πιο σημαντικά μυστικά της MasterChef μαγειρικής θα ξεκινήσω κι εγώ το φετινό ημερολόγιο. Αυτά που είναι τα SOS για να πάει κανείς υποψήφιος στο παιχνίδι και να πετύχει την είσοδο, αλλά και που εμείς οι απλές μαγειρούλες αξίζει να ακολουθούμε.

 

MasterChef 5 trailer

1.

Για να μαγειρεύουμε νόστιμα, προέχει να δοκιμάζουμε συχνά και να διορθώνουμε τη γεύση του φαγητού μας.

Τι σημαίνει αυτό, όμως; Εδώ σας έχω κάνει ένα μικρό πίνακα που σας αναλύω το πώς. Με γαλάζιο έχω σημειώσει τον σύνδεσμο όταν η γεύση ενισχύεται και με φούξια όταν η γεύση συμπληρώνεται και ισορροπεί.


Για παράδειγμα, κάτι αλμυρό ενισχύει τη γεύση του γλυκού, γι' αυτό και βάζουμε αλάτι στην καραμέλα, ενώ κάτι πικρό θα εξισορροπούσε κάτι που είναι πολύ γλυκό και αντίστροφα.


Ένας λόγος π.χ. που καταστράφηκε/ξεχάστηκε η πικρή γεύση των Ελλήνων, ίσως η πιο σημαντική γεύση της κουζίνας μας, είναι όταν οι σεφ άρχισαν να βάζουν βαλσαμικό στις σαλάτες. Το ραντίκιο, τη ρόκα κ.λπ. πλέον δεν βρίσκεις να τα φας, αν δεν έχουν και μια κουταλιά της σούπας γλυκό ντρέσινγκ από πάνω.

Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Με γαλάζιο έχω σημειώσει τον σύνδεσμο όταν η γεύση ενισχύεται και με φούξια όταν η γεύση συμπληρώνεται και ισορροπεί.

Το αλάτι γενικά μην το φοβάστε στο φαγητό. Ειδικά στα ψάρια, είναι απολύτως απαραίτητο για γεύση. Εξαίρεση όταν μαγειρεύετε ψητό κρέας – μην το βάλετε από την αρχή, θα σας βγάλει ζουμιά. Επίσης όταν τσιγαρίζουμε κρεμμύδια δεν αλατίζουμε από την αρχή για τον ίδιο λόγο. Αφού καραμελώσουν, προσθέτουμε πλούσιο αλάτι.


Χρειάζεται όμως να λάβουμε υπ' όψιν μας τα υλικά που έπονται σε μια συνταγή. Αν πρόκειται κατόπιν να προσθέσουμε πλούσιο τυρί, σόγια κ.λπ., τότε θέλει να προσέξουμε το αλάτι μας στην αρχή του μαγειρέματος.


Γι' αυτόν τον λόγο, όπως έχουμε ακούσει άπειρες φορές στο ριάλιτι, αλάτι δεν προσθέτουμε ποτέ στους ζωμούς. Οι ζωμοί μαγειρεύονται ανάλατοι. Το αλάτι προστίθεται στο φαγητό που μαγειρεύεται, χρησιμοποιώντας τον ανάλατο ζωμό.


Ένα άλλο μεγάλο μυστικό είναι όταν φτιάχνουμε σούπα ή ζωμό να βάζουμε τα λαχανικά να βράσουν πάντα μέσα σε κρύο νερό. Τις βελουτέ σούπες έχουμε δει ότι τις πολτοποιούν με ραβδομπλέντερ οι σεφ και δίνουν βελούδινη υφή στους γευστικούς μας κάλυκες.

2.

Mis en place

Έχουμε πάντα προετοιμάσει μπροστά μας σε μπολάκια όλα τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή, μετρημένα και ζυγισμένα σαν στρατιωτάκια. Αυτό από το πρώτο επεισόδιο μάς το έχει διδάξει ο σεφ Κοντιζάς και είναι απολύτως απαραίτητο.

3.

Mαντέμι, ο βασιλιάς της κουζίνας

Προτιμάμε να ξεκινάμε το φαγητό στην εστία, αλλά για το τελείωμα του, καλό είναι να το μεταφέρουμε στον φούρνο. Αυτό ισχύει για τα ψητά αλλά και τα μπρεζέ, που τσιγαρίζονται στην εστία και ολοκληρώνεται το ψήσιμο στον φούρνο.


Εδώ καλό είναι να χρησιμοποιούμε πυρίμαχο μαντεμένιο σκεύος που «δουλεύει» και στην εστία και στον φούρνο.


Το μαντεμένιο σκεύος για τα ψητά πρέπει πραγματικά να κάψει πάρα μα πάρα πολύ, πριν ακουμπήσουμε πάνω την πρωτεΐνη.


Αν πρόκειται να θέλουμε το κρέας να κρατήσει το σχήμα του, τότε δένουμε το κρέας με σκοινί.


Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε πυρίμαχο μαντεμένιο σκεύος που «δουλεύει» και στην εστία και στον φούρνο.

4.

Ξοδέψτε κάτι παραπάνω σε ό,τι τρώτε

Με κακή πρώτη ύλη, νόστιμο φαΐ δεν γίνεται. Είναι νόμος.

Επενδύστε λίγα χρήματα παραπάνω στην πρώτη ύλη, ειδικά όταν πρόκειται να κάνετε τραπέζι σε φίλους. Αγοράστε ό,τι καλύτερο και κάντε οικονομία σε άλλα πράγματα. Μπορείτε π.χ. να κάνετε μόνοι σας το γλυκό και να γλιτώστε τα έξοδα του ζαχαροπλαστείου. Ή παρακαλέστε τους φίλους σας να σας αγοράσει ο καθένας κι από κάτι, κι εσείς θα τους κάνετε όλους ευτυχισμένους με το αποτέλεσμα.


«Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι» έγραφε ο Jean Anthelme Brillat-Savarin. Ε, φάτε λοιπόν, αντάξια με το ποιόν σας! Μόνο τα καλύτερα!

5.

Στο τέλος κάθε πιάτου, δίνουμε μια γυαλάδα και νοστιμιά, ρίχνοντας λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω από το φαγητό. Ισχύει για τα περισσότερα πιάτα.

6.

Αν πρόκειται να κάνουμε ζυμαρικά, τελειώνουμε το ψήσιμο μέσα σε διπλανό σκεύος όπου έχουμε μαγειρέψει τη σάλτσα. Δεν σουρώνουμε τα ζυμαρικά αλλά με τσιμπίδα τα σηκώνουμε δυο λεπτά πριν από τον αναγραφόμενο στο κουτί χρόνο μαγειρέματος, και τα βουτάμε μέσα στη σάλτσα, τελειώνοντας τη συνταγή εκεί. Έτσι ρουφάνε όλο το ζουμί και η γεύση τους εξασφαλίζει ατελείωτη ευδαιμονία.

7.

Δώστε πολυπλοκότητα στη γεύση, προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά, ξύσματα, τουρσιά ή αποξηραμένα λαχανικά στα φαγητά σας. Βάλτε, ας πούμε, καπνιστή πάπρικα στο αλεύρι που θα ντύσει τα σνίτσελ σας. Προσθέστε ένταση βάζοντας σκόνη γουασάμπι μέσα στη μαγιονέζα που θα σερβίρετε με το ψάρι σας. Αποξηράνετε μανιτάρια στον φούρνο, κάντε τα πούδρα και προσθέστε τα σε σάλτσες. Ρίξτε πλούσιο ξύσμα εσπεριδοειδών σε σαλάτες, αλλά και σε σάλτσες πουλερικών. Τώρα που βγήκαν τα περγαμόντα, δεν υπάρχει καλύτερο ξύσμα να χρησιμοποιεί κανείς. Σκεφτείτε έξω από την πεπατημένη.

Έβλεπα ένα βίντεο που έκανε ο Κώστας Δαλιάνης με την Ντέμη, όπου χρησιμοποίησε φύλλα νόρι για να τυλίξει ένα σάντουιτς, αντί για ψωμί. Έτσι όπως τους έβλεπα να το τρώνε, θαύμασα τη σκέψη του και βέβαια μου έτρεχαν τα σάλια συγχρόνως.

Η Ντέμη προσπαθεί να προωθήσει στα InstaStories της το concept Veganuary, που στην ουσία είναι ένα κίνημα που προτρέπει τον κόσμο να αποτοξινωθεί μετά τις γιορτές και να μη φάει καθόλου κρέας τον Ιανουάριο, ακόμα κι αν δεν είναι κανείς χορτοφάγος. Σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι στην Αγγλία συμμετέχουν μετά από προσκλήσεις που έχουν δεχθεί. Εκείνη έχει προσκαλέσει πολλούς παλιούς παίκτες αλλά και διάσημους μπλόγκερ όπως η Madame Ginger.


Ο Σταύρος, από την άλλη, ξεκίνησε επιτέλους το νέο του κανάλι στο YouTube, αλλά πραγματικά δεν έχω δει κάτι που να με εντυπωσιάσει. Όλες οι συνταγές είναι χιλιοειπωμένες. Τα ίδια και τα ίδια (σουφλέ σοκολάτας, μελομακάρονα, ομελέτα φούρνου, φρικασέ, βασιλόπιτα, κοτόπουλο ψητό με πατάτες). Απογοήτευση.

Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Ζήτησα από τη Funghi Hellas να μου φέρει ένα καφάσι μανιτάρια για όλα μου τα γιορτινά μαγειρέματα και μαζί τους ήρθε και τρούφα δώρο.

• • •


Εγώ πάντα για τις γιορτές παίρνω λίγα φρέσκα μανιτάρια από τα βουνά μας. Μια και τώρα, λόγω του φονικού ιού, απαγορεύτηκε να πάμε να μαζέψουμε συλλογικά μανιτάρια με την ομάδα μανιταροεξορμήσεων, ζήτησα από τη Funghi Hellas να μου φέρει ένα καφάσι μανιτάρια για όλα μου τα γιορτινά μαγειρέματα και μαζί τους ήρθε και τρούφα δώρο, μαζί με ένα βούτυρο Νάξου, που είχε φτιάξει ο Νεκτάριος, με τριμμένη τρούφα μέσα. Ήταν χριστουγεννιάτικη προσφορά. Το βούτυρο το χάρισα στη μάνα μου, σαν καλή κόρη που είμαι.


Τα μανιτάρια τα φάγαμε στα γιορτινά τραπεζώματα. Μου είχε μείνει όμως μια τρούφα κι είπα στον εαυτό μου «γιατί δεν κάνεις κι εσύ λίγο βούτυρο τρούφας;». Έτσι, λοιπόν, έτριψα τη μισή τρούφα στο μπλέντερ και μετά την ανακάτεψα με βούτυρο. Αμέσως έψησα λαχταριστό προζυμένιο ψωμάκι που είχα, άπλωσα πάνω του το βούτυρο και το απόλαυσα.


Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Έτριψα τη μισή τρούφα στο μπλέντερ και μετά την ανακάτεψα με βούτυρο.

Τη υπόλοιπη τρούφα την έβαλα σε ένα κοτόπουλο που είχα αγοράσει και έγινε λουκούμι στον φούρνο. Το άρωμά της χάρισε αξέχαστη μυρωδιά, και στο πλιγούρι που έριξα μέσα αλλά και στα απλά λευκά μανιτάρια που χρησιμοποίησα. Σας δίνω τη συνταγή. Μπορείτε να την προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα.

Κοτόπουλο ψητό με τρούφα

Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter

 

1 ολόκληρο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής

1 μικρή φρέσκια ελληνική τρούφα μελανόσπορη

150 γρ. βούτυρο

1 ποτήρι κρασί

1 λεμόνι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά

Μια χούφτα πλιγούρι

Ένα πακέτο λευκά μανιτάρια ή ό,τι άλλο μανιτάρι θέλετε

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 220°C.

Κόβουμε την τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό μαντολίνο. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, ξεχωρίζουμε προσεκτικά την πέτσα από το στήθος. Εκεί μέσα στρώνουμε τις λεπτοκομμένες φέτες τρούφας μαζί με 100 γρ. βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο παντού καλά και μέσα στην κοιλότητα του βάζουμε ένα ολόκληρο, ακέρωτο φυσικά, λεμόνι.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα στο ταψί και γύρω-γύρω ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρασί. Ψήνουμε για 10 λεπτά, ανοίγουμε τον φούρνο, περιλούζουμε το κοτόπουλο με το ζουμάκι του ταψιού και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς με αέρα. Όταν περάσουν 20 λεπτά, ανοίγουμε πάλι και περιλούζουμε πάλι με τα υγρά το πουλερικό. Αν μας αρέσουν οι ξινούτσικες γεύσεις, τότε τρυπάμε κάπως το λεμόνι μέσα στην κοιλιά από το κοτόπουλο για να βγουν τα υγρά του. Δοκιμάζουμε το αλάτι από τα ζουμάκια του ταψιού και διορθώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μια χούφτα πλιγούρι ή ρύζι, αν το προτιμούμε. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, σε περίπου 20 λεπτά ακόμη, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αλείφουμε με 50 γρ. λιωμένο βούτυρο. (Εγώ χρησιμοποίησα το βούτυρο τρούφας που είχα φτιάξει).


Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο, έτσι ώστε η υγρασία του κρέατος να ενσωματωθεί και πάλι μέσα στο κρέας, και μετά σερβίρουμε.

• • •

Κλείνω σήμερα το πρώτο φετινό ημερολόγιο με μια υπέροχη τούρτα γενεθλίων, με ένα γλάσο κομψοτέχνημα, που είναι μεν απλό οπτικά, αλλά πρέπει να ξέρεις καλά την τεχνική της βουτυρόκρεμας για να το πετύχεις.


Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες Facebook Twitter
Η Ágnes Keleti είναι η πιο ηλικιωμένη εν ζωή Ολυμπιονίκης!

Η Ágnes Keleti είναι η πιο ηλικιωμένη εν ζωή Ολυμπιονίκης! Στη φωτογραφία την βλέπουμε να σβήνει τα 100 της κεράκια!

Γεννημένη στη Βουδαπέστη το 1921, στα 16 της ήταν ήδη Πρωταθλήτρια Ενόργανης Γυμναστικής.


Το 1941, όμως, με την Ουγγαρία στο πλευρό της Γερμανίας και της Ιταλίας, απελάθηκε από τη λέσχη γυμναστικής λόγω της θρησκείας της και αναγκάστηκε να κρυφτεί.


Η Κελέτι επέζησε από τον πόλεμο χρησιμοποιώντας ψεύτικη ταυτότητα, δουλεύοντας ως υπηρέτρια σε κουζίνα.


Δυστυχώς ο πατέρας της και ο θείος της δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς. Μετά τον πόλεμο, η Ágnes Keleti ξαναγύρισε στην ενόργανη, κέρδισε 10 ολυμπιακά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 5 χρυσών!


Για όλα όσα συμβολίζει αυτή η τούρτα, για τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω, αλλά παραμένουν αγωνιστές με αντοχή μέχρι την τελευταία τους πνοή, ελπίζω να βρίσκεται πάντα ένας άξιος chef και να απλώνονται πάνω της τόσα κι άλλα τόσα κεράκια!

Καλή αρχή και καλή επιτυχία στην παραγωγή του MasterChef.

Πάντα με αγάπη,


Μίνα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γάμος για όλους τώρα! Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην αγάπη!». Από την Μίνα Κακανιά

Lgbtqi+ / «Γάμος για όλους τώρα! Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην αγάπη!». Από την Μίνα Κακανιά

Η συνεργάτις της LIFO, Μίνα Κακανιά (και αδελφή του γνωστού καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Κακανιά), γράφει μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την ανάγκη να θεσμοθετηθεί επιτέλους ο γάμος των ομοφυλοφίλων και στην Ελλάδα.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Σταύρος Βαρθαλίτης: Άλλη μια χρονιά που ένας Κυκλαδίτης κερδίζει το MasterChef

Γεύση / Σταύρος Βαρθαλίτης: Άλλη μια χρονιά που ένας Κυκλαδίτης κερδίζει το MasterChef

Τι μάθαμε από τον φετινό κύκλο του επιτυχημένου ριάλιτι μαγειρικής που μόλις ολοκληρώθηκε + Δύο τέλειες συνταγές, για αρνάκι στη γάστρα με ρεβίθια, από τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, και για Fish 'n' Chips με σος ταρτάρ, από τον περσινό νικητή, Μάνο Σαρρή.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ