ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΧΑΪΚΟΥ του Χάρη Μελιτά, από τη νέα του έκδοση «Μένοντας σπίτι - 50 χαϊκού για την καραντίνα».
Λόγω ανάγκης
πωλείται νεκρός χρόνος.
Επιπλωμένος.
Δεν νομίζω να ταιριάζει κάτι πιο πολύ για να περιγράψει τη φετινή σεζόν και την παρέα που μας έκανε. Απ' όλους εμάς, τα αρρωστάκια του «MasterChef», ένα τεράστιο ευχαριστώ. Ένα χαϊκού-«έπιπλο», που θα έλεγε κι ο Σταυρής, αν του άρεσε η ποίηση. Δεν ξέρω πώς θα αξιολογούσαν οι διορθωτές των Πανελληνίων μια απάντηση με ένα μόνο χαϊκού στα φετινά θέματα. Ή με ένα «ραπαμύθι» για παιδιά σαν «Τα τρία γουρουνάκια» που ράπαρε μέσα στην καραντίνα ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια.
Ξέρω ότι για να μπορέσεις να εκτιμήσεις την ομορφιά της απλότητας, πρέπει να περάσεις από την πολυπλοκότητα. Σε όλες τις μορφές της τέχνης ισχύει αυτό. Και η υψηλή γαστρονομία είναι για μένα μια μορφή τέχνης. Που σίγουρα απαιτεί τις αντίστοιχες τεχνικές. Και κάθε πιάτο που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες στο παιχνίδι, όταν επιτέλους κόπασε το ριάλιτι, νομίζω ότι εξήψε τη φαντασία και την αισθητική των ανθρώπων που αγαπούν τη μαγειρική. Έθεσαν βάσεις για τους επόμενους παίκτες οι οποίοι θα καθορίσουν τα δικά τους πιάτα που έρχονται οσονούπω.
Συγχαρητήρια στον Νίκο Θωμά για την εξέλιξη. Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να ανακαλύπτεις και να βλέπεις με καινούργια μάτια, που έλεγε κι ο Μαρσέλ Προυστ στο ένα και μοναδικό αριστούργημα που έγραψε σε όλη του τη ζωή. Υποκλίνομαι στο ταλέντο του σεφ Θωμά και στην κάθε του πρωτοτυπία που έκανε φέτος τη διαφορά.
Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι δίνει στα παιδιά μια μαγειρική παιδεία που είναι εμφανής σ' εμάς που παρακολουθούμε από το σπίτι. Παιδεία όχι μόνο ως μεταλαμπάδευση γνώσεων αλλά και ως μετασχηματισμό μαγειρικής συνείδησης, προικίζοντάς τα με ένα ορθό σύστημα αξιών της κουζίνας που θα λειτουργήσει σαν φάρος για τη μετέπειτα πορεία τους. Γιατί μάγειρας χωρίς ήθος είναι τσαρλατάνος. Εύγε απ' όλους εμάς, σεφ!
Αγαπώ πολύ την Κύπρο και ήθελα το τρόπαιο να το πάρει φέτος η Μεγαλόνησος, αλλά θα πω ψέματα αν πω ότι δεν χάρηκα που το πήρε ο ΠΑΣΟΚ κι αλήτης, Σταύρος Βαρθαλίτης. Εξού και πρώτα απ' όλους έπεσε στην αγκαλιά του Κουτσόπουλου και μετά φίλησε τον μέντορά του Πάνο Ιωαννίδη, κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μας.
Ήταν σαφώς καλύτερος στις δοκιμασίες. Συριανός στην καταγωγή, που μεγάλωσε στα Άνω Λιόσια Αττικής.
Το «MasterChef 5» ανακοινώθηκε από τον σεφ Κοντιζά. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος, η συμβουλή μου είναι να διαβάσει πολύ προσεκτικά και τις 8 σελίδες με τους όρους συμμετοχής. Δεν είναι τόσο απλή δοκιμασία όσο φαντάζει. Στο τέλος η δόξα και τα χρήματα ανοίγουν μεν ορίζοντες, αλλά θέλει ένα μέτρο και μια ισορροπία που δεν είναι εύκολο πάντα να κρατηθεί.
Καλά σας τα μετέφερε το «καρφί» σας, κ. Σκορδά. Ο Σταυρής, καλό παιδί, δεν λέω, αλλά η έπαρση που έχει, η «φωτιά» του, κάποιες στιγμές που με ενοχλούσε. Ξαναδιαβάζω ατάκες του στις πεντάμηνες σημειώσεις μου και ακόμα και τώρα, που ξέρω πια ότι δεν τις πολυεννοούσε, με ενοχλούν. Αλλιώς συμπεριφέρεται όταν είναι σε φιλικό περιβάλλον κι αλλιώς σε περιβάλλον όπου νιώθει ανασφάλεια και συνεπώς του βγαίνει ως καμουφλάζ η έπαρση.
Ξεκάθαρα το παιχνίδι τον βοήθησε να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Και νομίζω ότι φάνηκε πως από την ώρα που βγήκε λόγω κορωνοϊού από το σπίτι και συνεπώς είδε τα επεισόδια, μέχρι την ώρα που τον ξαναείδαμε στον τελικό (άγνωστο σ' εμάς πόσος πραγματικός χρόνος ήταν αυτό), έκανε την ενδοσκόπησή του και γύρισε πίσω έστω λίγο πιο ώριμος. Εκεί που ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ με τον Σταύρο, στον τελικό, το 'χασε πάλι λίγο. Αναρωτιέμαι αν θα έκανε τόσα λάθη εάν δεν ήταν ο κολλητός του αντίπαλος.
Σίγουρα με πιο καλοσχηματισμένο φρύδι εμφανίστηκε στον τελικό, μια και θα του το είχε βγάλει η καλή του πια! Αν κάτι χρωστάει όλη η Ελλάδα στον Σταυρή είναι τα φρύδια του. Έσπασε το στερεότυπο ότι για να είναι ένας άνδρας μάτσο, πρέπει να έχει φρύδι σαν του γέρου Καραμανλή! Στην Ελλάδα αν έχεις φρύδι βγαλμένο, αμέσως θα σε θεωρήσουν γκέι. Ένας μύθος, όπως πολλοί άλλοι. Γελάω σκεπτόμενη τις Ελληνίδες μάνες που τα αγόρια τους, πλέον, μετά το «Masterchef 4», θα τους ζητούν το τσιμπιδάκι φρυδιών!
Στην Κύπρο, στο «Ρους», το εστιατόριο όπου δουλεύουν η Σπυριδούλα και ο Πάνος, τον περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές. Έχει ταλέντο και θα μεγαλουργήσει στο δικό του νησί. Είμαι σίγουρη! Μπορεί, πάλι, επειδή τον είδα ότι του άρεσε πολύ στις τελικές δοκιμασίες, να ανοίξει στην Κύπρο ένα παγωτατζίδικο μόνο με υγρό άζωτο, όπως είναι τα Chin Chin Labs στο Λονδίνο. Ούτε πολλά λεφτά κοστίζει να ανοίξει κάτι τέτοιο ούτε θα έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του. Δύσκολα θα πάει sous-chef πια o Σταυρής. Καλύτερα κάπου μόνος του, σε δική του δουλειά. Τα μισά χρήματα που θα πάρει, αφού είχαν προσυμφωνήσει με τον Βαρθαλίτη ότι θα τα μοιραστούν, όποιος και να κερδίσει, θα του φτάσουν.
Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε έξι παίκτες και μέσα σε 4 επεισόδια φτάσαμε στον τελικό. Το σπίτι δεν το ξαναείδαμε ποτέ, καθώς οι παίκτες ξεκάθαρα δεν έμεναν πια εκεί. Ο Διονύσης, που πάντα έκλεινε την πόρτα του στούντιο, ήταν κι αυτός που «έκλεισε» την πόρτα του σπιτιού. Η επίσπευση έγινε λόγω του κορωνοϊού.
Όπως έχω ξαναγράψει, έχω γενέθλια μαζί με τον Κοντιζά. Παρατήρησα σε βίντεο που ανέβασε η παραγωγή στα γενέθλια του σεφ, δηλαδή ημερολογιακά 6/3/2020, ότι στο backstage υπήρχαν στην άκρη τα μαχαίρια του Silver Award. Που σημαίνει ότι όσα επεισόδια γυρίστηκαν μετά, ήταν την εποχή που ο ιός ήδη μας απειλούσε.
Η κατάταξη έχει ως εξής: 6ος Γιώργος: Έφυγε άρον-άρον με ένα πιάτο χάλια, γιατί φοβήθηκε μήπως δεν μπορέσει να βρεθεί με τη Λότους. Το lockdown ήταν θέμα ωρών.
5ος Μπέλλος: Έκανε ένα αστείο λάθος στη δοκιμασία αντιγραφής και μετά πήγαν όλα κατά διαόλου. Επίσης, όπως και ο Γιώργος, δήλωσε ότι είχε αγχωθεί απίστευτα με το θέμα του ιού.
4ος Τζον: Άψογος στη δοκιμασία αντιγραφής, αλλά το έχασε στη δημιουργικότητα. Επίσης, αγωνία γιατί οι γονείς του είναι μακριά.
3η Μαρία, που χάνει από τον Σταύρο και δεν πάει τελικό. Μαγειρικά, απολύτως λογικό. Ψυχολογικά επίσης, καθώς ο Δημήτρης, η δύναμή της, είχε πια αποχωρήσει. Κερδίζει όμως εκπομπή στο STAR, που θα κάνει το φθινόπωρο μαζί τον Δημήτρη. Αυτό κι αν είναι έπαθλο! Ένα νέο τηλεοπτικό ζευγάρι γεννήθηκε στο φετινό «MasterChef». Μακάρι να μην έχει το τέλος της κ. Σκορδά και του κ. Λιάγκα.
Και φτάνουμε στη δυάδα του τελικού, όπου επίσης ο Σταυρής έτρεμε μήπως αποκλειόταν στην Ελλάδα και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ανησυχούσε για τον πατέρα του, αλλά και για την κοπέλα του, η οποία είχε έρθει από την Κύπρο να τον επισκεφτεί, καθώς οι παίκτες είχαν φύγει πλέον από το σπίτι. Θυμηθείτε πώς ήμασταν εκείνη την εποχή όλοι μας. Τρέμαμε στην κυριολεξία. Είναι να μη βάλει αλάτι αντί για ζάχαρη στα μακαρόν;
Όλοι οι παραπάνω, καθώς κανείς τους δεν είναι Αθηναίος, εκτός από τον Σταύρο, που μένει μάλιστα και κοντά στα στούντιο, είχαν θέματα κορωνοϊού να τους απασχολούν και να τους αποσπούν την προσοχή από τη στοχοπροσήλωση που χρειάζεται το παιχνίδι όταν φτάνει προς στο τέλος του. Η μαμά του Βαρθαλίτη είπε ότι από μικρός είναι πολύ τυχερό παιδί. Να, λοιπόν, που αποδεικνύεται κιόλας. Το αγόρι αυτό έχει άστρο!
Αν υπάρχει ένα βιβλίο που αγαπάνε πολλοί Έλληνες και πιστεύω ότι ταιριάζει στον Βαρθαλίτη, είναι το βιβλίο του Πάουλο Κοέλιο, «Ο Αλχημιστής». Είναι η ιστορία του Σαντιάγκο, ενός νεαρού που γνωρίζει στην πορεία του έναν Αλχημιστή που τον βοηθάει να μάθει να διαβάζει τα σημάδια της μοίρας, να ακούει την καρδιά του και, πάνω απ' όλα, να ακολουθεί με πίστη και αποφασιστικότητα το όνειρό του. Η πασίγνωστη φράση από το βιβλίο του Βραζιλιάνου συγγραφέα «Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις», αντιπροσωπεύει τον Σταύρο στο έπακρον. Αν πραγματικά κάποιος ξέρει τι αγαπά, όλος ο ουρανός είναι πάντα μαζί του.
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης αγάπησε από μικρός τη μαγειρική. Πήρε οκτώ κιλάκια στο παιχνίδι γιατί κανένας άνθρωπος που αγαπάει το φαγητό δεν σκέπτεται τις θερμίδες. Μόνο ευχάριστες σκέψεις θα του έρχονταν στο μυαλό σε κάθε Mystery Box ή Masterclass! Όπως έχουμε επισημάνει, έχει λάβει ήδη μέρος σε άλλο τηλεοπτικό μαγειρικό ριάλιτι του ΑΝΤ1, στο οποίο βγήκε τρίτος, και, απ' όσο τον έχουμε δει, είχε δηλώσει ότι αδικήθηκε. Κριτής του επεισοδίου είχε υπάρξει και ο Πάνος Ιωαννίδης. Να λοιπόν που του «απέδειξε» ότι άξιζε την πρωτιά. Εδώ ισχύει η παροιμία «κάθε εμπόδιο για καλό!». Υπάρχει κανείς που ξέρει τον νικητή του «Ζητείται Σεφ»; Κανείς! Ενώ τώρα που κέρδισε το «MasterChef4» θα κυκλοφορεί με άλλον αέρα, μια και θα είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα πια.
Όλα να σου έρθουν στη ζωή σου όπως τα έχεις ονειρευτεί, Σταύρο! Σ' το εύχομαι ολόψυχα! Πήγες οργανωμένος, μελετημένος, καθώς ήξερες τι σημαίνει τηλεόραση, και τους πήρες τα σώβρακα! Το γυαλί σού πάει. Το YouTube είναι το μέλλον σου. Ακόμα και ο πρώτος MasterChef της χώρας σε παραδέχτηκε! Εύχομαι να φτάσεις και να τα ξεπεράσεις κάποτε τα νούμερα του Άκη, Σταύρο. Η ζωή είναι μπροστά σου και η πιο σημαντική στιγμή μιας πράξης είναι η αρχή της.
Ο νέος είναι ωραίος😎 #MasterChefGR
— AkisPetretzikis (@A_petretzikis) June 17, 2020
Ας δούμε τα νούμερα του Άκη στην καραντίνα, που τα σπάει και είναι από μόνος του ένα διεθνές case study. Έφτιαξε 71 συνταγές, έκανε 37 ώρες live, ανέβηκαν 18.000 φωτογραφίες με συνταγές του στο Facebook, 32.000 stories με συνταγές του στο Instagram, 2 εκατομμύρια σχόλια σε όλα του τα social media, είχε 3,5 εκατομμύρια unique visitors στο κανάλι του στο YouΤube και 15,7 εκατομμύρια επισκέψεις στο site του.
Στον τελικό ο Σταύρος μαγείρεψε αρνάκι με ρεβίθια, μια αληθινά μεσογειακή συνταγή που μου θύμισε έναν από τους πιο αγαπημένους μου σεφ, τον Σωτήρη Ευαγγέλου. Τη συνταγή που μου έχει δώσει δεν την αλλάζω με τίποτα!
Αρνάκι στη γάστρα με ρεβίθια
Συστατικά:
1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
800 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα ολοβραδίς στο νερό
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κλαρί δενδρολίβανο
Μισό φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό κρασί ξερό
2 φύλλα δάφνη
80 ml πετιμέζι
20 φύλλα δυόσμου
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Βράζουμε τα ρεβίθια με τη δάφνη, το ολόκληρο κρεμμύδι και λίγο πιπέρι. Αφού έχουν βράσει σχεδόν (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί, μήπως χρειαστεί.
Σε μεγάλη πυρίμαχη γάστρα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και μετά προσθέτουμε το κρέας. Αφού ροδίσει καλά καλά απ' όλες τις μεριές, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοψήνουμε μέχρι το κρασί εξατμιστεί.
Ρίχνουμε από πάνω τον ζωμό που έχουμε κρατήσει μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Βάζουμε μέσα και τα ρεβίθια, το πετιμέζι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα, μέχρι η σαλτσούλα χυλώσει.
==========
Αν με ρωτάτε τι κρατάω από τη φετινή σεζόν, εγώ κρατάω πάνω από όλα τα γέλια που κάναμε στην τυφλή δοκιμασία ασυλίας με τα γλυκά του κουταλιού. Το πόσο δεμένοι είναι οι κριτές μεταξύ τους, το πόσο το χαίρονται, γράφει αξιοζήλευτα στην κάμερα. Είναι τόσο σπάνιο αυτό να το πετύχει ένας παραγωγός, που πραγματικά είναι η αληθινή επιτυχία του σόου. Και συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις ποτέ! Είναι νόμος τόσο της τηλεόρασης όσο και της κουζίνας.
Αν αυτό σημαίνει ότι το σόου θα συνεχίσει να είναι φαλλοκρατικό, τι να πω! Ξέρω εγώ τι εικόνα θέλει να περάσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη στο κοινό του STAR; Εγώ αναγούλιαζα όταν άκουγα τον Σταυρή να ρωτά «τι τις φέρατε τις γυναίκες εδώ μέσα;». Ακόμα και το ότι τη Μαρία την έδιωξαν με εξάρια στενοχωρο μου ήταν. Δεν είμαστε δα χαζοί να μην καταλάβουμε ότι για το «Power of Love» κομμάτι της σεζόν την «έσπρωξαν» μέχρι εκεί.
Άκουσα τον Διονύση, που, αφού αποχώρησε, δήλωσε ότι η Μαρία ούτε μία φορά δεν μαγείρεψε στο σπίτι όλους αυτούς τους μήνες! Κάθε χρονιά κάποιος ζευγαρώνει στο παιχνίδι. Φέτος τους έκατσε το 10 το καλό! Ας μην ξεχνάμε ότι την πρώτη χρονιά ο ένας κριτής παντρεύτηκε την υπεύθυνη παραγωγής του σόου! Λογικό δεν είναι; Τόσες ώρες εκεί μέσα κλεισμένοι οι άνθρωποι, βράζει, μαζί με τους ζωμούς, και το αίμα τους!
Οι έξι σεζόν που έχει πίσω του το παιχνίδι έχουν διαμορφώσει τη ριάλιτι φιλοσοφία του ελληνικού «MasterChef», αλλά ελπίζουμε να μην αναστείλουν ένα ανανεωτικό πνεύμα για το επόμενο. Το «MasterChef 5» ανακοινώθηκε από τον σεφ Κοντιζά. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος, η συμβουλή μου είναι να διαβάσει πολύ προσεκτικά και τις 8 σελίδες με τους όρους συμμετοχής. Δεν είναι τόσο απλή δοκιμασία όσο φαντάζει. Στο τέλος η δόξα και τα χρήματα ανοίγουν μεν ορίζοντες, αλλά θέλει ένα μέτρο και μια ισορροπία που δεν είναι εύκολο πάντα να κρατηθεί.
Θα κλείσω τα φετινά μου chronicles με μια συνταγή του Μάνου Σαρρή, νικητή του περσινού «MasterChef», που είναι γέννημα-θρέμμα Παροικιώτης!
Η σος ταρτάρ είναι για μένα η σάλτσα που φωνάζει «πού είναι το τραγανό μπακαλιαράκι μου»; Την αφιερώνω στους τσατόφιλούς μου, που λόγω κορωνοϊού είναι η πρώτη φορά που δεν φάγαμε όλοι μαζί την 25η Μαρτίου αυτό το τόσο αγαπημένο μας πιάτο!
Ο Μάνος έχει ξεκινήσει κι αυτός κανάλι στο YouTube και σας προτρέπω να το ακολουθήσετε γιατί είναι τόσο προσιτός, που σκαλώνεις! Ο σκηνοθέτης του, Γιάννης Μπερερής, γνωστός και ως Gizmo των Gremlins, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τους αγαπώ! Έχω πατήσει κουδουνάκι στον λογαριασμό και περιμένω πώς και πώς πότε θα ανέβει κάθε επόμενη συνταγή, γιατί, όπως έγραφε στο «Man and Superman» ο Μπέρναρντ Σο, «δεν υπάρχει αγάπη πιο ειλικρινής από την αγάπη για το φαγητό».
Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι από επιλογή είμαι δημότης Πάρου 25+ χρόνια τώρα και, φυσικά, κανένας άλλος παίκτης δεν με είχε πωρώσει ποτέ όπως ο Μάνος, ο δικός μας Σούπερμαν! Αντικατοπτρίζει πολλές αγάπες μου: τη μαγειρική, την Πάρο, το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό, το «MasterChef» και πολλά πολλά άλλα. Το γεγονός ότι δουλεύει στο Simul, το νεογκουρμέ εστιατόριο του F&B manager του «MasterChef», Νίκου Θωμά, αποδεικνύει ότι έχει πάρει τις σωστές βάσεις και εξελίσσεται συνεχώς. Γιατί ακόμα κι αν φτάσει κανείς στην κορυφή, έχει μια ζωή ακόμα να σκαρφαλώνει. Όσων χρονών κι αν είναι. Και του χρόνου, καμάρια μου!
Fish 'n' Chips με σος ταρτάρ
2 φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου, κομμένα στη μέση
250 γρ. χοντρό αλάτι
250 γρ. ζάχαρη
Παστώνουμε τον μπακαλιάρο για 30 λεπτά με το μείγμα αλατιού και ζάχαρης. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα φιλέτα και κρατάμε στην άκρη.
Για το κουρκούτι:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
330 ml μπίρα
50 ml τσίπουρο
65 ml νερό
1 κ.γ. μέλι
1 πρέζα πάπρικα
1 πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα, μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο χυλό. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου:
Αλεύρι για πανάρισμα
1 λίτρο ηλιέλαιο περίπου για τηγάνισμα
Σε μια πλατιά και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Περνάμε τα φιλέτα πρώτα από το αλεύρι και στη συνέχεια από το κουρκούτι. Τηγανίζουμε κατευθείαν σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει το κουρκούτι. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά, πριν τα σερβίρουμε.
Για τη σος ταρτάρ
Α) 1 αυγό και 2 κρόκους
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξίδι
250-300 ml ηλιέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
Β) 5 τμχ. αγγουράκια τουρσί
30 γρ. κάππαρη
Φύλλα μαϊντανού
Φύλλα άνηθου
1 αυγό βραστό σφιχτό
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση της μαγιονέζας (Α) σε ένα μακρόστενο ψηλό σκεύος. Χτυπάμε με μπίμερ από κάτω προς τα πάνω μέχρι να δέσει η μαγιονέζα. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά (Β) και τα προσθέτουμε στη μαγιονέζα για να δημιουργήσουμε τη σος ταρτάρ.
Για τις πατάτες:
4 πατάτες
Αλάτι
Καπνιστή πάπρικα
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα, ξεκινώντας από κρύο, αλατισμένο νερό, μέχρι να βράσουν. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε, ενώ είναι ζεστές, με αλάτι και καπνιστή πάπρικα.
Σερβίρισμα:
Σε μια πιατέλα βάζουμε το ψάρι, τις πατάτες, τη σος ταρτάρ και κέτσαπ. Γαρνίρουμε με φέτες από λεμόνι και μερικά φύλλα άνηθου.