Η εποχή των μήλων ξεκίνησε

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
0

Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως

Τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μήλα πήραν το όνομά τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά. Μετανάστης στην Αµερική, ο Πιλαφάς, επιστρέφοντας στη πατρίδα, έφερε σπόρους µιας σπάνιας µηλιάς από τις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Golden Russet, και τη διασταύρωσε με την ντόπια ποικιλία. Ο φλοιός του καρπού είναι κιτρινοπράσινος με επίχρωμα κεραμιδί και η σάρκα κρεμ, γλυκιά και αρωματική.

Granny Smith ή Ξινόμηλο

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Κατάγεται από την Αυστραλία, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Μεγάλου μεγέθους, πράσινο, με μικρά άσπρα στίγματα, το ξινόμηλο είναι τραγανό και διακρίνεται για την όξινη γεύση του. Χρησιμοποιείται σε γλυκά και φαγητά, καθώς η φλούδα του λιώνει εύκολα όταν μαγειρεύεται.

Φιρίκι

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα, έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και συναντάται σε μέγεθος μέτριο ή μικρό. Προτιμάται για την πολύ γλυκιά και αρωματική του σάρκα. Ο φλοιός του είναι κιτρινοπράσινος και κόκκινος από τη μεριά που βλέπει ο ήλιος.

Reinette du Canada

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Το χρώμα της είναι κιτρινοπράσινο (μερικές φορές με πορτοκαλί ή καφέ επίχρωμα), ενώ η σάρκα της χυμώδης και ελαφρώς ξινή.

Gala

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Πολύχρωμη και σχετικά καινούργια ποικιλία με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Το κατά βάση κίτρινο μήλο έχει έντονες ροζ και πορτοκαλί πινελιές, είναι τραγανό, γλυκό και χυμώδες.

Red Delicious

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Με χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα, η Red Delicious είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειμερινές ποικιλίες. Όταν το 1893 έκανε την πρεμιέρα της σε διαγωνισμό που διοργάνωνε το φυτώριο των Stark Brothers στο Mιζούρι, ο διευθυντής της εταιρείας δοκίμασε μια μπουκιά και αναφώνησε: «My, that's delicious!». Έκτοτε, όσο οι παραγωγοί βελτιστοποιούσαν το μήλο εμφανισιακά, η γεύση έμενε σε δεύτερη μοίρα. Η φλούδα του είναι σκληρή, πικρή και θέλεις να τη φτύσεις. Το εσωτερικό γλυκό, με υφή αφρολέξ.

Braeburn

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Ζουμερή ποικιλία με ανοιχτοπράσινη φλούδα που κοκκινίζει ελαφρά και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο όξινο. Τα Braeburn είναι ιδανικά για τάρτες, αφού τείνουν να διατηρούν το σχήμα τους και να μη βγάζουν πολλά υγρά όταν μαγειρεύονται.

Golden Delicious

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Γνωστά και ως μπανανόμηλα για τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, τα μήλα αυτής της ποικιλίας είναι πρασινοκίτρινα και χρυσαφίζουν όσο ωριμάζουν. Η σάρκα τους είναι κρεμ και γλυκιά. Κυκλοφορούν στην αγορά από το τέλος Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο.

Jonagold

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Διασταύρωση των Jonathan και των Golden Delicious, τα Jonagold συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα μήλα για ζαχαροπλαστική. Είναι τραγανά, χυμώδη και υπόξινα με κοκκινο-πορτοκαλί στίγματα πάνω από το βασικό, κίτρινο χρώμα.

Fugi

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Μία από τις ωραιότερες αποχρώσεις του ροζ έχουν τα σκληρά και τραγανά Fugi. Η ποικιλία αυτή έχει πλούσιο και γλυκό χυμό, ενώ οι καρποί της συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ