Τα τηγάνια του Ούζομπαρ στο Μαρούσι πήρε στα χέρια της η Μυρσίνη Λαμπράκη, ετοιμάζοντας ένα καινούργιο μενού για το γνωστό εστιατόριο. Η Μυρσίνη εμπνέεται από την καλή πρώτη ύλη για να δημιουργήσει συνταγές που κρατούν καλά τα νήματα της παράδοσης, αλλά ανανεώνονται με σύγχρονα αγγίγματα. Φτιάχνει άφθονους μεζέδες που θα συντροφεύσουν κάποιο από τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων που βρίσκονται σε παράταξη στα ράφια στο έμπα του μαγαζιού. Στην ανοιχτή κουζίνα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η Μυρσίνη μαγειρεύει με κέφι και υποδέχεται τον κόσμο σαν φιλόξενη οικοδέσποινα. Τις υπόλοιπες ημέρες βρίσκουμε στην κουζίνα τον σεφ Άγγελο Πάντο. Στον μεγάλο μαυροπίνακα αναγράφονται τα φρέσκα ψάρια ημέρας που έρχονται απευθείας από το καΐκι, μπαίνουν σε μεγάλο δίσκο και επιδεικνύονται σε όσους πελάτες το επιθυμούν.
Ο χώρος του Ούζομπαρ διατηρεί τη φυσιογνωμία του με μοντέρνες πινελιές αλλά και με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες. Το μενού εμπνέεται από τη θάλασσα με κλασικές προτάσεις αλλά και με πιο πειραγμένες, που τους χαρίζει η Μυρσίνη το δικό της δημιουργικό άγγιγμα. Για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, ένα από τα κλασικά ορεκτικά και λαϊκό έδεσμα, έρχεται στο τραπέζι λευκή και βελούδινη, στολισμένη με μαύρα μπαστουνάκια, φτιαγμένα από παντεσπάνι, με μελάνι σουπιάς και αμύγδαλο (€5,50). Η ρεγκοσαλάτα από βασιλική ρέγκα έχει πλούσια γεύση, έντονη, και της ταιριάζει το ψιλοκομμένο τσάιβς (€5,50). Την αλείφεις στο φρέσκο ψωμί, απολαμβάνεις τη μεγαλειώδη μπουκιά, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και πίνεις μια γουλιά από το τσίπουρο που απογειώνει τη διάθεση της παρέας. Η εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι ενδιαφέρουσα, με το κομμένο σε κύβους παντζάρι να παντρεύεται με σκόρδο, καραμελωμένο καπνιστό σκουμπρί, λευκό αμύγδαλο, και στην κορυφή κορδέλες αραβικής πίτας (€8). Τα κρητικά ντακάκια από χαρούπι, ραντισμένα με ελαιόλαδο, γίνονται η βάση που πάνω τους θα «ξαπλώσουν» οι τρυφερές παπούλες, ένα είδος λαθουριού, που στην Κρήτη τις φτιάχνουν υπέροχη σαλάτα και, φυσικά, δεν λείπουν από το νηστίσιμο κρητικό εδεσματολόγιο. Είμαστε τυχεροί γιατί τις γευθήκαμε φρέσκες, μόλις τις είχε φέρει η Μυρσίνη από την Κρήτη.
Πολύ ωραία η ιδέα της πατατοσαλάτας με ξινόμηλο, μαγιονέζα wasabi και καπνιστό χέλι Μεσολογγίου (€9) – ένα γευστικό παιχνίδι που τέρπει τον ουρανίσκο. Από τη λίστα με τα όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια σβησμένα με κρασί Μοσχάτου Λήμνου και με μια πινελιά μπρικ (€18). Ιδανικά σοταρισμένα, χυμώδη, και με γλύκα στην επίγευση. Ένα πιάτο που πατάει στην παράδοση, ακολουθώντας τη συνταγή της γιαγιάς της Μυρσίνης, είναι οι φρέσκες τηγανητές κυδωνάτες πατάτες που πάνω τους σερβίρονται οι σουπιές, μαγειρεμένες με το μελάνι τους και μάραθο (€9,50) – ο θρίαμβος της συνύπαρξης γης και θάλασσας. Εξαιρετικό το φρικασέ με το βιολογικό λαβράκι (€15), καλοφτιαγμένο και γευστικό. Οι αφράτοι λουκουμάδες, περιχυμένοι με μέλι θυμαρίσιο και καρδάμωμο (€4) κλείνουν γλυκά την αυλαία του δείπνου. Τα μεσημέρια στο Ούζομπαρ σερβίρονται και θαλασσινοί ντολμάδες, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι αλλά και μπέργκερ σολομού. Εδώ θα βρεις μεζέδες για το τσίπουρο αλλά και πιάτα που θα συνοδεύσεις με κρασί από τη λίστα, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.
☛ Ούζομπαρ, Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 210 6300026