Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter
0


Η αύρα περασμένων εποχών της γειτονιάς, με τις εργατικές κατοικίες του '40 που σκαρφαλώνουν στις παρυφές των Πετραλώνων, δίπλα στον λόφο Κοίλης, είναι το ιδανικό ντεκόρ για το καινούργιο φαγοποτείον «Παξιμαδοκλέφτρα». Νέοι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες του, οι Βαγγέλης Σταύρακας και Γιώργος Κατσαρής, που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον επαγγελματικό δρόμο τους μέσα από την εστίαση και όχι από τις σπουδές που ακολούθησαν. «Στην εστίαση, αν φερθείς σωστά, θα πας καλά. Είναι μια δραστηριότητα που είναι ακόμα ζωντανή» υποστηρίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με καλή διάθεση φροντίζει τους θαμώνες μαζί με τον Γιώργο, που τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ. Και στην κουζίνα, νέοι μάγειροι, με κέφι και όρεξη, η Ιωάννα Καφτάνη και ο Αντώνης Ρούσος, μαγειρεύουν φροντισμένους μεζέδες. Τα λευκά, άνετα τραπέζια απλώνονται κάτω από δέντρα, στα «πόδια» του καταπράσινου λόφου, και συντηρούν ιδανικά την αίσθηση διακοπών. Δροσιά, χαλάρωση, χρωματιστά λαμπιόνια, γλάστρες με ευωδιαστούς βασιλικούς και καλή διάθεση.

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter

Αν και η ονομασία του μαγαζιού σε προετοιμάζει για μεζέδες ταβέρνας, χαζεύοντας το μενού διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πιάτα με ελληνική καταγωγή αλλά και διεθνή. Δροσερή και με ολοζώντανες τις πρασινάδες ήρθε η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, σταφίδες, καρύδια, κατσικίσιο τυρί chèvre και λευκό μπαλσάμικο (€8). Καλοδεχούμενο ξεκίνημα για ένα καλοκαιρινό δείπνο. Η μελιτζάνα με τη φρέσκια μοτσαρέλα, την ντομάτα και τον βασιλικό (€5) έδεναν σε ένα γευστικό, μοσχοβολιστό σύνολο που έκανε την κάθε μπουκιά απολαυστική. Καλοφτιαγμένα ήταν και τα πιτάκια με διάφορα τυριά, ραντισμένα με μαυροσούσαμο και μια ιδέα μέλι (€4) – τραγανά και ωραία τηγανισμένα. Η μελιτζανοσάλατα (€4,50) είναι χειροποίητη, βγάζει ωραίο κάπνισμα και ευτυχώς δεν ήταν πατημένη στο σκόρδο, αφήνοντας τη γοητεία της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Πολύ καλό ήρθε το κοτόπουλο, σε γενναίες μπουκιές, περασμένο σε καλαμάκι (€7) που μαρινάρεται, και ψημένο τόσο ιδανικά, που κρατά τους χυμούς του. Συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατάτες που τις τσιμπολογάς με λαχτάρα. Και έτσι, για αλλαγή, δοκιμάσαμε ένα νοσταλγικό πιάτο, μπιφτέκι με σος ροκφόρ και μανιτάρια (€8). Χορταστική μερίδα και γευστική. Ο κατάλογος δεν σε κουράζει, προσφέρει όμως και δύο ζυμαρικά για τους λάτρεις του είδους. Κρασί στην καράφα, χύμα λευκό ή ερυθρό από τη Νεμέα, μπίρες και τσίπουρο είναι τα ποτά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Στην Παξιμαδοκλέφτρα θα περάσεις όμορφα με την παρέα σου και θα φας νόστιμα, με τιμές πολύ προσιτές.

☛ Παξιμαδοκλέφτρα, Καλλιρρόης 166, Αθήνα, 210 3463668

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ