Η σεφ της αραβικής άνοιξης

Facebook Twitter
0

Η Ghalya, σύζυγος ενός οδηγού μικρού λεωφορείου και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει στην φτωχή περιοχή Warraq του Κάιρο. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 180 ευρώ το μήνα, με τα οποία πρέπει να ζήσει όλη η άμεση οικογένεια, 8 άτομα συνολικά.

Οι φτωχές γυναίκες της Αιγύπτου είναι συνηθισμένες σε τέτοιες απαιτήσεις. Η τύχη της Ghalya άλλαξε όταν από υπηρέτρια και μαγείρισσα σε ένα πλούσιο σπίτι έγινε διασημότητα της τηλεόρασης, μαγειρεύοντας αιγυπτιακά φαγητά για απλούς Αιγύπτιους.

Η ευκαιρία της δόθηκε από τον Mohamed Gohar, ο οποίος ξεκίνησε το τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα Channel 25 προς τιμή της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Θέλησε μέσα από το πρόσωπο της Ghalya να δείξει το πρόσωπο της αόρατης, ως τώρα, φτωχής γυναίκας, η οποία πρέπει να βρίσκει καθημερινά ευφάνταστους τρόπους για να ταΐσει με ελάχιστα χρήματα νέους, γέρους και μωρά.

 

Το στούντιο είναι μικρό και απλό, σαν την κουζίνα της μέσης νοικοκυράς της Αιγύπτου. H Ghalya μιλάει την γλώσσα τους, ξέρει τα προβλήματά τους, και μαγειρεύει φαγητά που μπορούν να μαγειρέψουν. Οι ως τώρα εκπομπές μαγειρικής, στα πρότυπα της Ευρώπης και Αμερικής, παρουσίαζαν μπούτια από αρνιά που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε με δύο μηνιάτικα – η Galya μαγειρεύει κρέας μόνο τις Παρασκευές, 250γρ τη φορά, το οποίο αλέθει, για να μπορέσει να φτάσει για περισσότερο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες φτιάχνει ντολμαδάκια, φαγητά με ρύζι και ντομάτες, ρεβύθια, και χρησιμοποιεί τα βασικά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αυτό που πιστεύει ότι περισσότερο νοστιμεύει το φαγητό δεν είναι τα υλικά αλλά η «ψυχή.» Αν είσαι καθαρός μέσα σου, το φαγητό θα βγει οπωσδήποτε νόστιμο.

Μαγειρεύοντας η Ghalya περνάει μηνύματα. Ξεκίνησε μαγειρεύοντας για το Ραμαζάνι τον περασμένο Αύγουστο αλλά τώρα λαμβάνοντας υπόψη τους Κόπτες ετοιμάζει φαγητά για την νηστεία του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως σύμβολο και αφορμή δικαιοσύνης και ισότητας.

«Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να ζεις με αξιοπρέπεια ασχέτως με το τι τρως. Ένα πιάτο φασόλια που έχουν έρθει στο τραπέζι με αξιοπρέπεια θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη από μία γαλοπούλα που καταναλώνεται μέσα στην ταπείνωση.»

Η Ghalya έχει επίσης σελίδα facebook, την οποία δημιούργησαν οι παραγωγοί του σόου, αφού η ίδια εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε κομπιούτερ και ίντερνετ. Η σελίδα έχει ως τώρα 35 χιλιάδες likes. Την αγαπούν τα παιδιά, οι φτωχές και οι πλούσιες γυναίκες εξίσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Ghalya με υπότιτλους. Είναι πράγματι, άμεση και αξιαγάπητη, με μεταδοτικότητα. Δείτε τα βίντεο οπωσδήποτε!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ