Η σεφ της αραβικής άνοιξης

Facebook Twitter
0

Η Ghalya, σύζυγος ενός οδηγού μικρού λεωφορείου και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει στην φτωχή περιοχή Warraq του Κάιρο. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 180 ευρώ το μήνα, με τα οποία πρέπει να ζήσει όλη η άμεση οικογένεια, 8 άτομα συνολικά.

Οι φτωχές γυναίκες της Αιγύπτου είναι συνηθισμένες σε τέτοιες απαιτήσεις. Η τύχη της Ghalya άλλαξε όταν από υπηρέτρια και μαγείρισσα σε ένα πλούσιο σπίτι έγινε διασημότητα της τηλεόρασης, μαγειρεύοντας αιγυπτιακά φαγητά για απλούς Αιγύπτιους.

Η ευκαιρία της δόθηκε από τον Mohamed Gohar, ο οποίος ξεκίνησε το τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα Channel 25 προς τιμή της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Θέλησε μέσα από το πρόσωπο της Ghalya να δείξει το πρόσωπο της αόρατης, ως τώρα, φτωχής γυναίκας, η οποία πρέπει να βρίσκει καθημερινά ευφάνταστους τρόπους για να ταΐσει με ελάχιστα χρήματα νέους, γέρους και μωρά.

 

Το στούντιο είναι μικρό και απλό, σαν την κουζίνα της μέσης νοικοκυράς της Αιγύπτου. H Ghalya μιλάει την γλώσσα τους, ξέρει τα προβλήματά τους, και μαγειρεύει φαγητά που μπορούν να μαγειρέψουν. Οι ως τώρα εκπομπές μαγειρικής, στα πρότυπα της Ευρώπης και Αμερικής, παρουσίαζαν μπούτια από αρνιά που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε με δύο μηνιάτικα – η Galya μαγειρεύει κρέας μόνο τις Παρασκευές, 250γρ τη φορά, το οποίο αλέθει, για να μπορέσει να φτάσει για περισσότερο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες φτιάχνει ντολμαδάκια, φαγητά με ρύζι και ντομάτες, ρεβύθια, και χρησιμοποιεί τα βασικά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αυτό που πιστεύει ότι περισσότερο νοστιμεύει το φαγητό δεν είναι τα υλικά αλλά η «ψυχή.» Αν είσαι καθαρός μέσα σου, το φαγητό θα βγει οπωσδήποτε νόστιμο.

Μαγειρεύοντας η Ghalya περνάει μηνύματα. Ξεκίνησε μαγειρεύοντας για το Ραμαζάνι τον περασμένο Αύγουστο αλλά τώρα λαμβάνοντας υπόψη τους Κόπτες ετοιμάζει φαγητά για την νηστεία του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως σύμβολο και αφορμή δικαιοσύνης και ισότητας.

«Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να ζεις με αξιοπρέπεια ασχέτως με το τι τρως. Ένα πιάτο φασόλια που έχουν έρθει στο τραπέζι με αξιοπρέπεια θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη από μία γαλοπούλα που καταναλώνεται μέσα στην ταπείνωση.»

Η Ghalya έχει επίσης σελίδα facebook, την οποία δημιούργησαν οι παραγωγοί του σόου, αφού η ίδια εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε κομπιούτερ και ίντερνετ. Η σελίδα έχει ως τώρα 35 χιλιάδες likes. Την αγαπούν τα παιδιά, οι φτωχές και οι πλούσιες γυναίκες εξίσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Ghalya με υπότιτλους. Είναι πράγματι, άμεση και αξιαγάπητη, με μεταδοτικότητα. Δείτε τα βίντεο οπωσδήποτε!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ