Το ιδανικό πικνίκ

Το ιδανικό πικνίκ Facebook Twitter
0

Λιγα και καλοκαιρινα

Θα έπαιρνα μαζί μου λάδι, ξίδι και μαχαίρι (χωρίς αυτά δεν πάω πουθενά), κρίθινα παξιμάδια, πολλά καλοκαιρινά ντοματίνια, χοντρό, θαλασσινό αλάτι, λαδοτύρι Ζακύνθου, αλατσολιές, λιαστή ντομάτα και τόνο Αλοννήσου για να φτιάξω επιτόπου έναν καλοκαιρινό ντάκο. Σίγουρα θα διάλεγα ένα πολύ καλό λευκό κρασί, όπως το λευκό «Κτήμα Γεροβασιλείου». Για επιδόρπιο κεράσια, μέλι, γιαούρτι.

Δηµήτρης Σκαρµούτσος, σεφ

Πεστροφα καπνιστη και αφρωδης οινος

Πάνω απ' όλα, θεωρώ πως μέσα στο καλάθι πρέπει να υπάρχει ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί το οποίο θα είναι ο ημιαφρώδης οίνος Ζίτσα. Όσον αφορά τα εδέσματα: μία πέστροφα καπνιστή, ντοματίνια Σαντορίνης, λίγη μαγιονέζα, σαλάτα ρόκα, μικρά ψωμάκια πολύσπορα και λίγο χλωροτύρι, το οποίο μπορεί να είναι ανεβατό ή κατίκι Δομοκού.

Λευτέρης Λαζάρου, σεφ

Πικνικ με υλικα απο το Κεντρο Γης

Θα διάλεγα να κάνω το πικνίκ μου ένα Σάββατο στο Κέντρο της Γης (www.ogi.gr), δίπλα στο Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Τρίτση, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, σε μια όαση φύσης και... ψυχής, που την αγάπησα πολύ τον τελευταίο χρόνο, μια και έστησα εκεί, μαζί με άλλους εθελοντές, την Κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα. Πρώτα, πριν μπω στο Πάρκο από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, θα αγόραζα από την Αγορά των Βιοκαλλιεργητών (www.bioagores.org), που στήνεται ακριβώς απ' έξω κάθε Σάββατο, λίγα μούσμουλα, κάνα αβοκάντο κρητικό, γευστικές ντομάτες και ελιές, ελληνικούς ξηρούς καρπούς, βιοδυναμικό λάδι και νόστιμο, αληθινό ψωμί. Στον χώρο της Οργάνωσης Γη θα άφηνα τα ψώνια μου στον πανέμορφο Μουρεώνα και θα νοίκιαζα ένα ποδήλατο (4 ευρώ για δύο ώρες) για να βολτάρω σε όλο το πάρκο και για να μου ανοίξει η όρεξη. Μετά, χαζεύοντας τους πολύχρωμους παπαγάλους να πετούν από δέντρο σε δέντρο και απολαμβάνοντας την ησυχία και με την κλασική μουσική να ακούγεται αχνά από το Βιολογικό Μποστάνι, θα διάλεγα να κάνω την Εξερεύνηση στο Κέντρο της Γης, ακούγοντας τον Σωτήρη, τη Σίλια, τον Αλέξανδρο και την Άλκηστη να με ξεναγούν στα Δένδρα που Μιλούν, στους Σταύλους με τα Άλογα, στους Κήπους του Πύργου Βασιλίσσης και στο Άγριο Οικοσύστημα με τα δηλητηριώδη φυτά, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκομαι μόλις επτά χιλιόμετρα από την Ομόνοια (4 ευρώ)! Αν, πάλι, διάλεγα να πάω καθημερινές (Δευτέρα έως Πέμπτη) και όχι Σάββατο, θα συμμετείχα σε μια τάξη γιόγκα ή τάι-τσι ή σε εργαστήρι κρουστών, και θα απολάμβανα ένα ταϋλανδέζικο μασάζ (6 ευρώ συμμετοχή)! Θα έκανα μια στάση στο βιολογικό μποστάνι που φροντίζει ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος, θα άκουγα τις ιστορίες του για τα επιμελή μποστάνια στο Άγιον Ορος, κόβοντας λίγο φρέσκο βασιλικό, μάραθο κι ένα φρέσκο παντζαράκι για να γευτώ τη διαφορά ενός λαχανικού από παραδοσιακό σπόρο (0 ευρώ). Θα έπλενα τα λαχανικά για τη σαλατούλα μου στο πανέμορφο πέτρινο υπόστεγο με τον Συλλογικό Νεροχύτη και το cafe-Μυρμήγκι! Ναι, θα μοιραζόμουν εκεί το λιτό, ελληνικό, καλοκαιρινό μου πικνίκ, χαμογελώντας και χαλαρώνοντας με όποιον θα είχα διαλέξει να μοιραστώ τη μέρα μου ή με όποιον τύχαινε να βρω εκεί. Εξάλλου, σημασία έχει, όπως λένε και τα παιδιά που εργάζονται στο Κέντρο της Γης, να «μην τρως ποτέ μόνος», ούτε το πικνίκ σου (ανεκτίμητο σε ευρώ!)

Twominutes Angie, food blogger (twominutesangie.blogspot.com)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ