Το ιδανικό πικνίκ

Το ιδανικό πικνίκ Facebook Twitter
0

Λιγα και καλοκαιρινα

Θα έπαιρνα μαζί μου λάδι, ξίδι και μαχαίρι (χωρίς αυτά δεν πάω πουθενά), κρίθινα παξιμάδια, πολλά καλοκαιρινά ντοματίνια, χοντρό, θαλασσινό αλάτι, λαδοτύρι Ζακύνθου, αλατσολιές, λιαστή ντομάτα και τόνο Αλοννήσου για να φτιάξω επιτόπου έναν καλοκαιρινό ντάκο. Σίγουρα θα διάλεγα ένα πολύ καλό λευκό κρασί, όπως το λευκό «Κτήμα Γεροβασιλείου». Για επιδόρπιο κεράσια, μέλι, γιαούρτι.

Δηµήτρης Σκαρµούτσος, σεφ

Πεστροφα καπνιστη και αφρωδης οινος

Πάνω απ' όλα, θεωρώ πως μέσα στο καλάθι πρέπει να υπάρχει ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί το οποίο θα είναι ο ημιαφρώδης οίνος Ζίτσα. Όσον αφορά τα εδέσματα: μία πέστροφα καπνιστή, ντοματίνια Σαντορίνης, λίγη μαγιονέζα, σαλάτα ρόκα, μικρά ψωμάκια πολύσπορα και λίγο χλωροτύρι, το οποίο μπορεί να είναι ανεβατό ή κατίκι Δομοκού.

Λευτέρης Λαζάρου, σεφ

Πικνικ με υλικα απο το Κεντρο Γης

Θα διάλεγα να κάνω το πικνίκ μου ένα Σάββατο στο Κέντρο της Γης (www.ogi.gr), δίπλα στο Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Τρίτση, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, σε μια όαση φύσης και... ψυχής, που την αγάπησα πολύ τον τελευταίο χρόνο, μια και έστησα εκεί, μαζί με άλλους εθελοντές, την Κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα. Πρώτα, πριν μπω στο Πάρκο από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, θα αγόραζα από την Αγορά των Βιοκαλλιεργητών (www.bioagores.org), που στήνεται ακριβώς απ' έξω κάθε Σάββατο, λίγα μούσμουλα, κάνα αβοκάντο κρητικό, γευστικές ντομάτες και ελιές, ελληνικούς ξηρούς καρπούς, βιοδυναμικό λάδι και νόστιμο, αληθινό ψωμί. Στον χώρο της Οργάνωσης Γη θα άφηνα τα ψώνια μου στον πανέμορφο Μουρεώνα και θα νοίκιαζα ένα ποδήλατο (4 ευρώ για δύο ώρες) για να βολτάρω σε όλο το πάρκο και για να μου ανοίξει η όρεξη. Μετά, χαζεύοντας τους πολύχρωμους παπαγάλους να πετούν από δέντρο σε δέντρο και απολαμβάνοντας την ησυχία και με την κλασική μουσική να ακούγεται αχνά από το Βιολογικό Μποστάνι, θα διάλεγα να κάνω την Εξερεύνηση στο Κέντρο της Γης, ακούγοντας τον Σωτήρη, τη Σίλια, τον Αλέξανδρο και την Άλκηστη να με ξεναγούν στα Δένδρα που Μιλούν, στους Σταύλους με τα Άλογα, στους Κήπους του Πύργου Βασιλίσσης και στο Άγριο Οικοσύστημα με τα δηλητηριώδη φυτά, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκομαι μόλις επτά χιλιόμετρα από την Ομόνοια (4 ευρώ)! Αν, πάλι, διάλεγα να πάω καθημερινές (Δευτέρα έως Πέμπτη) και όχι Σάββατο, θα συμμετείχα σε μια τάξη γιόγκα ή τάι-τσι ή σε εργαστήρι κρουστών, και θα απολάμβανα ένα ταϋλανδέζικο μασάζ (6 ευρώ συμμετοχή)! Θα έκανα μια στάση στο βιολογικό μποστάνι που φροντίζει ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος, θα άκουγα τις ιστορίες του για τα επιμελή μποστάνια στο Άγιον Ορος, κόβοντας λίγο φρέσκο βασιλικό, μάραθο κι ένα φρέσκο παντζαράκι για να γευτώ τη διαφορά ενός λαχανικού από παραδοσιακό σπόρο (0 ευρώ). Θα έπλενα τα λαχανικά για τη σαλατούλα μου στο πανέμορφο πέτρινο υπόστεγο με τον Συλλογικό Νεροχύτη και το cafe-Μυρμήγκι! Ναι, θα μοιραζόμουν εκεί το λιτό, ελληνικό, καλοκαιρινό μου πικνίκ, χαμογελώντας και χαλαρώνοντας με όποιον θα είχα διαλέξει να μοιραστώ τη μέρα μου ή με όποιον τύχαινε να βρω εκεί. Εξάλλου, σημασία έχει, όπως λένε και τα παιδιά που εργάζονται στο Κέντρο της Γης, να «μην τρως ποτέ μόνος», ούτε το πικνίκ σου (ανεκτίμητο σε ευρώ!)

Twominutes Angie, food blogger (twominutesangie.blogspot.com)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.