ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Υπάρχουν άντρες που ρίχνουν οξύ σε γυναικεία πρόσωπα

Facebook Twitter
0


(Προσοχή: ακολουθούν σκληρές εικόνες)

Το σημερινό θέμα δεν έχει σχέση με το φαγητό, αλλά με τη μέρα.

Σήμερα είναι η μέρα της Γυναίκας. Κάποιες γυναίκες θα εκμεταλλευτούν τη μέρα για να στολιστούν και να βγουν, αρκετές θα σαρκάσουν και θα αγνοήσουν αυτή τη γιορτή. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τυχερές γυναίκες, γιατί είναι ελεύθερες και έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν.

Μερικές φορές νιώθουμε θυμό όταν βλέπουμε ότι αμειβόμαστε λιγότερο για εργασία ισάξια των αντρών, όταν θεωρείται αυτονόητο ότι θα αλλάξουμε εμείς τις πάνες των μωρών, όταν μας ψέξουν ότι «δεν φροντίζουμε αρκετά το σπίτι μας» όταν δουλεύουμε πολλές ώρες – ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Χρόνια τώρα η λέξη «φεμινισμός» αντιμετωπίζεται περιπαιχτικά και μερικές φορές νιώθουμε την ανάγκη να πούμε βιαστικά ότι «δεν είμαι φεμινίστρια», σα να πρόκειται για ιδιότητα που σου αφαιρεί κάθε σοβαρότητα. Δεν είμαστε φεμινίστριες, ζητάμε ισότητα. Ας κατακτήσουμε πρώτα την ισότητα και μετά υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πιο ανεκτικές στα σεξιστικά αστεία.

Η βία που ασκείται παγκόσμια στις γυναίκες είναι τεράστια, τρομαχτική και ανελέητη και τα θύματα δεν έχουν την προβολή και τη βαρύτητα που τους αξίζει. Πρόκειται για την προσωπική μου άποψη βέβαια, αλλά θα επιμείνω: η βία κατά των γυναικών δεν διαδίδεται αρκετά ούτε από τις ίδιες τις γυναίκες. Μόλις ανοίξεις το στόμα σου κατατάσσεσαι στις υστερικές και αυτό το στίγμα μας κάνει να μετράμε τα λόγια μας ενώ γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται καθημερινά, επειδή είναι γυναίκες. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται καθημερινά επειδή είναι γυναίκες.

Δεν έχω τις γνώσεις – ούτε το κουράγιο – για να σας πληροφορήσω εκτενώς για το ζήτημα. Από την ActionAid έμαθα για ένα θέμα που δεν ήξερα καν ότι υπάρχει, και όσο διάβαζα, τόσο βούλιαζε η ψυχή μου.

H δεκαοχτάχρονη Neela Khatunis είναι ένα από τα 2700 θύματα βίας στο Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. «Ο άντρας μου ήταν θυμωμένος γιατί ζητούσε προίκα και η οικογένειά μου δεν είχε να του δώσει. Το σχέδιό του ήταν να με πουλήσει στη Σαουδική Αραβία – όταν αντιστάθηκα έριξε πάνω μου οξύ κι εξαφανίστηκε.»

Το Μπανγκλαντές έχει μεγάλη παράδοση στην υφαντουργία και γι’ αυτό το λόγο τα οξέα είναι εύκολα διαθέσιμα. Μαζί με αυτή την παράδοση υπάρχει και η επίθεση με οξύ κατά γυναικών επειδή δεν υπέκυψαν σε σεξουαλικές προτάσεις. Επειδή οικογένειες διαφώνησαν για χωράφια. Επειδή εγκατέλειψαν τον άντρα τους ή επειδή ήταν πιο εύκολα θύματα από τον αρχικό στόχο, κάποιος συγγενικός άντρας.

Στο Μπανγκλαντές το γυναικείο πρόσωπο θεωρείται ιερό. Τα σημάδια ατιμάζουν όλη την οικογένεια. Αυτού του είδους η αναπηρία είναι ένα ντροπιαστικό σύμβολο και οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να παντρευτούν, με αποτέλεσμα να γίνονται οικονομικό και κοινωνικό βάρος για τις οικογένειές τους. Όμως από τις 2742 περιπτώσεις των τελευταίων 10 ετών (με πολλές περιπτώσεις θανάτων) μόνο 450 άντρες καταδικάστηκαν. Οι μάρτυρες φοβούνται να καταθέσουν και λόγω έλλειψης στοιχείων οι υποθέσεις δεν προχωρούν, κι αυτές που προχωρούν διαρκούν πολλά χρόνια.

Αντεπίθεση

 

Τα θύματα δεν μπορούν να βασίζονται στην αστυνομία ή στους νόμους, ούτε καν στους συνανθρώπους τους. Πολύ συχνά οι γείτονες, ακόμα και οι οικογένειες,  πιστεύουν ότι η γυναίκα «τα ήθελε» και η μοίρα της της άξιζε. Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να εισχωρήσουν στο σύστημα υποστηρίζοντας αυτές τις γυναίκες με δικηγόρους και ιατρική βοήθεια. Με τη βοήθεια της ActionAid η Nurun Nahar, η οποία υπήρξε τέτοιο θύμα, όταν σε ηλικία 15 χρονών αρνήθηκε τις προτάσεις ενός αγοριού από τη γειτονιά της, δημιούργησε το 2006 το δίκτυο Acid Survivors’ Network (ASN). Το βασικό μέλημα του ASN είναι να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες ώστε να γίνουν αυτόνομες. Να μπορέσουν να δουλέψουν, ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν άντρα. Το ASN έχει βοηθήσει ως τώρα 260 γυναίκες.

Μπορείτε να στείλετε το δικό σας μήνυμα αλληλεγγύης σε γυναίκες σαν την Neela και την Nurun. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT