Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει... Φωτό: George Fakaros
0


Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη νοστιμιά και τη δελεαστική παρουσίαση του φαγητού διά χειρός Χρόνη Δαμαλά στο ολοκαίνουργιο γιαπωνέζικο Izakaya, που έκανε ντεμπούτο στο Κολωνάκι. Η ονομασία του δηλώνει και τις προθέσεις του. Πρόκειται για μια γιαπωνέζικη gastropub, κάτι ανάλογο της δικής μας ταβέρνας. Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει. Η διακόσμηση δεν ακολουθεί τη μίνιμαλ αισθητική και ο Γιώργος Παντελούκας, που επιμελήθηκε τη σάλα, συνδύασε με χάρη τα βιομηχανικά στοιχεία και το γκρι χρώμα στους τοίχους, που δένει με το δάσος από κόκκινα κλουβιά που κρέμονται στη μία σάλα. Μπόλικο χρώμα χαρίζουν οι διαφημιστικές αφίσες που ντύνουν τη μία πλευρά του τοίχου, με μπάρα για σακέ και τσιμπολόγημα, μοντέρνες αναπαυτικές πολυθρόνες σε κόκκινη και γκρι απόχρωση, και στο βάθος ανοιχτή κουζίνα. Μόλις διαβείς το κατώφλι του Izakaya, σε αγκαλιάζει η αύρα του, αισθάνεσαι οικεία. Φροντίζει, όμως, και ο ταλαντούχος σεφ Χρόνης Δαμαλάς να περάσεις όμορφα με τα πιάτα που σερβίρει και ο ίδιος στα τραπέζια, εξηγώντας το περιεχόμενό τους. Είναι σαν να σε υποδέχεται σπίτι του.

Ο κατάλογος είναι δελεαστικός και μέχρι να αποφασίσουμε τι θα δοκιμάσουμε, ένα μπολ με φασολάκια σόγιας –τα edamame– με τσίλι, σκόρδο και σάλτσα oyster (€5) μας κρατάει συντροφιά, μαζί με το απαραίτητο σακέ, που, πριν σου το σερβίρουν, ρωτούν αν το προτιμάς ζεστό ή παγωμένο. Δροσιστικό σφηνάκι με αχινό, λεμόνι yuzu και γιαπωνέζικη μέντα (€6) έρχεται στο τραπέζι, δημιουργώντας στον ουρανίσκο ένα μαγικό παιχνίδι αρωμάτων και θαλασσινής γεύσης. Ευχάριστο, με νότες γλύκας είναι το Hijiki –μαύρα φύκια– με τόφου και καρότο (€5). Ο Δαμαλάς δίνει μια ωραία εκδοχή του ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και στην κορυφή μπρικ, που το σερβίρει μέσα σε τραγανό φύλλο σαν φωλιά (€9). Έντεχνες απολαυστικές μπουκιές, με τις υφές να παιχνιδίζουν προκλητικά. Το τηγανητό καλαμάρι αποκτά μια διαφορετική προσωπικότητα κομμένο σε λωρίδες και συνδυασμένο με πικάντικη μαρμελάδα τσίλι, ευωδιαστό λάιμ και κόλιανδρο (€12). Το μαριναρισμένο λαβράκι με yuzu, φρούτα του πάθους και γιαπωνέζικη μέντα έχει ένα απολαυστικό άρωμα και η γεύση του απογειώνεται με τον αχινό και την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά (€14) – φουλ απόλαυσης.

Η παρουσίαση των πιάτων είναι εντυπωσιακή, τα τρως πρώτα με τα μάτια. Ράμεν νουντλς με αυγό, ψητό χοιρινό σε φέτες, σπανάκι και μανιτάρια σιτάκε (€12) σερβίρονται με ξύλινη κουτάλα που σου επιτρέπει να απολαύσεις τον γευστικό ζωμό. Ένα πιάτο που πατάει στη γιαπωνέζικη παράδοση και έλκει τις ρίζες του από την Κίνα, εκτελεσμένο άψογα από τον Χρόνη Δαμαλά. Ο πρόσχαρος σεφ περνάει την καλή του διάθεση και στα πιάτα του. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ναμελάκα με πράσινο τσάι, λευκή σοκολάτα, ταπιόκα, φρούτα του πάθους και εκπληκτικής υφής σορμπέ μάνγκο (€10). Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας. Βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε και έχοντας μόνο λίγες μέρες που είχε ανοίξει τις πύλες του, έσφυζε από κόσμο. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και στη λίστα, εκτός από μια σειρά σακέ, θα βρεις και κρασιά από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Άφησα τα σούσι, τα sashimi, το τηγανητό ρύζι και τον μαύρο μπακαλιάρο με μίσο και καπνιστή μελιτζάνα για επόμενη επίσκεψη.

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας... Φωτό: George Fakaros

Izakaya, Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7244406

 

Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ