Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
0


 

Το Κουκουνάρι είναι ένα εστιατόριο στο Χολαργό που τρως πιάτα ελληνικής κουζίνας σε τιμές πολύ προσιτές. Με έστειλε ψαγμένος ταβερνιάρης και όταν ο ταβερνιάρης σε στέλνει αλλού για φαγητό, σημαίνει ότι θα φας καλά.

Το Κουκουνάρι είναι ωραία εξέλιξη, σαν μετά-ταβέρνα, ή έτσι όπως θα έπρεπε να είναι οι ταβέρνες το ’16. Καθαρές, με νόστιμο ελληνικό φαγητό, ελαφρώς πειραγμένο. Δηλαδή κλείνει το μάτι στο πειραματισμό, αλλά δεν ξεφεύγει από τις παραδοσιακές γεύσεις. Το Κουκουνάρι πήρε το όνομα του από μια κουκουναριά που βρήκαν έξω από το μαγαζί όταν έκαναν τις προετοιμασίες για να το ανοίξουν. Είναι Κυριακή  μεσημέρι,  τα τραπέζια είναι όλα γεμάτα, όμως οι σερβιτόροι παραμένουν χαμογελαστοί εξυπηρετικοί και τα πιάτα δεν αργούν. Είναι ζεστά και καλομαγειρεμένα.

Στο Κουκουνάρι ο στόχος ήταν το μέτρο. Η κανονικότητα που 'ναι τόσο εύκολη να την λες και τόσο δύσκολη να την πετύχεις. «Να έρθει ένας άνθρωπος να φάει καλά, άριστο φαγητό και να μην χλομιάσει όταν έρθει ο λογαριασμός».

Ο κατάλογος είναι μικρός, που μαρτυρά ότι κάθε μέρα τα φαγητά φεύγουν και δεν τρως ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο Τάσος Σταματιάδης, ο σεφ,  είχε περάσει από τα ξενοδοχεία Ελούντα και, πέρα απ την πολυετή του πείρα, έβγαλε όλο του το προσωπικό μεράκι του στο Κουκουνάρι Την μεγαλύτερη βαρύτητα την  έδωσαν στο κρέας. Μαθαίνω ότι οι περισσότεροι θαμώνες έρχονται για το κότσι και το κοντοσούβλι.

Δοκιμάζω το ζουμερό κότσι που αξίζει να χυθεί πολύ μελάνι για αυτό. Μαρινάρεται, καλοψήνεται για οκτώ ώρες στα ζουμάκια του, σε πολύ σιγανή φωτιά, βάζουν μέσα μια βελόνα με αισθητήρα και μόλις φτάσει στο εκατό τις εκατό το ψήσιμο, το βάζουν στη γάστρα, και στην συνέχεια περνάει τη διαδικασία της «τραγανιστής πέτσας». Ψήνεται για ακόμα μια ώρα E VOILA! Το σερβίρουν με ένα μεγάλο μαχαίρι που το διαλύει ηδονικά και το κόκκαλο αποχωρίζεται την τρυφερή σάρκα . «Κρατς», βάζεις στο στόμα την μπουκιά και συγχωρείς όλο τον κόσμο. Όπως και να το ονομάσεις, χαλάλι η δίαιτα, αξίζει θυσίες εβδομάδων για να το απολαύσεις μέχρι τη τελευταία μπουκιά χωρίς ενοχές. Ακούω απ’ τα δίπλα τραπέζια μικρο- μουγκρητά ευχαρίστησης καθώς το δοκιμάζουν οι γύρω παρέες. Το κοντοσούβλι όμως είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του μαγαζιού, με τρυφερό κρέας κοτόπουλου ή χοιρινού, εντυπωσιακά σερβιρισμένο στη σούβλα, στάζοντας πάνω σε έναν μικρό σωρό από πίτες.

Από τα συνοδευτικά, η σαλάτα με κοτόπουλο, κατίκι και πιπεριά ήταν όσο θα έπρεπε δροσερή, με φίνο ντρέσινγκ. Ξεχωρίσαμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με μους μάραθου και φέτα πανέ. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και την τηγανιτή φέτα που τη συνοδεύει μια ωραία μους από παντζάρι και μήλο.

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Ξεχωρίσαμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με μους μάραθου και φέτα πανέ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Ο υπεύθυνος του μαγαζιού Χρυσόστομος Αβερκιάδης είναι ένας πραγματικός «μερακλής της γεύσης» αλλά και ειδήμων στο κρασί. Με σπουδές μεταξύ άλλων και στο κρασί, για το Κουκουνάρι επέλεξε και πιο μικρούς παραγωγούς με υπέροχα κρασιά, σε πολύ προσιτές τιμές. Με 15 ευρώ έχεις φάει και έχεις πει και το κρασάκι σου σε έναν χώρο που αποπνέει καθαριότητα και φινέτσα. Ο ίδιος σε ρόλο φιλόξενου οικοδεσπότη σου δίνει την αίσθηση ότι σε έχει προσκαλέσει στο ευρύχωρο χώρο του και σε περιποιείται σαν εκλεχτό φίλο. «Στόχος μου ήταν και είναι να προσφέρουμε πολύ ποιοτικό φαγητό αλλά να ’ναι προσιτή η πολυτέλεια». Μιλώντας για την Ελλάδα της  κρίσης και με πολυετή πείρα ο ίδιος στα εστιατόρια, εξηγεί ότι από την χλιδή, την γκλαμουριά και την ασυδοσία του χθες που έβαζαν στα εστιατόρια πολυέλαιους  και χρυσές ταπετσαρίες και τα πιάτα ήταν τεράστια με πολύ λίγο φαγητό, περάσαμε σχεδόν εν μια νυκτί σε γαστρονομικές εκπτώσεις. Όσο πιο φτηνή η καρέκλα που κάθεσαι, τόσο πιο ψαγμένη είναι (και καλά). Έφυγαν τα κυριλέ τραπέζια και ήρθαν τραπέζια με ροδάκια, γέμισε ο τόπος βελέντζες, τσιπουράδικα και πρόχειρο φαγητό. Κακή ποιότητα, αδιάφορες γεύσεις. «Καλή η χιπστεριά, αλλά να έχει αντίκρισμα. Δεν μου λέει τίποτα αν έχεις μούσι και ποδήλατο. Δείξε μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι». Πες, τα χρυσόστομε.

Στο Κουκουνάρι ο στόχος ήταν το μέτρο. Η κανονικότητα που ’ναι τόσο εύκολη να την λες και τόσο δύσκολη να την πετύχεις. «Να έρθει ένας άνθρωπος να φάει καλά, άριστο φαγητό και να μην χλομιάσει όταν έρθει ο λογαριασμός».

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 Για το τέλος σας  έχω το καλύτερο παγωτό, που φτιάχνεται σε παλιά παγωτομηχανή του τριάντα και το φτιάχνουν μόνο με αγνά υλικά και τρόπο εντελώς παραδοσιακό. Γεύσεις ποιητικές, που ξυπνούν τις μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο -απλά εξαίσιο-, παγωτό περγαμόντο, παγωτό με γλυκό του κουταλιού σύκο, μερέντα, μπισκότο, απίθανο καϊμάκι. Τι να λέμε τώρα; Το παγωτό είναι μαστιχωτό, όχι πολύ παγωμένο, λιώνει ηδονικά στο στόμα. Είναι ίσως το πιο ωραίο ελληνικό παγωτό στην πόλη. Δοκιμάστε και την λεμονόπιτα, είναι σίγουρα από κορυφαίες που μπορείς να βρεις στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.   

Το Κουκουνάρι σε εκπλήσσει ευχάριστα και στο τέλος έχει ένα ακόμα δυνατό χαρτί, τα γλυκά του. Είναι απ τα μέρη που πας περνάς καλά και στέλνεις μετά και φίλους,  με τη σιγουριά ότι θα φάνε και θα περάσουν και εκείνοι ωραία.

Κουκουνάρι Μεσογείων 262, τηλ 2106540400

 

Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Η σαλάτα με κοτόπουλο, κατίκι και πιπεριά ήταν όσο θα έπρεπε δροσερή, με φίνο ντρέσινγκ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Τηγανιτή φέτα που τη συνοδεύει μια ωραία μους από παντζάρι και μήλο.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Το παγωτό φτιάχνεται σε παλιά παγωτομηχανή του τριάντα. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Το Κουκουνάρι σε εκπλήσσει ευχάριστα και στο τέλος έχει ένα ακόμα δυνατό χαρτί, τα γλυκά του. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Για το τέλος σας έχω το καλύτερο παγωτό, διά χειρός κύριου Καραγιάννη. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Καλή ελληνική κουζίνα και απίθανα επιδόρπια στο Κουκουνάρι στον Χολαργό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.