«Το κρασί με απλά λόγια»: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

«Το κρασί με απλά λόγια»: Ακούστε το καλύτερο οινοφιλικό podcast μόνο στη LiFO Facebook Twitter
Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, γνωρίζουν τους παραγωγούς και μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 
0

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται το ροζέ κρασί; Τι σημαίνει «grand cru»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τόσο πολλών και διαφορετικών ποικιλιών στο κρασί; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ένα γλυκό κρασί; Ποιος είναι ο ρόλος του food pairing; 

Για αυτά και ένα σωρό άλλα ερωτήματα γύρω από το κρασί κουβεντιάζουν η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Ορφανίδης, έχοντας πολύ συχνά εκλεκτούς καλεσμένους στην παρέα τους − οινοπαραγωγούς, οινολόγους και ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του κρασιού. 

«Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε ανθρώπους, ποικιλίες και περιοχές. Επίσης, μας αρέσει να μιλάμε για όρους που ακούγονται πολύ γαλλικοί και να τους εξηγούμε έτσι ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι λέμε» λένε οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει έναν πρώτο κύκλο 35 επεισοδίων που είναι διαθέσιμα στο LIFO.gr αλλά και όπου αλλού ακούτε podcasts (Spotify, Apple και Google Podcasts) και πλέον είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δεύτερη σεζόν της σειράς αποκλειστικά και μόνο στα podcasts της LiFO. 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει.

«Έχουμε μιλήσει για πολλά και διάφορα θέματα μέχρι στιγμής: για τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά, την παλαίωση. Επίσης, οδοιπορήσαμε στους νομούς της Κρήτης για να μάθουμε για τις βασικές περιοχές, εξερευνήσαμε ποικιλίες και γνωρίσαμε παραγωγούς. Πώς αποφασίζουμε για τα θέματα των podcasts μας; Eμπνεόμαστε κάθε φορά από τις ερωτήσεις των ακροατών μας, την εποχή και τα συναισθήματά μας. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για ποικιλίες, θα ανακαλύψουμε κι άλλες περιοχές, θα μιλήσουμε με φίλους του κρασιού, ίσως ξαναγυρίσουμε και σε παλαιότερα θέματα για να τα ξαναδούμε με άλλη ματιά». 

Εάν είστε λάτρης του κρασιού, αυτή η σειρά είναι το απόλυτο must-listen: είναι σχεδιασμένη για να ενημερώνει και να εμπνέει τους απανταχού οινόφιλους, ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για αρχάριους ή για ειδικούς, μιας και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί αλλά όχι τον σνομπισμό που το συνοδεύει. Μείνετε συντονισμένοι για να ακούσετε την Υρώ και τον Παναγιώτη να ανακαλύπτουν μοναδικούς αμπελώνες, να γνωρίζουν τους παραγωγούς και να μας εξηγούν την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από κάθε φιάλη. 

Η Υρώ Κολιακουδάκη είναι οινοχόος, κάτοχος του Diploma WSET, ζει στα Χανιά με την κόρη της και σερβίρει «wine happiness», όπως λέει και η ίδια, στο εστιατόριο Περίπλους στα ιστορικά Ταμπακαριά. Ταξιδεύει με τα Wines of Crete σε παγκόσμιες εκθέσεις προβολής του κρητικού κρασιού, κάνει masterclasses, εκπαιδεύει ανθρώπους σε χώρους γαστρονομίας και σχεδιάζει οινικές περιηγήσεις στην Κρήτη ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες του κάθε οινόφιλου. Πιστεύει πως το κρασί είναι ιστορίες και της αρέσει να τις αφηγείται. 

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί την καθημερινή του απασχόληση για περισσότερα από 20 χρόνια. Ζει μόνιμα στα Χανιά τα τελευταία 17 χρόνια με την Άννα, διευθύνοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο FM 91,5. Τον τελευταίο χρόνο μπήκε απρόσκλητη στη ζωή του η Θωμά (η γάτα τους). 

Αγαπάει τις παρέες και τις ατελείωτες κουβέντες. Το κρασί ήταν πάντα γι’ αυτόν ένας ωραίος ανεξερεύνητος χώρος, μέχρι που γνώρισε την Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και αποφάσισε να λύσει όλες του τις απορίες. 

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ