Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι

Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι Facebook Twitter
0
Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι Facebook Twitter

21.9 Σαββατο

Ψωνίζω από τον μανάβη αυτό που θα ήθελα να είναι τα τελευταία σύκα της χρονιάς. Σιγά-σιγά να ξεμπερδεύουμε με τα καλοκαιρινά. Άντε να μείνουν τα σταφύλια λίγο ακόμα που δεν τα έχουμε χορτάσει, να φτιάξουμε και το γλυκό και μετά να μπούμε στα χειμωνιάτικα. Με ξέρετε, αγαπώ την περίοδο Νοέμβριος-Μάιος πιο πολύ. Και στη ζωή, και στην κουζίνα πιο συγκεκριμένα.

Λοιπόν, τα σύκα: ξέρω πως εδώ μας αρέσει να τα τρώμε σκέτα, έτσι παγωμένα ή κατευθείαν από τη συκιά. Άντε με λίγο τυρί ή σε καμιά σαλάτα ή με λίγο προσούτο. Και καλά κάνουμε, διότι τα ελληνικά σύκα είναι ένα θαύμα και δεν θέλουν πολλά πολλά. Οι ξένοι μάγειροι έχουν σκεφτεί τρόπους πολλούς να τα βάζουν σε φαγητά και γλυκά. Κάποιοι με φοβίζουν. Κάποιοι άλλοι είναι ενδιαφέροντες, όπως το να τα ψήσεις με μαύρη ζάχαρη και αρωματικά και να τα τελειώσεις με λίγο κρασί, να τα κάνεις ένα ωραίο παγωτό - ακόμα και σε tart tatin διαβάζω πως θα είναι ωραία, και μάλλον θα είναι.

Εγώ σήμερα τα βάζω σε ένα κέικ με σιμιγδάλι και νομίζω πως καλά κάνω. Διαβάζω τη συνταγή και ήδη φαντασιώνομαι τη γεύση. Στο μίξερ χτυπώ 250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και 250 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά πέντε αυγά μετρίου μεγέθους, αφήνοντας χρόνο μετά το κάθε αυγό για να ενωθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτω 300 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο, 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, τον χυμό και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια, και κάρδαμο - δέκα σπόρους από κάρδαμο που έχω βγάλει το εξωτερικό τους κέλυφος κι έχω αλέσει σε σκόνη. Αδειάζω το μισό μείγμα σε ταψί για κέικ (20 cm) και στην επιφάνειά του απλώνω σύκα κομμένα στη μέση, όσα χρειαστεί για να καλύψω την επιφάνεια. Ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και άλλα 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Τσεκάρω με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ και μετά το βγάζω.  Όση ώρα ψήνεται, φτιάχνω ένα σιρόπι. Σε κατσαρολάκι βράζω τους χυμούς από τρία πορτοκάλια και τρία λεμόνια. Μόλις βράσει, ρίχνω μέλι, περίπου ένα φλιτζάνι, και συνεχίζω να βράζω μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Ρίχνω ζεστό σιρόπι σε ζεστό κέικ που έχω τρυπήσει εδώ κι εκεί. Αφήνω να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως. Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι. Οk, πείστηκα. Τα σύκα είναι ωραία και μαγειρεμένα...

23.9 Δευτέρα

Μαζεύω τις καυτερές πιπεριές από τις γλάστρες. Είμαι ευτυχής γιατί είναι πολλές. Πιο πολλές απ' όσες μπορώ να καταναλώσω σε ένα ή δυο φαγητά. Είναι όμορφες. Η γυναίκα που έρχεται στο σπίτι έδεσε μερικές σε ένα τσαμπί. Μου άρεσε που τις είδα να κρέμονται στο παράθυρο. Κάτι τέτοια πράγματα σημαίνουν φροντίδα και αγάπη. Να έρθει ο άλλος να σου κάνει κάτι πέρα από το συνεννοημένο.

Mε τις υπόλοιπες φτιάχνω αρωματισμένο λάδι. Εύκολο, απλό και τόσο χρήσιμο για πολλά χειμερινά φαγητά. Ζεσταίνεις λίγο το λάδι, όχι πολύ. Σε ωραία μπουκάλια ρίχνεις τις πιπεριές, καμιά σκελίδα σκόρδο, από πάνω το λάδι και τα αφήνεις κλειστά για έναν μήνα. Οι φακές σου, οι πίτσες σου, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Μπορείς να κάνεις κι άλλα αυτή την εποχή: λάδια με λεμόνι και δεντρολίβανο και βασιλικό, σαλτσα ντομάτας να τη φυλάξεις και να την ανοίγεις καταχείμωνο για να έρχεται το καλοκαίρι στην κουζίνα σου, όλα τα φρούτα τα καλοκαιρινά που είναι ακόμα εδώ να τα κάνεις μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Εγώ δεν τρελαίνομαι να γεμίζω τα ντουλάπια με βαζάκια και μπουκάλια. Δυο-τρία πράγματα, μόνο αυτά που ξέρω πως θα χρειαστώ.

Στον κήπο έχω αρχίσει με τα χρυσάνθεμα. Είναι τόσο όμορφα αυτά τα λουλούδια. Και οικονομικά, αν πας να ψωνίσεις όχι αυτά τα ολάνθιστα, αλλά τα άλλα, τα κλειστά και κάπως όχι τόσο εντυπωσιακά. Μην ανησυχείς, την κατάλληλη στιγμή θα γίνουν όπως πρέπει, αν τα περιποιείσαι. Λοιπόν, φυλάξτε το καλοκαίρι σε βαζάκια και ετοιμαστείτε να κλειστούμε στις κουζίνες. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ