ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
3

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Από το σάιτ του περιοδικού ΓΚΡΕΚΑ (Κείμενο : Ralph Miliband, Φωτογραφίες : Gertrude Gary Milk)

Ο Λευτέρης βρίσκεται στο κέντρο της σκληροπυρηνικής πόλης μας και την ταΐζει κεμπάπ από το 1951. Το μαγαζί όταν άνοιξε είχε πλάτος 1 μόλις μέτρο, έτσι λοιπόν, εάν είχε ουρά για να βγει ο πρώτος έπρεπε να βγουν όλοι έξω και να ξαναμπούν ένας-ένας. Στον Λευτέρη τρώνε όλοι: υπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι ομάδων, όσοι δουλεύουν στα γειτονικά γραφεία, τουρίστες, τζάνκια, πουτάνες, νταβάδες, άστεγοι, περαστικοί. Έχει πάντα κόσμο που περιμένει έξω από νωρίς το πρωί για το πολυπόθητο προϊόν.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μάθαμε πως το σουβλάκι του ταξιδεύει μέχρι και σε σελοφάν από την Ομόνοια μέχρι το Λονδίνο για να το απολαύσουν γιοί μεγαλοαστών που νοσταλγούν την πατρίδα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το εξαιρετικής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας σερβίρεται μόνο με κρεμμύδι ντομάτα και καυτερό πιπέρι από την Αριδαία μέσα σε πίτα μαλακή και ζουμερή. Όλα τα υπόλοιπα που έχουμε συνηθίσει στις ιμιτασιόν σουβλασερί πανταχόθεν και ολούθε είναι περιττά.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Όταν κληθήκαμε να αποφασίσουμε τη θεματολογία για την Γκρέκα και οργανώσαμε τις φωτογραφίσεις πήραμε τηλέφωνο στο μαγαζί του Λευτέρη για να συμφωνήσουμε ποια μέρα και ώρα θα γίνει η φωτογράφιση. «Στις 8 τη Δευτέρα είναι καλά;» μας ρώτησε ο εγγονός του Λευτέρη που έχει αναλάβει το μαγαζί σήμερα. Είπα: «στις 8;;;στις 8 το πρωί;;», μην μπορώντας να πιστέψω οτι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να καταναλώσει κρεμμύδια όταν εγώ ακόμη προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια μου. Όχι απλώς το πίστεψα, αλλά στις 9.35 της Δευτέρας και αφού τελείωσε η φωτογράφιση βρέθηκα σε πεζούλι της Σατωβριάνδου, να μασαμπουκώνω με ασυγκράτητη ορμή το πρωινό μου: ένα σουβλάκι που μόλις με κέρασαν τα παιδιά του μαγαζιού. Το σουβλάκι του Λευτέρη. Καλύτερο και από καφέ. Γίναμε φαν μεγάλοι τώρα που το μάθαμε. Πιουρίλα λέμε.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

*Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο Facebook >> εδώ

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT