Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο

Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Μάκρης
0

Οι διαγωνισμοί μαγειρικής εκτός από το θέαμα, την αγωνία και τις εντυπωσιακές συνταγές που παρουσιάζουν φέρνοντας μια δόση gourmet απόλαυσης στην καθημερινότητα μας, έχουν το προνόμιο να αναδεικνύουν ταλαντούχους επαγγελματίες που θα συναντήσουμε αργότερα στις μεγαλύτερες κουζίνες για να μας αποδείξουν πως η νίκη τους στην τηλεόραση ήταν απλώς η αρχή μιας συναρπαστικής καριέρας. Ο Μανώλης Σαρρής, που βγήκε πρώτος στο MasterChef 2019, μας μιλά για το ξεκίνημα μέσα από τη Σχολή Le Monde, τη ζωή του στο Άμστερνταμ και τις γιαγιάδες του που καλλιέργησαν την τεράστια αγάπη του για τη μαγειρική.

Η άμεση αναγνώριση μετά το παιχνίδι μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εάν δεν τη διαχειριστεί κάποιος σωστά.

Μανώλη πριν συμμετάσχεις στο MasterChef ζούσες στην Ολλανδία. Πώς βρέθηκες εκεί και ποια είναι η σύγκριση ανάμεσα στην κουζίνα εκείνης της χώρας και την ελληνική;

Στην Ολλανδία βρέθηκα μέσω ενός πολύ καλού μου φίλου από τη σχολή μαγειρικής Le Monde. Δούλευε σε ένα πολύ καλό fine dining εστιατόριο το οποίο έτυχε και είχε ανοιχτή θέση, εγώ έστειλα το βιογραφικό μου και με δέχθηκαν! Οι κουζίνες των δύο χωρών δεν έχουν πολλές ομοιότητες, κυρίως λόγω φιλοσοφίας και κλίματος. Στην Ολλανδία έχουν καλύτερες επαγγελματικές υποδομές και πολλά fine dining εστιατόρια, αλλά υστερούν συγκριτικά με εμάς στην κουλτούρα γύρω από το φαγητό και σίγουρα στην ποικιλία των πρώτων υλών.

Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Μάκρης

— Στον διαγωνισμό απέδειξες ένα ιδιαίτερο ταλέντο αλλά και σημαντικές γνώσεις πάνω στη μαγειρική τέχνη. Που απέκτησες τις γνώσεις αυτές;

Καταρχάς σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κάθε επαγγελματικός σταθμός ήταν μάθημα για μένα, πάντα προσπαθούσα και ακόμα προσπαθώ να συλλέγω γνώσεις και εμπειρίες πάνω στη μαγειρική, απ' όπου και αν προέρχονται. Πήρα πολύ καλές βάσεις από τη Le Monde και από τα χρόνια που ήμουν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως πιστεύω πως τα τέσσερα χρόνια που έμεινα στο Άμστερνταμ, έχοντας δουλέψει σε τρία εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, μου χάρισαν πολλές και σοβαρές επαγγελματικές εμπειρίες που θα τις έχω μαζί μου μια ζωή.

— Τι είναι αυτό που σε ώθησε στη μαγειρική και ποια ήταν τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα (πρακτική - εργασία);

Το φαγητό και η μαγειρική ήταν ο τρόπος έκφρασης της αγάπης ανάμεσα σε εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Την οικογένεια μου. Το έχω ξαναπεί πως οι δύο γιαγιάδες μου κατάφεραν και μου πέρασαν το μεράκι και την αγάπη τους για τη μαγειρική από πολύ νωρίς. Το μικρόβιο το είχα από μικρός, οπότε μετά το σχολείο γράφτηκα στη Le Monde και μέσω της σχολής έκανα την πρώτη μου πρακτική σε ξενοδοχείο στη Ρόδο, το 2011. Μετά από εκεί δούλεψα και πάλι σε ξενοδοχείο, αυτή τη φορά στην Πάρο για δύο καλοκαίρια, και αργότερα σε εστιατόρια στην Αθήνα πριν φύγω για Άμστερνταμ.

— Η επιτυχία του MasterChef 2019 συνοδεύεται από άμεση αναγνώριση. Τι πιστεύεις πως χρειάζεται κάποιος να διαθέτει, ως απαραίτητα εφόδια, για μια επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής τέχνης;

Νομίζω πως είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Η άμεση αναγνώριση μετά το παιχνίδι μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εάν δεν τη διαχειριστεί κάποιος σωστά. Θεωρώ, από τη μικρή μου εμπειρία μέχρι στιγμής, πως η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται και αυτή είναι το κλειδί, μαζί με τη θέληση, για να κερδίζει κανείς πολύτιμες καινούργιες εμπειρίες και γνώση. Μαζί με αυτά χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή και πάνω απ' όλα αγάπη για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τέχνη.

Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Μάκρης

— Ποιος είναι ο δικός σου στόχος σε αυτό τον δύσκολο κλάδο; Τι ονειρεύεσαι;

Ονειρεύομαι πολλά πράγματα, αλλά προσπαθώ να θέτω τους στόχους μου σε γερές βάσεις. Γι' αυτό επιλέγω προσεχτικά, έναν-έναν στόχο κάθε φόρα και δουλεύω με επιμέλεια προς την επίτευξή του. Προς το παρόν, κύριος στόχος μου είναι να μαζέψω εμπειρίες, δουλεύοντας σε επαγγελματικές κουζίνες, με ανθρώπους που ξέρουν καλά το επάγγελμα. Θέλω να αποκτήσω κι άλλες γνώσεις και να ταξιδέψω. Σίγουρα μελλοντικά θα ήθελα να έχω τον δικό μου χώρο, όπου παρέα με μία πολύ ικανή ομάδα στην κουζίνα και το service θα ευχαριστούμε τον κόσμο προσφέροντας ποιοτικό φαγητό φτιαγμένο με μεράκι.

— Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ονειρεύονται το μέλλον τους σε αυτό τον χώρο;

Πρώτα απ' όλα να τον αγαπήσουν αληθινά. Να μην ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία επειδή έγινε «μόδα» ή αποτελεί για εκείνους μια εύκολη και άμεση λύση επαγγελματικής αποκατάστασης. Χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή, σκληρή δουλειά και μεράκι για να τα καταφέρει κανείς και να πετύχει. Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά την κουζίνα, πιστεύω πως θα καταφέρει να βρει το δρόμο του, αργά η γρήγορα, και να κερδίσει τον τίτλο του μάγειρα, κάνοντας επάγγελμα την επιλογή του να γίνει chef ή pastry chef.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ