Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας

0

Κυβέλη μεζεδοπωλείο

Και αυτή την άνοιξη δίνουμε ραντεβού στα τραπεζάκια της πλατείας.

Η Κυβέλη είναι ένα αληθινό στέκι. Είναι το όνομα που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν θέλεις να περάσεις καλά χωρίς να ρισκάρεις, όταν θέλεις κάνεις μια αυθόρμητη βόλτα χωρίς να ψαχτείς πολύ και, φυσικά, όταν θέλεις να απολαύσεις αυθεντικές γεύσεις. Η Κυβέλη σου ξυπνά πάντα μια αίσθηση ζεστασιάς και σε καλεί κοντά της σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου για να σου χαρίσει απλόχερα όλα όσα γνωρίζει πολύ καλά. 

Ο σεφ Γιώργος Κόντας μετατρέπει σε αναπάντεχες εκπλήξεις τα πιάτα της ελληνικής παράδοσης, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει όριο στη γαστρονομία του τόπου μας. Αρκεί η αυθεντική αγάπη για τις συνταγές που έρχονται από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και για τις πρώτες ύλες που καταφθάνουν ολόφρεσκες και αποτυπώνουν στα αρώματά τους κάθε εποχή. 

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Στην Κυβέλη τα πιάτα μπορούν να μπουν στη μέση και να δώσουν αφορμή για συναντήσεις παρεΐστικες ή να γίνουν ατομικές απολαύσεις που σε κάνουν να κοιτάς το πιάτο του άλλου, λαχταρώντας να δοκιμάσεις και το δικό του φαγητό. Ταμπουλέ με μαύρες φακές, ρέγγα σχάρας με λεμονάτα φασόλια Πιάζ, ψαρονέφρι σοτέ, κριθαρότο κοτόπουλο και σκιουφιχτά με φιλετάκια χοιρινά είναι κάποιες από τις προτάσεις που θα συνοδεύσεις με κρασάκι, μπιρίτσα ή με το τρομερό τσίπουρο που έρχεται από μικρό παραγωγό της Πρέβεζας. 

Οι σαλάτες, δροσερές και ολόφρεσκες, είναι must λόγω εποχής και πηγαίνουν τέλεια με τα πιάτα. Η Κυβέλη, με φρέσκα σαλατικά, ψητό μανούρι, ξηρούς καρπούς, σύκα και σάλτσα με μέλι και πορτοκάλι, είναι σίγουρη επιλογή. Φυσικά, δεν λείπουν τα πιάτα ημέρας που εκφράζουν την έμπνευση του σεφ σε συνδυασμό με κάθε εποχή και τα δώρα της φύσης.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Ό,τι κι αν επιλέξεις, τα τραπεζάκια στην πλ. Αγίου Γεωργίου έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν τις πιο όμορφες στιγμές και αυτής της άνοιξης. Εξάλλου, κάθε εποχή στην Κυβέλη έχει ένα διαφορετικό χρώμα, αλλά πάντα την έννοια της σταθερής αξίας που διαρκεί στον χρόνο.

Επτανήσου 15, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, Delivery: 210 821 9406, Facebook: Κυβέλη, Instagram: kyveli_kypseli

Ζαμανφού

Θυμάσαι πώς είναι να απολαμβάνεις χωρίς να σε νοιάζει τίποτα;

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μάλλον η λογική του je m’ en fous είναι η απάντηση στη δύσκολη καθημερινότητα και το Ζαμανφού σου το θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις γεύσεις και μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να χαμογελάς αυθόρμητα. Ένα bistro-τσιπουράδικο από αυτά που δεν συναντάς εύκολα και μόλις τα ανακαλύψεις γίνεσαι σταθερός πελάτης.

Στο Ζαμανφού η κουζίνα βγάζει απ’ όλα τα καλά, γεύσεις της στεριάς και της θάλασσας, που όσο ανοίγει ο καιρός γίνονται ιδανικό συνοδευτικό για κρασάκι, μπιρίτσα ή κάποιο απόσταγμα. Ανάμεσα στα must try θα βρεις το καλαμάρι ψητό με μους σπανάκι και βινεγκρέτ τσιμιτσούρι, το καταπληκτικό κριθαρότο καβουριού, το χέλι με ρελίζ αγγουριού και το σεβίτσε λαβράκι.

Στις meat loving επιλογές ξεχωρίζει το μοσχαρίσιο ταρτάρ, το μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ παστινάκι, το συκώτι ταλιάτα αλλά και το ψαρονέφρι μαύρου χοίρου. Κι επειδή λένε ότι ένα μενού φαίνεται στις σαλάτες του, να ξέρεις ότι εδώ θα βρεις δροσερές και ολόφρεσκες επιλογές, ιδανικές για καλοκαιρινές βόλτες – σε λίγες μέρες έρχεται μια φανταστική σαλάτα με πεπόνι και τυρί Σαν Μιχάλη, σπεκ μαύρου χοίρου και βινεγκρέτ μέντας που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι των παιδικών σου χρόνων!

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Όσο για την drinking πλευρά του Ζαμανφού, στην κάβα πρωταγωνιστούν μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και ετικέτες κρασιών από μικρούς παραγωγούς του ελληνικού αμπελώνα. Βάλ’ τα όλα αυτά μαζί σε έναν χώρο με vintage πινελιές και πολύ πολύ πράσινο και έχεις την απόλυτη συνταγή χαλαρωτικής απόλαυσης που σε κάνει να ξεχνάς την καθημερινή πίεση. Ή, ακόμα καλύτερα, σε κάνει να νιώθεις την έννοια του ζαμανφού, και μάλιστα χωρίς ενοχές!

Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, 210 804 4114, Facebook: Ζαμανφού, Instagram: zamanfou2020

Κισσός

Σε αυτή την αυλή μαγειρεύει η νοικοκυρά για τους καλεσμένους της.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Ο κισσός σού θυμίζει εικόνες από την αυλή της γιαγιάς στο χωριό, εκεί όπου όλα ήταν πάντα φυσικά, αγνά και φιλόξενα, εκεί όπου η ντομάτα είχε αληθινή γεύση και μεθυστικό άρωμα και το πιο νόστιμο γλυκό ήταν το ζυμωτό ψωμί με ζάχαρη και λάδι. Αυτές οι αναμνήσεις σού ξυπνάνε αυθόρμητα μόλις βρεθείς στην αυλή του Κισσού στο Χαλάνδρι. Τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα, λουλούδια να ξεπροβάλλουν από παντού και μυρωδιές από σπιτικό φαγητό να σου σπάνε τη μύτη. Σε αυτό το σκηνικό θα ζήσεις μια μαμαδίστικη εμπειρία γεύσης. Και το «μαμαδίστικη» δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, αφού η κυρία Μαρία είναι η μαμά-νοικοκυρά που ετοιμάζει τα καλύτερα πιάτα της για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους της – και το κάνει ακούραστα από το 1986. Στον Κισσό συμβαίνει αυτό ακριβώς. Δεν νιώθεις πελάτης αλλά καλεσμένος σε φιλικό σπίτι.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Το μενού, φυσικά, μοιάζει βγαλμένο από τα κυριακάτικα γεύματα της παιδικής σου ηλικίας. Φανταστικοί ντολμάδες, βακαλάος με αριστοτεχνική σκορδαλιά, κεφτέδες με πατατούλες κομμένες στο χέρι, μοσχομυριστά σουτζουκάκια αλλά και μια σειρά από ψητά στα κάρβουνα. Όλα συνοδεύονται τέλεια από δροσερές σαλάτες και αλείμματα – πρέπει να δοκιμάσεις τη μελιτζανοσαλάτα και το δροσερό τζατζίκι. Φυσικά, μην παραλείψεις τα λουκάνικα που μπαίνουν στη μέση σαν μεζές.

Το κρασάκι ρέει στα ποτήρια και η αυλή του Κισσού γίνεται ένα σκηνικό αυθεντικής απόλαυσης made in Greece.Το μεσημεριανό μενού ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με πιάτα ελαφριά και εύκολα – θα βρεις από κοτόπουλο με μακαρόνια μέχρι γίγαντες, ανάλογα με την εποχή. Κι αν δεν μπορείς να πας μέχρι τον Κισσό, έρχεται εκείνος σ’ εσένα με την υπηρεσία delivery. Ακόμα κι έτσι, η γευστική εμπειρία έχει πάντα το άρωμα της σπιτικής φροντίδας.

Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, Facebook: Kissos tavern, Instagram: kissos_tavern 

Καραμανλίδικα του Φάνη

Ένα κεφάλαιο στη γεύση της Αθήνας που έρχεται από τα βάθη της Ανατολής.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Εκεί, στο κάτω μέρος της Ερμού, νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ότι αν γυρίσεις το βλέμμα, θα αντικρίσεις κατοίκους της Καππαδοκίας, αυτούς που αργότερα ονομάστηκαν Καραμανλήδες, να παστώνουν με μαεστρία τα κρέατα για να τα προσφέρουν στους ταξιδευτές. Γιατί εδώ, στα Καραμανλίδικα του Φάνη, δεν αναβιώνουν απλώς συνταγές, τεχνικές και γεύσεις από το παρελθόν, αναβιώνει το ίδιο το παρελθόν με όλη τη γευστική του κουλτούρα που έρχεται από την Ανατολή και κάνει στάση στο κέντρο της Αθήνας.

Στα Καραμανλίδικα θα βεβαιωθείς –αν είχες ποτέ αμφιβολία – ότι η γαστρονομία της Ελλάδας είναι βαθιά επηρεασμένη από εκείνες τις μοναδικές συνταγές που έφεραν μαζί τους οι Ανατολίτες, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα τις βρεις όλες στην πιο αυθεντική μορφή τους.

Στα Καραμανλίδικα μπορείς να αγοράσεις από το Παντοπωλείο αλλαντικά ωρίμανσης, τυριά από ποικιλίες ΠΟΠ, τσίπουρα παλαίωσης, βιοδυναμικά κρασιά αλλά και χειροποίητα γλυκά και εδέσματα που έχουν όλα τη δική τους ιστορία. Φυσικά και θα δοκιμάσεις τον εκλεκτό καραμανλίδικο παστουρμά και σουτζούκι, τα αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα αλλά και τα προϊόντα ωρίμανσης που φέρνουν στο τραπέζι σου ένα άρωμα εντελώς ξεχωριστό.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κι αφού επιτέλους ζέστανε ο καιρός, άνοιξε και το «Αίθριο» της οδού Ευριπίδου για να σε υποδεχτεί και φέτος σε μια πανέμορφη ταράτσα με ανοιγόμενη οροφή, όπου, ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια και στα καταπράσινα φυτά, θα γευτείς τα πιατάκια του Μεζετζίδικου: ιτσλί κεφτέ καραμανλίδικο με σος γιαουρτιού να σε δροσίζει, παστιρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα στην πιο παραδοσιακή τους μορφή, καβουρμάς βοδινός με πατάτες, πιπεριές και το άρωμα του άνηθου που ταιριάζει τέλεια.

Βέβαια, θα βρεις και θαλασσινές επιλογές, όπως το καπνιστό χέλι από την Άρτα ή η καπνιστή τσιροσαλάτα Κομοτηνής. Στα Καραμανλίδικα γράφεται ένα κεφάλαιο γεύσης που καταλαμβάνει τη δική του ξεχωριστή θέση στη γαστρονομία της Αθήνας.

Εργαστήρι - Εστιατόριο: Ερμού 119, 210 3219119, www.karamanlidika.gr // Εδεσματοπωλείο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184 // Παντοπωλείο: Ευριπίδου 41, eshop.karamanlidika.gr, Facebook, Instagram

Μπεμπέκα

Μια νοικοκυρά μαγειρεύει για να φας στην αυλή του σπιτιού της.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Η παλιά μονοκατοικία στα στενά του Χαλανδρίου είναι ένα με τη γειτονιά, αφού χρονολογείται από το 1908. Το ίδιο συνδεδεμένη με την περιοχή είναι και η Μπεμπέκα, που φέτος έκλεισε 10 χρόνια. Μια δεκαετία γεμάτη γεύσεις, στιγμές και αρώματα από ελληνική παράδοση. Η μαμαδίστικη φροντίδα είναι αυτή που θα βρεις σε κάθε πιάτο της Μπεμπέκας και ίσως αυτό είναι το μυστικό που κάνει τις γεύσεις τόσο νόστιμες. Αυτό, και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και οι συνταγές που έρχονται από διάφορα μέρη του τόπου μας, τιμώντας τη γαστρονομική παράδοση που μας χαρίζει η φύση.

Στην κουζίνα η κυρία Δέσποινα –η μαμά της οικογένειας αλλά και μαμά για όσους απολαμβάνουμε τα φαγητά της– ετοιμάζει κοκκινιστή γίδα από την Εύβοια που σερβίρεται με παπαρδέλες, σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή με σκόρδο –μια συνταγή που έρχεται από τη Μυτιλήνη–, τραχανοπιτάκια Σκύρου με φέτα, μέλι και κανέλα και ένα σωρό νοστιμιές που δεν θα βρεις εύκολα κάπου αλλού. Πρέπει να δοκιμάσεις την κρύα κολοκυθόσουπα, ιδανική για τις καλοκαιρινές βραδιές, την μπριζόλα Τόμαχοκ, και φυσικά να γευτείς την καρπουζένια σαλάτα με φρέσκο καρπούζι, φέτα και φύλλα δυόσμου, που ξυπνά γευστικές αναμνήσεις.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Η σπιτική βυσσινάδα, η μαστίχα υποβρύχιο και το χειροποίητο μιλφέιγ συμπληρώνουν την εμπειρία στην Μπεμπέκα, που είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορείς να ζήσεις. Ο κήπος με το πέτρινο φουρνάκι, τις πορτοκαλιές και τους βασιλικούς θυμίζει την αυλή ενός φιλικού σπιτιού που έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές και η νοικοκυρά είναι έτοιμη να σου βγάλει τα καλύτερα φαγητά της για να δοκιμάσεις. Και, πίστεψέ με, θα τα δοκιμάσεις ξανά και ξανά, γιατί την αγνότητα των γεύσεων δεν τη χορταίνεις εύκολα. 

* Είναι ανοιχτά και τα μεσημέρια.

Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 210 6854880, Facebook: Μπεμπέκα, Instagram: mpempeka

Μαρίκα

Η ξαδέλφη της Μπεμπέκας ήρθε και σερβίρει από το πρωί αυθεντικές ιταλικές γεύσεις.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

H Μαρίκα είναι πραγματική Ιταλίδα. Μια αριστοκράτισσα που διάλεξε μια κλασάτη μονοκατοικία του Χαλανδρίου, κοντά στην ξαδέλφη της την Μπεμπέκα, για να στεγάσει όλη της την αγάπη για την ιταλική κουζίνα. Ναι, μπαίνοντας στο νέο στέκι της περιοχής αισθάνεσαι ότι η Μαρίκα είναι μια νοικοκυρά που μαγειρεύει για σένα τις καλύτερες συνταγές της ιταλικής παράδοσης. Τον χειμώνα σε υποδέχεται σε μια σάλα που μοιάζει με το σαλόνι ενός φιλικού σπιτιού, με στρωμένα χαλιά και το τζάκι αναμμένο. Το καλοκαίρι σε σερβίρει σε μια αυλή φανταστική, με ένα ξύλινο μπαράκι να κλέβει τα βλέμματα και τις γεύσεις να κλέβουν την καρδιά σου.

Στον χώρο, που είναι all day, θα ξεκινήσεις από το πρωί με αρωματικό καφέ και ένα καταπληκτικό brunch που δεν μοιάζει με τα άλλα. Ιταλικά panini, ομελέτες –φανταστική η πρόταση με μανιτάρια και τρούφα– και ζυμαρένια λουκουμαδάκια bambolini με ρικότα και λιωμένη σοκολάτα! Στο μενού θα βρεις μια σειρά από επιλογές ζυμαρικών η μία καλύτερη από την άλλη και πίτσα με χειροποίητο, φυσικά, ζυμάρι –πρέπει να δοκιμάσεις την Bianca!

Ο ολάνθιστος κήπος στην πίσω μεριά της μονοκατοικίας γίνεται ιδανικό secret spot για κάθε στιγμή της ημέρας. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη σαλάτα γκοργκοντζόλα με πεπόνι, αμύγδαλο και βινεγκρέτ μελιού, τη δροσερή ντοματόσουπα με κρέμα ρικότα και σχοινόπρασο και την αυθεντική καρμπονάρα με γκουαντσιάλε και αυγό. Το γεύμα σου κλείνει με επιδόρπια, όπως το γλυκό ριζότο Αμαρέτο ή η μους σοκολάτας με χειροποίητες μαρέγκες, αλμυρή καραμέλα, μασκαρπόνε, ροζ πιπέρι και φύλλα δυόσμου.

Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Μεζεδοπωλεία: Οι ναοί της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter

Από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ η Μαρίκα σε καλωσορίζει σε έναν χώρο με ιταλικό ταμπεραμέντο για να σου παρουσιάσει την casual πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με όλη τη σπιτική φροντίδα που κάνει την εμπειρία μοναδική!

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι, 210 6891116, Facebook: Μαρίκα, Instagram: marikatrattoriastinavli

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ