Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Bocas meze ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Οι ισπανικοί μεζέδες, τα tapas, φαίνεται να έχουν γαλαζοαίματες ρίζες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο δημοφιλείς ιστορίες που τα ακολουθούν. Φημολογείται, λοιπόν, ότι τον δέκατο τρίτο αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι' της Καστίλης διαπίστωσε ότι, καθώς ανάρρωνε από μια ασθένεια, μπορούσε να φάει και να πιει μόνο σε μικρές ποσότητες. Έτσι αποφάσισε πως κάθε ποτήρι του θα συνοδευόταν από ένα μικρό σνακ.

Μια άλλη συναφής θεωρία τοποθετεί τη δημιουργία τους πολύ αργότερα, όταν ο συνονόματός του, ο Αλφόνσο ΙΓ', παρήγγειλε κρασί σε μια ταβέρνα του Κάδιθ των ανέμων και του το έφεραν καλυμμένο με ένα κομμάτι χαμόν, προκειμένου να μη γεμίσει με άμμο. Ο βασιλιάς απόλαυσε τόσο πολύ τον συνδυασμό, που ζήτησε το ίδιο, ξεκινώντας μια τάση.

Οι υπόλοιπες ιστορίες σχετικά με τα tapas τα θέλουν να διαδόθηκαν από τα πιο λαϊκά στρώματα. Για κάποιους, ξεκίνησαν σε ένα μπαρ αγροτών στη Σεβίλη, όπου η μπίρα σερβιριζόταν με ένα πιατάκι στην κορυφή για να κρατάει τις μύγες έξω. Κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν αυτό το πιατάκι με χαμόν, ελιές, τυρί και αυτή η γενναιόδωρη πρωτοβουλία της μπάρας έκανε τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες ταβερνών διαπίστωσαν πως μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο κακής ποιότητας κρασί αν το κάλυπταν με ένα έντονο σε γεύση τυρί, έτσι γλίτωναν και τα πολλά παράπονα.

Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Είτε έχουν ευγενή είτε ταπεινή καταγωγή, τα tapas ξέφυγαν από τα σύνορα της Ισπανίας και εξαπλώθηκαν αρκετά μακριά από αυτή – ας πούμε θα βρείτε λίστα με τα δέκα καλύτερα tapas bars σε περίπτωση που ο δρόμος σας βγάλει στο Τόκιο ή στο Τορόντο. Στην Ελλάδα, ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ισπανική παράδοση είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου, εκεί όπου κάθε γύρα συνοδεύεται από διαφορετικούς μεζέδες.

Bocas meze Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στην Αθήνα, κατά περιόδους εμφανίστηκαν διάφορα μαγαζιά που έβαλαν στην ταμπέλα τους αυτήν τη λέξη. Kάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε έντονα και τον όρο «greek tapas», ο οποίος τώρα απογειώνεται σε μια νέα γευστική άφιξη που μας βγάζει από τα όρια του κέντρου της πόλης.

To Bocas Μeze γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Πολυβραβευμένος και Ελληνοϊσπανός ο δεύτερος, σχεδίαζε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως για πολλούς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. Έτσι παρέμεινε στην Αθήνα και απέκτησε μια νέα, δική του ανοιχτή κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτό το πολύχρωμο μοντέρνο μεζεδοπωλείο ο ξυλόφουρνος έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, θα τον δείτε κοιτάζοντας προς την κουζίνα. Κοντά στην είσοδο του εσωτερικού του θα συναντήσετε έναν μικρό μπαξέ από φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιεί ο σεφ. Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Bocas meze μελιτζάνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με αυτά τα αυγά φτιάχνεται η τορτίγια ημέρας, μπαίνουν και στα ρεβίθια φούρνου. Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου.

Γενικά, ο Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Οι σαρδέλες γίνονται στιφάδο, ο τσίρος καψαλίζεται, ο μπακαλιάρος πανάρεται σε πάνκο, ο τηγανητός γαύρος γίνεται ακόμα πιο τραγανός μεζές γιατί τυλίγεται σουσάμι – να μην τον χάσετε. Οι λουκουμάδες του έχουν καρδιά από κολοκύθι, τα σουτζουκάκια εκεί είναι τόνου και πεντανόστιμα, οι γαρδούμπες είναι γαρίδας – φοβερή ιδέα.

Θα πετύχετε και πιάτα ημέρας, ψάρια σε καρπάτσιο και ταρτάρ εκδοχή. Προσφέρεται και παέγια για τέσσερα και έξι άτομα, φτιάχνεται με μύδια, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάρι, με τα θαλασσινά και τα κρεατικά που θα βρει κάθε φορά ο σεφ. Όπως λέει, στην πορεία πρόκειται να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά πιάτα στο μενού και κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα.

Αν είστε λάτρεις της μπίρας, μπορείτε να την παραγγείλετε σε πύργο που θα την κρατήσει παγωμένη όσο εσείς θα τη σερβίρετε μόνοι σας στο ποτήρι σας, ενώ κάθε τέτοιος πύργος και μπουκάλι κρασί συνοδεύεται από μεζέ, κατά τη βολιώτικη συνήθεια. Αν δεν κατοικείτε προς τα κει, μπορεί η περιοχή να σας ακούγεται αρκετά off-Broadway. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Και το Bocas Μeze δείχνει ότι θα το καταφέρει.

Bocas meze σεφ Facebook Twitter
Ο σεφ Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Bocas Meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Γεύση / Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Δύο γενιές της οικογένειας Πιτσιλή, μαζί με τον σπουδαίο σεφ, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του μεζεδοπωλείου, προσφέροντας μια κουζίνα με ελληνικό άρωμα, πολλά και πολύ ενδιαφέροντα twists και δημιουργικά πιάτα για τη μέση, τα οποία συνοδεύονται από ντόπια κρασιά και παραδοσιακά αποστάγματα και σερβίρονται κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ