Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Όσοι πήγαν το συζητούν, σχολιάζουν τα πιάτα-τα οποία βρίσκεις top γκουρμέ-και σου τρέχουν τα σάλια, ένας αν-ορεκτικός τίτλος του Σκαρίμπα (αναρωτιέσαι τί ζητά ένας περιπλανώμενος κουλτουριάρης αλήτης στην ταμπέλα ενός εστιατορίου), punk bistro διαβάζεις στους τίτλους των οδηγών της πόλης, ένα πικρόχολο κράξιμο στο διαδίκτυο από κάποιους επιφανείς σεφ που δεν πήγαν ποτέ στο μαγαζί, δεν θέλεις περισσότερα για να μπεις στην ίντριγκα, να παρκάρεις στα Πετράλωνα, να βιώσεις από κοντά το ανορθόδοξο. Μπαίνεις μέσα και δεν κάνεις το ουάου!! του εντυπωσιασμού.

 

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Κάτι ήσυχο σε ξυλί χρώμα, ξύλινοι πάγκοι-τραπέζια, τσαχπίνικα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κάτι γλόμποι με άποψη –remakes από παλιά. Αυτό που σε αγκαλιάζει αμέσως, σε κάνει δικό του χωρίς πολλά λόγια. Θα μπορούσε να είναι πανάκριβο, ακριβό, μικρομεσαίο ή φτηνό δεν το υποψιάζεσαι, καθότι έχει στυλ το οποίο συνήθως χρεώνεται στο μενού.

 

Αμερικάνικη πανκ του ’80, τότε μου φαινόταν ξενέρωτη και άνευρη, τώρα τη ρουφάω νότα-νότα, νοσταλγικά, σαν παλιά φωτογραφία που σου κολλάει ένα χαμόγελο χαλκομανία στο στόμα, garage, μια ξαφνική καινούρια pop, κάπως σαν να έχεις το ένα σου πόδι στο «Αν» στα Εξάρχεια και το άλλο σε ένα κυριλέ ρεστό της δημιουργικής ανατροπής. Με μια γουλιά κρασί θες να φύγουν οι πάγκοι να χοροπηδήσεις κάθε ρεφρέν σαν κατσίκι, με όλα σου τα γκάζια. Αλλά το ευγενές αγόρι θέλει την παραγγελία σου, οπότε συγκεντρώνεσαι στο μόλις 9 πιάτα του μενού.

 

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Περιγραφή α λα ισπανική μόδα, «Παπαρδέλα», «Κόκορας», «Μοσχάρι», «Ψάρι». Με χαλάει λίγο η μίμηση, στο τέλος το παίρνω πίσω, τα παιδιά εδώ μιλούν με λίγα λόγια, για την ακρίβεια μάλλον σιχαίνονται τις λέξεις, σίγουρα δυσκολεύονται στο συντακτικό. Τα παίρνεις όλα, στη μέση. Από την σικάτη παρέα δίπλα-η Chanel τσάντα που με ακουμπά είναι absolutely αληθινή- έρχονται κάτι λιποθυμιστικά αρώματα τρούφας και κρασάτης σάλτσας με τροφαντές παπαρδέλες.

 

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Ηλικίες γύρω στα 30, κανονικά αγόρια χωρίς συγκεκριμένο στίγμα, και από τα άλλα, τα εναλλακτικά, με τα σκουφιά ή τα μακριά μούσια ή και τα δυό μαζί σε συνδυασμό, όλοι διαφορετικοί και διάφοροι και αδιάφοροι να ανήκουν-κάπου-συγκεκριμένα. Το φαγητό, Θείο-χωρίς το τραγί. Από αυτές τις πολύ υψηλές κουζίνες, που άμα κουνήσουν την ουρά τους θα μπουν στο παιχνίδι των βραβείων, των πρωτοσέλιδων, των μεταγραφών στο Λονδίνο αλλά και των 100 ευρώ το κεφάλι. Νοστιμιά, αισθητική, τεχνική και ψυχή μαζί και η απλότητα ενός ιδανικού ριζότο με σανό (τριφύλι είναι)-καπνιστή πάπρικα και γραβιέρα. Και η έκπληξη, ενός καλαμαριού που το δαγκώνεις και απλώνεται μέσα σου όλο το κυμινάτο άρωμα ενός λιβανέζικου κεμπάπ. Και η ζεστασιά, μιας βελουτέ από γλυκοπατάτα με wasabi, μια ιδέα ταπιόκα και φυστίκι Αιγίνης. Και το ρουστίκ, στις παπαρδέλες με ψαχνό από αρνίσιο κότσι, νοστιμιά από ατζούγια και κρεμολάτα. Και η παράδοση, στον τραχανά με μοσχαρίσια τραγανά γλυκάδια, Μαυροδάφνη και φινόκιο. Και η αποδόμηση, σε έναν κόκορα απλό, με ωμό λαχανάκι Βρυξελλών κάτω από ένα μαγικό pesto ρόκας.

 

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Είναι 12, όλοι κάπου γύρω στα ’30. Της χαρακτηριστικής, εναλλακτικής ράτσας των Πετραλώνων. Και έρχονται κι άλλοι κάθε μέρα, αφού σε ένα μαγαζί τα χέρια ποτέ δεν φτάνουν. Συνέταιροι, ο ένας έφερε τον άλλον, μερικοί στοιχειωδώς γνωρίζονται μεταξύ τους. Η ιδέα ενός συνεταιρισμού, όπως λέμε «Αγροτικός Συνεταιρισμός», μειώνει τα έξοδα για κείνον που δεν έχει, αλλά θέλει να κάνει κάτι δικό του. Μια φορά την εβδομάδα μαζεύονται για να βριστούν, να εκτονώσουν την πολυφωνία. Αφεντικά και υπάλληλοι μαζί. Μιλάω με τον Δημήτρη (Κανταράκη) τον έναν από τους τέσσερις μάγειρες. Όλοι με λαμπρή προϋπηρεσία, Αθήρι, Cellier, Βαρούλκο, 1800, Ορίζοντες, Aleria. Οι άλλοι δεν έχουν ιδέα από φαγητό. «Παίζουν τύμπανα κάποιοι» αορίστως με ενημερώνει ο Δημήτρης. Αν δεις τον Δημήτρη δεν θα φανταστείς ποτέ ότι «αυτό» το αγόρι μαγειρεύει «αυτό» το φαγητό. Από τη φυλή των έξτρα κουλ εξωγήινων, και με ένα βλέμμα που εστιάζει σε ένα προσωπικό όραμα, όνειρο, ταινία, μερικά χιλιάδες έτη φωτός από ό,τι συμβαίνει στη δεινή πραγματικότητα. Σου χαρίζεται μόνο με ένα μικρό, γλυκύτατο χαμογελάκι. Στα μάτια του, η Τρόικα δεν πέρασε ποτέ από δω, κανείς μας δεν χρωστάει, τίποτα δεν κατέρευσε, τίποτα δεν ήταν και όρθιο πριν την κατάρευση. Σαν Χριστός που πατά με σιγουριά πάνω στα κύματα.

 

Μια ωδή για το Θείο Τραγί. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Εννιά μόνο πιάτα για μια ανατροπή. Τόσα εκατομμύρια σε επενδύσεις για ακριβά γκραντέ εστιατόρια που επενδύουν σε vaccuum, σφαιροποιήσεις και άζωτα, τόσο μελάνι για αστέρια, βραβεία και σεφ-σταρ, τόσος μύθος για κάτι τόσο καθημερινό. Όλ’αυτά, 20 ευρώ μαζί με το κρασί.

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια