Μία ωδή στον καφέ που συντροφεύει κάθε ξεχωριστή μας στιγμή

Μία ωδή στον καφέ που συντροφεύει κάθε ξεχωριστή μας στιγμή Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο καφές. Αυτό το δημιούργημα που σε ξυπνά το πρωί και σε καταφέρνει να σηκωθείς από το ζεστό σου κρεβάτι για να μυρίσεις το άρωμά του στην κουζίνα. Ο ήχος από τα ντουλάπια που ανοιγοκλείνουν, η μεγάλη κούπα, το μπρίκι στο μάτι της κουζίνας, το κουταλάκι που ανακατεύει, ο ζεστός καφές στα χέρια σου. Και μετά, ησυχία.

Μετά, η πρώτη γουλιά που είναι πάντα τόσο απολαυστική που σε ζεσταίνει και σου δίνει μία μικρή δόση αισιοδοξίας, λίγο πριν ξεκινήσει η μέρα σου. Η αίσθηση του να κρατάς την κούπα με τα δύο χέρια και να ακούς τη γειτονιά σιγά σιγά να ξυπνάει. Επιστρέφεις στο κρεβάτι ή στον καναπέ, για λίγη ακόμα ζεστασιά, πριν πάρεις μία βαθιά ανάσα και μυρίσεις λίγο ακόμα αυτό το άρωμα του ελληνικού καφέ που δε συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο.

Μία ωδή στον καφέ που συντροφεύει κάθε ξεχωριστή μας στιγμή Facebook Twitter

Η πρώτη φορά που γνώρισα τον ελληνικό καφέ, ήταν σε μία εκδρομή με τους γονείς μου, πολλά χρόνια πριν. Ήταν από αυτές τις βουνίσιες εκδρομές που πηγαίναμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο του χειμώνα, λίγο πριν να νιώσω αρκετά μεγάλη για να πηγαίνω εκδρομές με τον μπαμπά και τη μαμά. Ένα από εκείνα τα χιονισμένα πρωινά, λοιπόν, γνώρισα αυτό που αργότερα έμαθα ως Λουμίδη Παπαγάλο - απλά επειδή εκείνο το πρωινό η μητέρα μου αποφάσισε να φτιάξει τον καφέ της στο δωμάτιο. Από τότε, αυτή η ζεστασιά και η ξεχωριστή αίσθηση οικειότητας του φρέσκου, ζεστού ελληνικού καφέ, έγινε η βάση για μία αγάπη που μεγαλώνει καθημερινά.

Η αγάπη αυτή, δεν περιορίζεται μόνο στα συναισθήματα που δημιουργούν η γεύση και τα αρώματά του του ελληνικού καφέ. Εξελίσσεται συνεχώς, μέσα από τη συντροφιά του σε μερικές από τις πιο σημαντικές και όμορφες στιγμές μου. Πρόσφατα, έμαθα πως ένας από τους πιο κοντινούς μου και αγαπημένους ανθρώπους, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Λίγο οι παρούσες συνθήκες που καλούν για αποφάσεις, λίγο η νοσταλγία, η απόφαση πάρθηκε και έφτασε σε εμένα με ένα πρωινό τηλεφώνημα, τη στιγμή που μόλις είχα καθίσει στην πρωινή δροσιά για να πιω τον αγαπημένο μου ελληνικό καφέ - κάπου εκεί το συνειδητοποίησα.

Μία ωδή στον καφέ που συντροφεύει κάθε ξεχωριστή μας στιγμή Facebook Twitter

Αυτή ήταν και η αφορμή που άρχισα να σκέφτομαι το πόσες φορές έχω βρεθεί να ακούω τα πιο όμορφα νέα, κρατώντας τον καφέ μου στο χέρι. Πόσα πρωινά τηλεφωνήματα έχω δεχθεί που μου έχουν αλλάξει τη μέρα, πόσες ιδιαίτερες στιγμές έχω βιώσει, με συντροφιά τη μοναδικότητα αυτού του αρώματος και της γεύσης. Πόσο ανυπομονώ για την επιστροφή της φίλης μου, για να μπορέσω να καθίσω και πάλι μαζί της και να απολαύσουμε μαζί τον Λουμίδη Παπαγάλο, στο ξεκίνημα μίας νέας εποχής - ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο ελληνικός καφές, έχει καταφέρει να συνοδεύσει όχι μόνο αναμνήσεις, αλλά κάθε σημαντική στιγμή της καθημερινότητάς μου, από εκείνο το πρωινό στο βουνό. Από την πρώτη μου «συνάντηση» μαζί του, μία ξεχωριστή εισήγηση στην κουλτούρα του καφέ, που με έκανε να τον αγαπήσω, να επενδύσω σε αυτόν, να μάθω να τον απολαμβάνω όπως του αρμόζει. Τώρα, που κλείνει τα 100 χρόνια ιστορίας του, ο Λουμίδης Παπαγάλος συνεχίζει να συντροφεύει κάθε σημαντική στιγμή, κάθε νέα απόφαση και κάθε ανθρώπινη σχέση που «δυναμώνει» πάνω από ένα φλιτζάνι του.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.