Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών.
0

Την ιδέα για συνεργασία έριξε στο τραπέζι η αγελαδοτρόφος Σύλβια Σαμολαδά όταν βρέθηκε σε μια συνάντηση με άλλες πέντε συναδέλφους της, την Αντιγόνη Κουτρούτσου, την Λαμπρινή Τσομπανίδου, την Κούλα Ιορδανίδου, την Κρυσταλία Σαράντη και την Χριστίνα Σπύρου.

Κι οι έξι ζουν και εργάζονται στις αγελαδοτροφικές οικογενειακές τους φάρμες στο ακριτικό Κιλκίς και είναι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει πλάι τα ζώα και τις φροντίδες τους.

Κουβέντα στη κουβέντα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν την ένωση «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

Στην παρέα τους μπήκαν και οι επιχειρηματίες, Δέσποινα Βουδούρη και Ερασμία Παπαδοπούλου, οι οποίες ανέλαβαν τα οικονομικά και το marketing ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και η Μαίρη Χατζάκου, ιδιοκτήτρια της εταιρίας Μεβγάλ η οποία πίστεψε σε αυτές, τις στηρίζει στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το πρώτο γάλα της ελληνικής αγοράς το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες.

«Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.

Η συλλογή του γίνεται από τις ίδιες της γυναίκες και μεταφέρεται με ψυγείο-βυτίο προς την Μεβγάλ τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Αυτό το τριπλό άρμεγμα γίνεται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη φρεσκάδα του γάλακτος.

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δυσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας.

«Μια γυναίκα για να είναι κτηνοτρόφος την σημερινή εποχή πρέπει να αγαπάει τα ζώα και να είναι δραστήρια», μου λέει στο τηλέφωνο η κ. Σαμολαδά.

«Η καθημερινότητα είναι σκληρή. Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές. Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δύσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας».

Η κ. Σαμολαδά δηλώνει πίστη στην γυναικεία ενδυνάμωση και φιλοδοξεί η δική τους προσπάθεια να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες γυναικείες ομάδες για να πραγματοποιηθούν ανάλογα εγχειρήματα.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας», λέει.

Όσον αφορά το θέμα ότι πρόκειται περί ανδροκρατούμενου επαγγέλματος: «Θα σας πω πως εμείς οι γυναίκες στην κτηνοτροφία και γενικά στην ζωική παραγωγή έχουμε ήδη αναγνωριστεί από τους άνδρες κτηνοτρόφους γιατί είναι κοινώς αποδεκτό πως την πιο σημαντική δουλειά σε μια κτηνοτροφική μονάδα, αυτήν του αρμέγματος των ζώων- κάτι που θέλει ηρεμία, περιποίηση μαστού, καθαριότητα-, την αναγνώριση πιθανών ασθενειών όπως επίσης και το μεγάλωμα των μοσχαριών είναι δουλειές που κάνουν πάντα γυναίκες. Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες δίχως γυναίκες», καταλήγει η κ. Σαμολαδά.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο, η έδρα των οκτώ γυναικών, απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Κιλκίς και σαράντα εννιά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους πεντακόσιους.

Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών. «Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί εχουμε να κανουμε με ζωντανές ψυχές.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας»
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM