Ας μην ξεχνάμε τους υπηρέτες

Facebook Twitter
0

φωτό: από το σίριαλ Downton Abbey

[via] Λίγοι άνθρωποι έχουν πλέον υπηρέτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (ή στον Καναδά, στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία). Ίσως να έχουν κάποιον που έρχεται μία φορά την εβδομάδα και καθαρίζει, ίσως να έχουν νταντά. Αλλά οι υπηρέτες δεν είναι συνηθισμένοι.Στο Μεξικό λένε «ή έχεις υπηρέτες ή είσαι υπηρέτης». Σε αρκετά μέρη, τώρα και στο παρελθόν, το να είσαι υπηρέτης είναι το μοναδικό επάγγελμα αν είσαι φτωχός.  Σε μερικά μέρη οι άνθρωποι ήταν ή είναι υπηρέτες για όλη τους τη ζωή.

Μερικά στοιχεία:
  • Στην αρχή του 20ου αιώνα το πιο συχνό επάγγελμα για τις Αγγλίδες ήταν το υπηρετικό προσωπικό. Για άντρες και γυναίκες μαζί ήταν το δεύτερο πιο συνηθισμένο. Στη συνέχεια τα πιο συνηθισμένα επαγγέλματα έγιναν οι εργάτες εργοστασίου και οι ανθρακωρύχοι.
  • Ένας στους πέντε ανθρώπους σε ευρωπαϊκές πόλεις ήταν υπηρέτες. Αν αφαιρέσουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από τον γενικό πληθυσμό, τότε πιθανόν σχεδόν οι μισοί ενήλικες ήταν υπηρέτες.
  •  Την ίδια εποχή στις ΗΠΑ ένα στα δέκα σπίτια είχε υπηρετικό προσωπικό.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αφορούν τις βιομηχανοποιημένες χώρες. Στην Κίνα, Ινδία, Αφρική και στα περισσότερα μέρη της γης οι υπηρέτες ήταν ακόμα περισσότεροι.

Ανάλογα με την περιοχή και τη χρονική περίοδο το τι σήμαινε να είσαι υπηρέτης είχε μεγάλες διαφορές. Μερικές φορές ήταν νέοι και νέες του χωριού.  Μερικοί ήταν φτωχά αγόρια και κορίτσια που πήγαιναν στη μεγάλη πόλη ελπίζοντας να βελτιώσουν τη θέση τους. Από όπου κι αν έρχονταν όμως, οι περισσότεροι δούλευαν στην κουζίνα. Η προετοιμασία του φαγητού ήταν η πιο κουραστική, δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά του σπιτιού, με εξαίρεση τη μπουγάδα, αλλά η μπουγάδα δεν γινόταν τρεις φορές τη μέρα.

Οι υποχρεώσεις της κυρίας με υπηρετικό προσωπικό

Οι κοπέλες της καλής κοινωνίας δεν μάθαιναν να μαγειρεύουν. Ήξεραν να τρώνε, ήξεραν να κριτικάρουν, αλλά όχι να μαγειρεύουν. Έπρεπε να ξέρουν τα εξής:

  • Πρώτον, να οργανώνουν ένα δείπνο με καλεσμένους χωρίς να τινάξουν τη μπάνκα στον αέρα, να επιβλέπουν τους υπηρέτες, να ασχολούνται με τις προμήθειες, να συντηρούν φρούτα και λαχανικά του κτήματος, να παρακολουθούν τα ασημικά και τις πορσελάνες και να επιβεβαιώνουν ότι είναι στη θέση τους, να επιβλέπουν τις αγορές.
  • Δεύτερον, να ξέρουν τα βασικά των συνταγών ώστε να μπορούν να επιβλέπουν τη μαγείρισσα. Η κυρία έπρεπε να ξέρει τη φρασεολογία της γαλλικής κουζίνας, τις τοπικές συνταγές της μόδας για την καλή κοινωνία, να έχει μια ιδέα από μπαχαρικά και να είναι σε θέση να κάνει τις τελικές προσαρμογές στις συνταγές. Γενικώς ήταν μέσα στις υποχρεώσεις της συζύγου να σχεδιάσει το μενού, να εξηγήσει τις λεπτομέρειες στη μαγείρισσα και να βάλει τις τελευταίες πινελιές στην κουζίνα.
  • Τρίτον, έπρεπε να ξέρει να φτιάχνει γλυκά: τα επιδόρπια ήταν κατάλληλα για τη θέση της και απαιτούν ικανότητες και ακριβείς μετρήσεις.

Οι περιγραφές μου θυμίζουν αγγλική λογοτεχνία ή ταινίες με τη Βουγιουκλάκη. Έχετε αναμνήσεις από υπηρέτριες και μαγείρισσες;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT