Μοναδικό φαγητό από τον Ούρι Έσετ, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα

uri eshet Facebook Twitter
Πάντα ο Ούρι αναζητεί νέα φαγώσιμα και καρυκεύματα, ρωτώντας μας για τα αγριόχορτα του νησιού, και είναι πρόθυμος να πειραματιστεί με αυτά.
0

Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως ένα εστιατόριο αντάξιο εκείνων με άστρα Michelin βρίσκεται στο Ψαθί, την αγαπημένη μας δύσβατη παραλία στα νοτιοανατολικά της Κέας. Εδώ, στο εστιατόριο Λυγαριά, έχει εγκατασταθεί και δρα ο σεφ Ουριέλ Έσετ που μας παρουσιάζει το ένα μετά το άλλο τα πιάτα του στο μοναδικό μεγάλο τραπέζι όπου καθίζει γύρω στα δέκα άτομα:

Ντολμάδες με μάγουλα ή συκώτι πελαγίσιων ψαριών· διάφορα, κάθε φορά αλλιώτικα, ψωμιά που είναι αδύνατο να μην τα καταβροχθίσεις, ιδίως συνοδεύοντας τη μαύρη σκορδαλιά με καπνισμένο δικό του σκόρδο – όχι το ασιατικό, που είναι «της μόδας»· πιπεροσαλάτα και οπωσδήποτε ελιές υπέροχες από δέντρα του κτήματος που, μαριναρισμένες σε θαλασσόνερο, παρουσιάζονται συμπληρωμένες με το άγριο κρίταμο της παραλίας και σπάνια μένουν στο πιάτο, όπως γίνεται στα περισσότερα εστιατόρια.

Τονίζω εδώ ότι ο σεφ φέρνει στο τραπέζι πιάτα για δύο και όχι πολυστολισμένες μπουκίτσες τύπου «tasting menu». Μετά τους μεζέδες έρχονται δυο-τρία κανονικά πιάτα, και πάλι το καθένα για δύο, που όλα μαζί κάνουν ένα πλήρες γεύμα. Στα φαγητά του σεφ Ούρι, που έχει δουλέψει σε διάφορα γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά εστιατόρια –ανάμεσά τους το Noma της Κοπεγχάγης, το Blue Hill του Dan Barber και το αγαπημένο μου Estela του Ignacio Mattos– δημιουργεί και πειραματίζεται με τα άγρια τζιώτικα μυρωδικά και προϊόντα από θάλασσα και γη.

Καθώς το βλέπαμε να χτίζεται, αναρωτιόμασταν ποιος εμπνευσμένος ιδιοκτήτης έφτιαξε αυτό το μάλλον ταπεινό σπίτι, μια και δεν είχαμε ιδέα ότι ουσιαστικά ήταν η βάση μιας πολύ ξεχωριστής τουριστικής μονάδας.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Φάβα με χταπόδι.

Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα θαλασσινά, καθώς μόνο μία, σχεδόν έρημη μικρή παραλία, σαν εκείνες τις παλιές που ξέραμε, χωρίζει την κουζίνα του από το κύμα και αναζητεί κυρίως πελαγίσια ψάρια, ό,τι καταφέρνει να βρει από τα δίχτυα των λιγοστών καϊκιών που έρχονται στην Τζια. Τα συμπληρώνει με ντόπια λαχανικά από το μικρό του μποστάνι και από άλλα περιβόλια του νησιού.

Τα μεγάλα γλυκά κρεμμύδια της Μαρίας Μαρούλη τα σοτάρει σε μελάνι σουπιάς και τα σερβίρει με άψογα ψημένο στα ξύλα φιλέτο ροφό και καππαρόφυλλα. Πάνω στη φάβα, που τη βράζει σε ζωμό από ψαροκόκαλα και κεφάλια από γαρίδες βάζει άλλοτε κριτσανιστό χταπόδι και άλλοτε υπέροχο μπαρμπούνι, ανοιγμένο σαν πεταλούδα.

Όταν του μαζέψαμε από τα βράχια μερικές γαλίπες (θαλάσσιες ανεμώνες, Anemonia sulcata) για να του τις δείξουμε, εκείνος, ακολουθώντας τις περιγραφές μας, τις τηγάνισε επιτόπου και μας τις σερβίρισε πάνω στη σκορδαλιά με βασιλικό, πολύ νοστιμότερες από εκείνες που είχαμε ακριβοπληρώσει στα ψαράδικα της Μινόρκας (εκεί λέγονται οrtiguilla) και σε εστιατόρια της Σαρδηνίας.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ο σεφ Ούρι με τον αδερφό του και μάνατζερ του Kea Retreat, Γιόνι.

Ο Ούρι πάντα αναζητεί νέα φαγώσιμα και καρυκεύματα, ρωτώντας μας για τα αγριόχορτα του νησιού, και είναι πρόθυμος να πειραματιστεί με αυτά. Δεν του χρειάζεται γιαπωνέζικο σκόρδο ή τρούφες και πάνκο. Στο γουδί αλέθει τα κόκαλα από τις ψητές σαρδέλες για να πασπαλίσει με κριτσανιστή νοστιμιά ψάρια και θαλασσινά.

Με το ονομαστό μέλι του νησιού κάνει κρέμα που τη σερβίρει μέσα σε γαβάθες από κερήθρα και τη στολίζει με κόκκους πρόπολης. Αρωματίζει ξίδι και ρακή με άγρια βότανα και θέλει να μάθει και να εμπνευστεί από τους ντόπιους, αφού εκείνος και η οικογένειά του λατρεύουν την Τζια και έρχονται στο νησί πάνω από τριάντα χρόνια.

Ο αδελφός του Ούρι, ο Γιόνι, είναι ο μάνατζερ του Kea Retreat, όπου βρίσκεται το εστιατόριο Λυγαριά, και μας έδειξε φωτογραφίες από τα παιδικά τους χρόνια και τα γλέντια που έκαναν τότε με τους γονείς τους Τζβίκι και Ανάτ στο νησί μας, όταν ακόμα ζούσε τα ανέμελα χρόνια της αθωότητας.

Τα μοναδικά εκείνα γλέντια στις μικρές ταβέρνες αποτέλεσαν το θεμέλιο για τα πετυχημένα Greco Restaurants και το βιβλίο του Τζβίκι –δυστυχώς, μέχρι στιγμής, μόνο στα εβραϊκά– με ελληνικές συνταγές, περιγραφές και φωτογραφίες από τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Σιτεμένο ψάρι σε σάλτσα κρεμμυδιού με μελάνι σουπιάς

Χρόνια τώρα πηγαίνουμε με τον Κώστα στο Ψαθί για μια βουτιά κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε σε μια γωνιά έρημη με θέα μόνο βράχια, αστιβές και θυμάρια, όχι βίλες «καταπράσινες» και ολάνθιστα σπιτάκια πλαισιωμένα με μυόπορα, ευκάλυπτους και άλλα αυστραλιανά φυτά που αντέχουν μεν την ανομβρία και τον αέρα, όμως δεν ταιριάζουν στο ξερικό τοπίο του Αιγαίου.

Ευτυχώς, λέμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο Ψαθί, που είναι το μέρος δύσβατο και που οι ιδιοκτήτες του, όπως φαίνεται, επιθυμούν να παραμείνει έτσι, με έναν κακό χωματόδρομο να αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση στην παραλία.

Νερό δεν υπάρχει και η επιχείρηση έχει στήσει δικό της σύστημα αφαλάτωσης. Τα δωμάτια του Kea Retreat, που είναι κέντρο ξεκούρασης με προγράμματα γιόγκα, είναι εξαιρετικά έξυπνες και διακριτικές ανακατασκευές πάνω σε παλιά πέτρινα σταυλιά και μισογκρεμισμένες καθηκιές, όπως λέγονται τα τζιώτικα παραδοσιακά, ίσως και αρχαία, αγροτόσπιτα. Το μοναδικό εμφανώς σύγχρονο κτίριο, στην άκρη της παραλίας, μισοκρυμμένο από αιωνόβιες λυγαριές, κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό είναι. Καθώς το βλέπαμε να χτίζεται αναρωτιόμαστε ποιος εμπνευσμένος ιδιοκτήτης έφτιαξε αυτό το μάλλον ταπεινό σπίτι, μια και δεν είχαμε ιδέα ότι ουσιαστικά ήταν η βάση μιας πολύ ξεχωριστής τουριστικής μονάδας.

Σίγουρα πολλοί θα ζηλεύουν τον Ούρι που έχει την πολυτέλεια να σερβίρει πελάτες λιγοστούς. Κι εμείς το χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να χαρούμε το Ψαθί δίχως ομπρέλες και με πολύ λίγους που αποφασίζουν να πάρουν τις δύσκολες κατηφορικές και ανηφορικές κλειστές στροφές της απότομης πλαγιάς, έχοντας φροντίσει να κάνουν κράτηση για φαγητό, και ίσως να ζητήσουν, αν χρειάζονται, βοήθεια στη μεταφορά με το όχημα του Retreat.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ντολμαδάκια με ψάρι
Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ψάρι με δύο φρέσκες σάλτσες ντομάτας
Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του Retreat


 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια, έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας, καταλήγεις, κάθιδρος αλλά ευτυχής, στα παραθαλάσσια ερείπια της αρχαίας Καρθαίας (8ος αι. π.Χ.), στην Τζια.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ