Μπελίνι

Μπελίνι Facebook Twitter
0

 

Με τον φίλο μου τον Μιχάλη Μένεγο συζητάμε ώρες ατέλειωτες στο τσάτ του facebook για όλα όσα αγαπάμε. Ποιά είναι αυτά; Τα φαγητά, τα ωραία ποτά, τα γλυκά στο Παρίσι, τα όνειρά μας να ανοίξουμε ένα ωραίο εστιατόριο έτσι όπως το φανταζόμαστε εμείς, τη διαμάχη μεταξύ αγγλικών και γαλλικών τυριών, τη σωστή συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι κλπ. Αυτά τα τσατ είναι μεγάλη απόλαυση για μένα, μικρά μαθήματα από κάποιον που ξέρει πολύ καλά τον κόσμο αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταδώσει τη γνώση του. Είμαι σίγουρος πως ξέρει πολύ καλά πως όσοι περισσότερο τα ξέρουν όλα αυτά τόσο το καλύτερο. Πριν λίγες μέρες αναζήτησα τη βοήθειά του για να μάθω να φτιάχνω Μπελίνι. Το κοκτέιλ που κατάγεται από τη Βενετία και περιέχει δύο μόνο βασικά υλικά: Προσέκο και πουρέ ροδάκινου κρύβει αρκετά μυστικά στην κατασκευή του. Η πιο κάτω συνομιλία αποκαλύπτει αρκετά από αυτά. Πρέπει να πω πως το αποτέλεσμα ήταν άψoγο, οι καλεσμένοι μου το απόλαυσαν. Μιχάλη σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Στη συνομιλία, όπου M1 είμαι εγώ, όπου M2 είναι ο Μιχάλης Μένεγος. Enjoy. 

M1: Αγαπημένε μου:
Την κυριακή έχω το δεύτερο ετήσιο φεστιβάλ γεμιστών στο σπίτι μου. Αποφάσισα να σερβίρω Μπελίνι ή Νεγκρόνι. Τί λες;

M2: Κανένα από τα δύο. Είσαι τρελός; Τι πας να κάνεις; Πες μου πόσα άτομα και τι θα έχει το μενού. Και ποιά η γέμιση των γεμιστών;

M1: Δώδεκα άτομα. Θα έχει και με κιμά και χωρίς. Θα σερβίρω επίσης το ταμπουλέ με μάγκο καθώς και μια πράσινη τραγανή σαλάτα. Επίσης πολλά κροστίνι κλπ για αρχή. Για φινάλε λιβανέζικο μαχαλεμπί με poached ροδάκινα σε βανίλια.

M2: Παίρνω αεροπλάνο κι έρχομαι! Άσε με να το σκεφτώ και θα σου πω. Τα γεμιστά θα έχουν πολλά μυρωδικά; Το ταμπουλέ θα έχει δυόσμο; Βρίσκεις καλά, ζουμερά και μυρωδάτα ροδάκινα αυτόν τον καιρό;

M1: Ναι, βρίσκεις. Τα έχω ήδη βρει. Ναι θα παίξουν πολλά μυρωδικά.

M2: ΟΚ, σου έχω δύο λύσεις:



M1: Δώσε. 






M2: Κατ'αρχάς διαφωνώ με το Νεγκρόνι γιά το φαγητό. Θα βγάλει πολύ πίκρα μαζί με τα μυρωδικά και για τους περισσότερους έλληνες το πικρό είναι δυσάρεστη γεύση, δυστυχώς. Μπορείς να σερβίρεις ένα νεγκρόνι ως απεριτίφ, αλλά ως εκεί. Μπορείς να κάνεις μία ωραιότατη herbal margarita σε κανάτα και να ξενοιάσεις. Αν ενδιαφέρεσαι θα σου φτιάξω την συνταγή. Το Μπελίνι είναι επίσης απεριτίφ και μου αρέσει που ανοίγεις και κλείνεις με ροδάκινο

M1: Μα μόνο ως απεριτίφ θα τα σέρβιρα. μετά κρασί.

M2: Α, ΟΚ τότε

M1: Ε, αυτό είχα στο μυαλό μου και με αποπήρες.

M2: Όχι καλέ μου

M1: Μπελίνι πώς όμως; Και επίσης διαβαζω εδώ και μου λένε πως σερβίρεται και σε χαμηλό ποτήρι!

M2: Όχι καλέ! Θέλεις φαρδύ φλουρ σαμπάνιας ή ακόμη και σε ποτήρι κρασιού. Ποτέ σε χαμηλό

M1: Ωραία. Πες μου τώρα τί να προσέξω στο μπελίνι











M2: Πουρές ροδάκινου: Αποφλοιώνεις 10 ώριμα ροδάκινα, κατά προτίμηση λευκόσαρκα. Ή αυτά τα ροζ, τα υπέροχα. Τα περνάς στο μπλέντερ να λιώσουν εντελώς. Κατόπιν τα περνάς από ψιλό σουρωτήρι (θέλει υπομονή). Θα προσθέσεις στον χυμό του ροδάκινου, ένα 10% του όγκου του σιρόπι ζάχαρης. Το σιρόπι το κάνεις 1/1 με νερό, δεν το βράζεις. 








M1: Μπα;

M2: Ποτέ.

M1: Δεν μου το πες αυτό την προηγούμενη φορά με τα Russian Spring Punch!

M2: Νόμιζα πως πήρες έτοιμο, σόρρυ.

M1: Τί με πέρασες;

M2: Μόλις ζεστάνεις 250ml νερού στους 80°C, τραβάς από την φωτιά και προσθέτεις 250gr λευκή ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει, κρυώνεις και διατηρείς στο ψυγείο σε μπουκάλι για ένα μήνα.

M1: Τέλεια

M2: Άρα, σε 1L πουρέ θα προσθέσεις 100ml σιροπιού











M1: Μπορώ να φτιάξω τον πουρέ από την προηγούμενη;











M2: Φυσικά! Η ζάχαρη το συντηρεί άνετα γιά 24 ώρες, απλά, για να μη μαυρίσει θα ρίξεις και λίγο χυμό λεμονιού. Κι θα δοκιμάσεις να μην είναι ξινό. Στο σερβίρισμα θέλει κόλπο για να μην αφρίσει. Προτιμώ πάντα να το σερβίρω στα φαρδιά ποτήρια κρασιου. Αφρώδης οίνος και χυμός πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Σερβίρισέ τα αφού τα βγάλεις από το ψυγείο και τα δύο. Και τα ποτήρια να μην είναι ζεστά

M1: Δοσολογία πουρέ και οίνου;











M2: 1/4-1/5

M1: Οκ. Να έχω και τα ποτήρα στο ψυγείο;

M2: Όχι μωρέ, υπερβολή. Απλά να μην είναι για ώρα έξω ή όπου κάνει ζέστη. Είναι σημαντικό να φιλτράρεις τον χυμό καλά για να αποφύγεις τον πολύ αφρό. Επίσης γεμίζεις τα ποτήρια ως τη μέση και κατόπιν απογεμίζεις. Προς θεού μην ανακατέψεις γιατί θα γίνει χαμός! Σημαντικό, ο χυμός να ροζίζει. Αν θέλεις ρίξε κάτι κόκκινο να το ροζίσεις και να γίνει σαν το αγαπημένο χρώμα του ζωγράφου Μπελίνι, εξ ου και το όνομα. Εγώ θα διακοσμούσα με ένα πράσινο φύλλο (δυόσμο, βασιλικό) ή ένα μικρό λευκό ή ροζ άνθος.


M1: Εσύ είσαι καλλιτέχνης.



M2: Ναι μωρέ. Ο Τσιπριάνι έβαζε πάντα λίγο χυμό κερασιού όταν τα ροδάκινα του έβγαιναν πολύ κίτρινα ή πολύ λευκά. Καλή επιτυχία! Στείλε φωτογραφίες.









Μπελίνι Facebook Twitter

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ