Ο «Άναξ» του ελληνικού chardonnay κατάγεται από την Αχαΐα

Ο «Άναξ» του ελληνικού chardonnay κατάγεται από την Αχαΐα Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

«Άναξ» στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν κάποιος άρχοντας ή βασιλιάς. Ήταν ένας τιμητικός τίτλος που αποδιδόταν σε πρόσωπα υψηλής σημασίας και συγχρόνως, χρησιμοποιούταν και με την έννοια του οικοδεσπότη. Μάλιστα, στις αρχαίες Μυκήνες, ο άναξ βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης των κοινωνικών τάξεων και λατρευόταν σχεδόν σαν θεότητα.

Με αυτή την ιδιαίτερα φορτισμένη νοηματικά λέξη αποφάσισαν οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου να βαφτίσουν το Λευκό Chardonnay κρασί τους. Όπως και η ιστορία της λέξης «άναξ» πάει πίσω στο παρελθόν, έτσι και το εν λόγω πεπαλαιωμένο κρασί αφήνει το πέρασμα του χρόνου να δράσει πάνω του και να αναδείξει τις αρετές του.

H καλλιέργεια της ποικιλίας Chardonnay που ξεκίνησε από τη Βουργουνδία αλλά πλέον συνεχίζει το ταξίδι της σε αμπελώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από αμπέλια ανθεκτικά στο κρύο. Επομένως, οι απότομες πλαγιές, το ανάγλυφο του εδάφους με την αμμοαργιλώδη σύσταση, αλλά και το μεγάλο υψόμετρο της περιοχής της ορεινής Αχαΐας στην οποία βρίσκονται οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου αποτελούν μια ιδανική συνθήκη για τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας Chardonnay.

Ο «Άναξ» του ελληνικού chardonnay κατάγεται από την Αχαΐα Facebook Twitter
To «Άναξ Chardonnay» των Αμπελώνων Αντωνόπουλου όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο εντυπωσιάζει.

Η ποιότητα των κρασιών των Αμπελώνων Αντωνόπουλου διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, το μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από ψυχρούς όγκους αέρα τις βραδινές ώρες κατά τη θερινή περίοδο και δροσερούς αέρηδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα που βοηθά την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά. Παράλληλα, όλες οι εργασίες του αμπελώνα είναι αυστηρά χειρωνακτικές, ώστε κάθε κομμάτι της συγκομιδής να περνάει απευθείας από τα χέρια των ανθρώπων του.

Πίσω στο 1997, η «γκουρού» του κρασιού Jancis Robinson είχε χαρακτηρίσει το chardonnay των αχαϊκών αμπελώνων «αποκάλυψη» αλλά και ένα από τα κορυφαία κρασιά στο είδος του παγκοσμίως. Οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται πως αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου chardonnay, μιας και φιγουράρει εδώ και χρόνια στις κορυφαίες επιλογές τους σε λευκό κρασί.

Ο «Άναξ» του ελληνικού chardonnay κατάγεται από την Αχαΐα Facebook Twitter
To «Άναξ Chardonnay» παλαιώνεται εξ ολοκλήρου σε δρύινα βαρέλια.

Πρόκειται, εξάλλου, για ένα κρασί που ήδη εξ αρχής συμπορεύθηκε με την πρωτοπορία. Οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου τόλμησαν να κάνουν ολόκληρη τη ζύμωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Όσο για την υπόλοιπη διαδικασία της παραγωγής του, μετά την αλκοολική ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για πολλούς μήνες σε οινολάσπες, που κάθε χρονιά αναδεύονται με διαφορετική συχνότητα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Άναξ Chardonnay παίρνει οργανοληπτικά τον χαρακτήρα του. Έναν χαρακτήρα πολύπλοκο και εντυπωσιακό που έρχεται στο ποτήρι σας, με μια έκρηξη γεύσεων πίσω από το βαθύ κίτρινο χρώμα του κρασιού: δρυ, καραμέλα, βανίλια και ξηροί καρποί περνούν πρώτα από τη μύτη σας και ύστερα από τους γευστικούς σας κάλυκες, με ισορροπία στην οξύτητα και ένα μοναδικό κρεμώδες, βουτυρένιο σώμα.

Ο «Άναξ» του ελληνικού chardonnay κατάγεται από την Αχαΐα Facebook Twitter
Κίτρινο λαμπερό χρώμα, κρεμώδης υφή και νότες από δρυ ,καραμέλα, βανίλια και ξηρούς καρπούς συνιστούν τη μοναδική γευστική εμπειρία του «Άναξ Chardonnay».

Το Άναξ Chardonnay των Αμπελώνων Αντωνόπουλου κάνει ιδανικό pairing με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο ξιφίας αλλά και λευκά κρέατα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και σκόρδο, ενώ μια ποικιλία με λιπαρά τυριά μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό στο επόμενο μπουκάλι που θα ανοίξετε.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού φιαλών,η κάθε εσοδεία μόλις κυκλοφορεί δεν προλαβαίνει να κάνει ολόκληρο έτος μέχρι την εμφιάλωση της επόμενης οπότε για να μπορέσετε να αποτυπώσετε την χρονιά, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε εγκαίρως τη κάθε εσοδεία και να μπορέσετε να απολαύσετε το κρασί όποτε επιθυμείτε.

Όσοι, δε, θέλετε να επιμηκύνετε το χρονικό ταξίδι του Άναξ Chardonnay, μπορείτε να το φυλάξετε με προσοχή για άλλα πέντε χρόνια στην κάβα σας και να το αφήσετε να ωριμάσει όπως του (και σας) αρμόζει.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ