ADVERTORIAL
«Άναξ» στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν κάποιος άρχοντας ή βασιλιάς. Ήταν ένας τιμητικός τίτλος που αποδιδόταν σε πρόσωπα υψηλής σημασίας και συγχρόνως, χρησιμοποιούταν και με την έννοια του οικοδεσπότη. Μάλιστα, στις αρχαίες Μυκήνες, ο άναξ βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης των κοινωνικών τάξεων και λατρευόταν σχεδόν σαν θεότητα.
Με αυτή την ιδιαίτερα φορτισμένη νοηματικά λέξη αποφάσισαν οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου να βαφτίσουν το Λευκό Chardonnay κρασί τους. Όπως και η ιστορία της λέξης «άναξ» πάει πίσω στο παρελθόν, έτσι και το εν λόγω πεπαλαιωμένο κρασί αφήνει το πέρασμα του χρόνου να δράσει πάνω του και να αναδείξει τις αρετές του.
H καλλιέργεια της ποικιλίας Chardonnay που ξεκίνησε από τη Βουργουνδία αλλά πλέον συνεχίζει το ταξίδι της σε αμπελώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από αμπέλια ανθεκτικά στο κρύο. Επομένως, οι απότομες πλαγιές, το ανάγλυφο του εδάφους με την αμμοαργιλώδη σύσταση, αλλά και το μεγάλο υψόμετρο της περιοχής της ορεινής Αχαΐας στην οποία βρίσκονται οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου αποτελούν μια ιδανική συνθήκη για τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας Chardonnay.
Η ποιότητα των κρασιών των Αμπελώνων Αντωνόπουλου διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, το μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από ψυχρούς όγκους αέρα τις βραδινές ώρες κατά τη θερινή περίοδο και δροσερούς αέρηδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα που βοηθά την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά. Παράλληλα, όλες οι εργασίες του αμπελώνα είναι αυστηρά χειρωνακτικές, ώστε κάθε κομμάτι της συγκομιδής να περνάει απευθείας από τα χέρια των ανθρώπων του.
Πίσω στο 1997, η «γκουρού» του κρασιού Jancis Robinson είχε χαρακτηρίσει το chardonnay των αχαϊκών αμπελώνων «αποκάλυψη» αλλά και ένα από τα κορυφαία κρασιά στο είδος του παγκοσμίως. Οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται πως αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου chardonnay, μιας και φιγουράρει εδώ και χρόνια στις κορυφαίες επιλογές τους σε λευκό κρασί.
Πρόκειται, εξάλλου, για ένα κρασί που ήδη εξ αρχής συμπορεύθηκε με την πρωτοπορία. Οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου τόλμησαν να κάνουν ολόκληρη τη ζύμωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Όσο για την υπόλοιπη διαδικασία της παραγωγής του, μετά την αλκοολική ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για πολλούς μήνες σε οινολάσπες, που κάθε χρονιά αναδεύονται με διαφορετική συχνότητα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Άναξ Chardonnay παίρνει οργανοληπτικά τον χαρακτήρα του. Έναν χαρακτήρα πολύπλοκο και εντυπωσιακό που έρχεται στο ποτήρι σας, με μια έκρηξη γεύσεων πίσω από το βαθύ κίτρινο χρώμα του κρασιού: δρυ, καραμέλα, βανίλια και ξηροί καρποί περνούν πρώτα από τη μύτη σας και ύστερα από τους γευστικούς σας κάλυκες, με ισορροπία στην οξύτητα και ένα μοναδικό κρεμώδες, βουτυρένιο σώμα.
Το Άναξ Chardonnay των Αμπελώνων Αντωνόπουλου κάνει ιδανικό pairing με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο ξιφίας αλλά και λευκά κρέατα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και σκόρδο, ενώ μια ποικιλία με λιπαρά τυριά μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό στο επόμενο μπουκάλι που θα ανοίξετε.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού φιαλών,η κάθε εσοδεία μόλις κυκλοφορεί δεν προλαβαίνει να κάνει ολόκληρο έτος μέχρι την εμφιάλωση της επόμενης οπότε για να μπορέσετε να αποτυπώσετε την χρονιά, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε εγκαίρως τη κάθε εσοδεία και να μπορέσετε να απολαύσετε το κρασί όποτε επιθυμείτε.
Όσοι, δε, θέλετε να επιμηκύνετε το χρονικό ταξίδι του Άναξ Chardonnay, μπορείτε να το φυλάξετε με προσοχή για άλλα πέντε χρόνια στην κάβα σας και να το αφήσετε να ωριμάσει όπως του (και σας) αρμόζει.