Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια, ίσως περισσότερο από ποτέ, ο πλούτος των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών έχει αναδειχθεί μέσα από ποιοτικά κρασιά που φτάνουν στο ποτήρι μας από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ανάμεσα στους αμπελώνες που συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο της ανάδειξης του οινολογικού πλούτου των ελληνικών εδαφών είναι κι οι Αμπελώνες Κ. Αντωνοπούλου. «Σπίτι» τους, η ορεινή Αχαΐα και το σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, σε ένα κλίμα που ευνοεί την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι άνθρωποι των αχαϊκών αμπελώνων εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν το ανήσυχο έργο τους δημιουργίας εκλεκτών κρασιών. Την τελευταία περίπου πενταετία, η ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αποφάσισε να απομονώσει κάποια αμπελοτεμάχια με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε αμμώδη εδάφη. Τα σταφύλια που παράγονται σε αυτά τα εδάφη, είναι τα ιδανικά για ένα γευστικό, με πλούσια αρώματα λευκό κρασί.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» οινοποιείται κατά 50% σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιείται σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη μένει για 4 μήνες, όπου και ωριμάζει μαζί με τις οινολάσπες της.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο «Παύλος». Ένα λευκό ξηρό κρασί γαστρονομικών αξιώσεων. Ο δρόμος από την πρώτη ιδέα μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού, ήταν μακρύς: μέσα στα 5 χρόνια που χρειάστηκε για να πάρει την τελική μορφή του το κρασί, έγιναν πολλές μικροοινοποιήσεις, μπόλικοι πειραματισμοί και αρκετές παράμετροι άλλαξαν προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελουργοί του Κ. Αντωνοπούλου οινοποίησαν με διαφορετικές μεθόδους το κάθε μισό της συγκομιδής. Έτσι, στο 50% η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιήθηκε σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη έμεινε για 4 μήνες, όπου και ωρίμασε μαζί με τις οινολάσπες της.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε δικαίωσε όλους τους κόπους. Την εμπειρία του λευκού κρασιού «Παύλος» εγκαινιάζει ήδη με το μάτι το χρυσοκίτρινο χρώμα του, ενώ μυρίζοντάς το, θα αναγνωρίσετε νότες εσπεριδοειδών και  πυρηνόκαρπων φρούτων, που κλείνουν γλυκά με αρώματα κρέμας ζαχαροπλαστικής.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Την κεφαλή της ετικέτας του κρασιού έχει φιλοτεχνήσει ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

Δοκιμάζοντας το κρασί, πίσω από τη λιπαρή αλλά και δροσιστική οξύτητα του σώματος, θα απολαύσετε μια πλούσια γεύση στον ουρανίσκο σας, που κρύβει ζωηρά και δροσερά στοιχεία, με έντονες τις κρέμες. Μια γεύση που ολοκληρώνεται με μια αίσθηση αλμύρας που κάνει κάθε γουλιά μια πολύπλοκη αλλά και δεμένη γευστική εμπειρία.

Με το λευκό ξηρό κρασί «Παύλος» οι άνθρωποι των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να αναδείξουν την ίδια την ποικιλία, κοιτώντας πέρα από τις πεπατημένες μεθόδους, εκεί που το μέλλον του ελληνικού κρασιού γράφει ήδη από σήμερα τις νέες του σελίδες.

Όσο οι πειραματισμοί των αχαϊκών αμπελώνων συνεχίζονται, η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» σας περιμένει να την απολαύσετε. Θα την αναγνωρίσετε από την κεφαλή της ετικέτας, φιλοτεχνημένη από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ