Ο τεμαχισμός του γιγαντιαίου τόνου

Facebook Twitter
0


Η  λέξη «τόνος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «θύννος», όπως αναφέρθηκε από τον Όμηρο για πρώτη φορά.

Από την WWF:


Ο ερυθρός τόνος περνάει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στον Ατλαντικό Ωκεανό και μεταναστεύει στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί. Όμως, ο πληθυσμός ερυθρών τόνων που είναι ικανοί να αναπαραχθούν - δηλαδή ψάρια άνω των 4 ετών που ζυγίζουν πάνω από 35 κιλά - αποδεκατίζεται. Το 2007, το ποσοστό αναπαραγόμενων τόνων ήταν το ένα τέταρτο από ότι ήταν 50 χρόνια πριν, με την μεγαλύτερη μείωση να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ερυθρού τόνου δεν είναι άλλη από τον άνθρωπο και τη υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, το πρόβλημα εστιάζεται στην υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία από γριγρί (αλιευτικά σκάφη με κυκλωτικά δίχτυα). Τα γριγρί είναι υπεύθυνα για το 80-85% των αλιευμάτων.

Αφού οι ερυθροί τόνοι αλιευθούν, οδηγούνται σε ειδικές «φάρμες» πάχυνσης όπου υπόκεινται σε υπερτροφία προκειμένου να αυξηθεί το βάρος και η αξία τους. Όταν οι τόνοι παχύνουν (όσο μεγαλύτερο το βάρος και το ποσοστό λίπους, τόσο μεγαλύτερη η τιμή τους), σφαγιάζονται και η πλειοψηφία τους αποστέλλεται στην Ιαπωνία. Εκεί ο τόνος καταλήγει να καταναλώνεται ωμός ως ένα περιζήτητο έδεσμα με τη μορφή του sushi.

Στη χώρα μας λειτουργεί μία τέτοια μονάδα «εκτροφής» στις Νήσους Εχινάδες, στο Ιόνιο, από το 2004, η οποία ανήκει στην εταιρεία Bluefin Tuna Hellas. Από το 2007 έχει δοθεί άδεια στην εταιρία Poseidon Tuna Hellas για την λειτουργία άλλης μίας στον Κόλπο της Μεσσαράς στην Κρήτη.

Από το Βήμα:


Eνας ερυθρός (κυανόπτερος) τόνος πουλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ των 565.000 ευρώ (56,49 εκατ. γεν) στην πρώτη δημοπρασία του χρόνου που έγινε στην ψαραγορά Τσουκίτζι στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη του κόσμου. 

Με βάρος 269 κιλά, το ψάρι αλιεύτηκε στα ανοικτά της επαρχίας Αομόρι (βόρεια Ιαπωνία) και αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη μιας διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι του Τόκιο, τη Σούσι Ζανμάι. 

Πρόκειται για τον πιο ακριβό τόνο στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετά το ρεκόρ των 32,49 εκατ. γεν που είχαν διατεθεί πέρυσι για ένα τεράστιο ψάρι 342 κιλών, δήλωσε ένας υπεύθυνος της ψαραγοράς. 

Από το Eater:


Στο παρακάτω βίντεο, ο σεφ Hideo Kuribara του Ushiwakamaru της Νέας Υόρκης, δείχνει πως τεμαχίζεται ένας ερυθρός (κυανόπτερος) τόνος με υπνωτική μουσική για υπόκρουση. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ