Οι γυναίκες του Νεπάλ

Facebook Twitter
0


Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα στη μαγευτική και πολύ ζόρικη Τανζανία. Δεν είναι μόνο το περιβάλλον που σε βάζει σε σκέψεις, αν κι αυτό είναι μοναδικό από μόνο του. Όλες αυτές τις μέρες που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, καταλαβαίνω σε κάθε απλή συζήτηση πόσο μακριά βρισκόμαστε όσον αφορά στο τι θεωρεί ο καθένας μας δεδομένο. Μιλούσα με μία κοπέλα από το Νεπάλ, την Anjana, η οποία έλεγε πόσο θα ήθελε να γίνει αγρότισσα. Δε μπορούσα να καταλάβω αρχικά γιατί δεν γίνεται (άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν έχει λεφτά, ότι δεν το εγκρίνει η οικογένειά της, πράγματα που καταλαβαίνω) αλλά σιγά σιγά κατάλαβα ότι οι στο Νεπάλ οι γυναίκες δεν μπορούν να κληρονομήσουν γη, από το νόμο. Μόνο σε περίπτωση που μία γυναίκα είναι άνω των 35 και ανύπαντρη μπορεί να το διεκδικήσει, αλλά αν φτάσεις σ'αυτή την ηλικία χωρίς άντρα, είσαι εκτός κοινωνίας (έχεις αξία όσο κάποιος σε άσυλο), οπότε δε σε συμφέρει. Αν μία γυναίκα κληρονομήσει λεφτά, (κάτι που γίνεται, αλλά δεν ανακοινώνεται) μπορεί να αγοράσει γη, αλλά δεν επιτρέπεται να την καλλιεργεί μόνη της, σύμφωνα με την παράδοση. Ειδικά όταν μία γυναίκα βρίσκεται στον κύκλο της απαγορεύεται να πιάνει φυτά, δηλαδή μία εβδομάδα το μήνα. Μπορεί να προσλάβει άντρα για να καλλιεργεί τη γη, αλλά μόνο αν είναι παντρεμένη. Οπότε βλέπετε το Catch 22- όλα είναι τακτοποιημένα για να μην μπορεί μια γυναίκα να ζήσει ανεξάρτητη.


Η Anjana από το Νεπάλ

Όλα αυτά κατάφερα να τα ακούσω με έκφραση έκπληξης, αλλά χωρίς επιφωνήματα, γιατί δεν ήθελα να την προσβάλλω κι όλας, ενώ φυσικά καταλαβαίνει την αδικία και το παράλογο, μάλιστα συμμετέχει σε οργάνωση που προσπαθεί να καταπολεμήσει όλα αυτά. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο εξοργιστικό -κι εκεί δεν κρατήθηκα- όταν έμαθα ότι οι γονείς της, επειδή δεν έχουν γιους, θα αφήσουν όλη τους την περιουσία σε φιλανθρωπίες και όχι στις κόρες τους. Συγκεκριμένα τους έχουν πει ότι “σας σπουδάσαμε, δε χρειάζεστε και λεφτά” και δεν είναι σίγουρη αν το εννοούν, πάντως για την ώρα, αυτή είναι η επίσημη θέση της οικογένειας. Αυτό που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι γονείς είναι ότι θα γίνουν ιδιοκτησία κάποιου άντρα, ο οποίος θα έχει δικιά του γη, όπως πρέπει να είναι τα πράγματα.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε άλλους κόσμους, αλλά το κοινό που έχουμε είναι η γνώση ότι αυτές οι πρακτικές είναι εξοργιστικές και ευτυχώς αυτό είνα προφανές και για γυναίκες που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου όλα αυτά είναι παραπάνω από αυτονόητα.

Η ιστορία δεν έχει άμεση σχέση με το φαγητό -αν και τα χωράφια είναι απολύτως συνδεδεμένα και νομίζω ότι αυτό αρκεί, ειδικά σε χώρες όπως το Νεπάλ όπου η γη είναι συνδεδεμένη με την υπόσταση κάθε ανθρώπου -δηλαδή, άντρα.

'Ομως, πριν σας αφήσω με τροφή για σκέψη, θα αλλάξω απότομα θέμα για κάτι σχεδόν χαρούμενο: στη φωτογραφία του ποστ βλέπετε το αγοράκι της οικογένειας που επισκεφτήκαμε στο Mlangotini, το οποίο ήταν ντροπαλό και γλυκύτατο, με σπασμένο χεράκι σε ένα γύψο που ήθελε επειγόντως αντικατάσταση, κάθε φορά που τον έβλεπα βούλιαζε η καρδιά μου. Όμως ήταν ένα παιδάκι που ήταν σε θέση να αλωνίζει όλη μέρα στη γειτονιά, μέσα σε υπέροχη φύση και τεράστια οικογένεια που το έκανε να νιώθει ασφαλής.

Και τώρα, το σοκ. Αυτό που τρώει το χαριτωμένο αγοράκι είναι παγωτό. Σε όσους το έδωσα να δοκιμάσουν ήταν σίγουροι ότι ήταν παγωτό μάνγκο. Το χρώμα και η γεύση πράγματι πλήσίαζε. Όμως ήταν....

....παγωτό μπαομπάμπ. Όποιος έχει διαβάσει τον Μικρό Πρίγκηπα θα ενθουσιαστεί διπλά.


Οι ιστορίες της Αnjana και των υπολοίπων βρίσκονται εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ