Οι νοστιμιές της Μαίρης

Οι νοστιμιές της Μαίρης Facebook Twitter
0
Οι νοστιμιές της Μαίρης Facebook Twitter
Τον μικρό νοικοκυρεμένο χώρο υποστηρίζει με φροντίδα και τη σύμπραξη ολόκληρης της οικογένειας της η όμορφη μαγείρισσα, η Μαίρη...


Το πάνθεον των μαγειρευτών της κατσαρόλας και των ψητών φούρνου φιγουράρει στη βιτρίνα του μαγειρείου της Μαίρης. O μικρός νοικοκυρεμένος χώρος που η όμορφη μαγείρισσα, η Μαίρη, υποστηρίζει με φροντίδα και τη σύμπραξη ολόκληρης της οικογένειας της επιβεβαιώνει ότι οι καλές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν διαχρονικές αξίες σε μια αγορά εφήμερης γευστικής φλυαρίας.

Οι νοστιμιές της Μαίρης Facebook Twitter
Το πάνθεον των μαγειρευτών της κατσαρόλας και των ψητών φούρνου φιγουράρει στη βιτρίνα του μαγειρείου της Μαίρης.

Φαγητό σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο, που καλύπτει τις ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και πολλών καλλιτεχνών που συρρέουν από τα θέατρα της γειτονιάς. «Δοκίμασε τη χορτόπιτα, μόλις την έβγαλα από τον φούρνο. Είναι με φύλλο που άνοιξα με τα χεράκια μου, να είναι καλά η μητέρα μου που με έμαθε» προτείνει η Μαίρη τη στιγμή που χαζεύω τα ταψιά με τα φαγητά. Την εμπιστεύομαι και απολαμβάνω κάθε μπουκιά από τη χορτόπιτα (€3) που στη γέμιση έχει σπανάκι, πράσο και φέτα από την Τρίπολη. Τα σουτζουκάκια (€6) έρχονται χορταστικά και με σωστή δόση κύμινου και από δίπλα τα συντροφεύει αληθινός πουρές πατάτας. Οι μελιτζάνες κομμένες σε μπουκιές, μαγειρεμένες σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€4,50), εκφράζουν τη γλύκα τους μέσα από την απλότητα του πιάτου. Μια παρέα με τουρίστες στο διπλανό τραπέζι απολαμβάνει την αύρα της όμορφης πλατείας με τις αστικές πολυκατοικίες του '60 και ανακαλύπτει βουλιμικά τη νοστιμιά των γεμιστών και του σπανακόρυζου. Εκτός από τα μαγειρευτά, από τη σχάρα βγαίνουν μπιφτέκια, μπριζόλες και αφράτο συκώτι. Τη στιγμή που μας σέρβιρε γλυκό κουταλιού τραγανό κεράσι και λαμπερό βύσσινο, φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Μαρίνας, η Μαίρη μας υποσχέθηκε για την επόμενη φορά που θα πάμε και κόκορα αλανιάρη με χειροποίητες χυλοπίτες. Αν ψάχνεις καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στις Νοστιμιές της Μαίρης.

☛ Οι νοστιμιές της Μαίρης, Ύδρας 2, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, 210 8229239

Οι νοστιμιές της Μαίρης Facebook Twitter
Τα σουτζουκάκια έρχονται χορταστικά και με σωστή δόση κύμινου και από δίπλα τα συντροφεύει αληθινός πουρές πατάτας.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ