Οκτώ χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους

Γιάννης των Εξαρχείων Facebook Twitter
Ο Γιάννης των Εξαρχείων είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ο Γιάννης των Εξαρχείων (Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210 3301230, 210 3842270) είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Πολλοί τον γνώρισαν από το kit μαγειρίτσας που τους έλυσε τα χέρια ένα Πάσχα και έμειναν για τις τρυφερές μοσχίδες από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, τα χοιρινά που φέρνει από την Καρδίτσα και τον Μπακρατσά, ο οποίος συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τα κοτόπουλα από την Πίνδο και τη Σπάρτη, για τα αρνάκια ΠΟΠ Ελασσόνας αλλά και για τα ζουμερά μπιφτέκια που φτιάχνει στο παρασκευαστήριό του και τα λουκάνικα χωρίς συντηρητικά, τις σεφταλιές και τα κεμπάπ.

Άλλο φημισμένο κρεοπωλείο του κέντρου είναι αυτό του Παπούλια στο Παγκράτι (Πύρρωνος 2, 210 7518000), τον εμπιστεύεται η Σπονδή και ήταν από τους πρώτους που έμαθε στην Αθηναίους τι είναι οι γαλλικές κοπές και πώς μπορεί να τις διαχειριστούν στο σπίτι. Φέρνει κρέατα απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ανοιχτός και τις Κυριακές.

Στα Κάτω Πετράλωνα, η Νάξια Επιλογή (Κειριαδών 44, 210 3471540) φέρνει κρέατα από τα ορεινά της Νάξου, που θα σας βγουν λουκούμι, και κάποια από την Κρήτη. Αν θέλετε να πάρετε κιμά για να κάνετε μπέργκερ, αυτή είναι η διεύθυνση που χρειάζεστε. Έχει και έναν τρομερό πετεινό, ο Αρτέμης, που έχει το μαγαζί, κόβει διαφορετικά για κοκκινιστό, διαφορετικά για λεμονάτο και εξηγεί γιατί, δίνει και πολύ καλές συμβουλές για μαγείρεμα. Είναι η νέα εμμονή των ψαγμένων foodies.

ΚΡΕΑΣ Facebook Twitter
Ο Αγγελής στη Βαρβάκειο μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη Βαρβάκειο, και χωρίς να χρειαστεί καν να βρεθείτε στα ενδότερα της αγοράς, θα συναντήσετε τον πιο «διαβασμένο» κρεοπώλη της, τον Αγγελή (Αιόλου 81, εντός στοάς), που φέρνει κρέατα ελευθέρας βοσκής από μικρούς παραγωγούς της Ορεστιάδας, της Νάξου και μοσχίδα από την Κερκίνη Σερρών. Μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε, φτιάχνει αρνίσιο ρολό, κιμά, κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριά και γραβιέρα Νάξου, αρκεί να τα παραγγείλετε μία μέρα πριν. Κάνει τα δικά του λουκάνικα, μοσχαρίσια, βουβαλίσια και χοιρινά, μόνο με κρέας, αλάτι και πιπέρι. Ξέρει από κοπές και μπορεί να σας κατευθύνει, ενώ, ακόμα κι αν δεν έχετε μαγειρέψει ποτέ στη ζωή σας, έχει τυπωμένες τις οδηγίες για να ξέρετε ποιο κομμάτι είναι κατάλληλο για κατσαρόλα, φούρνο ή τηγάνι. Αν θέλετε να ζήσετε όλη την εμπειρία του Αγγελή, ζητήστε να σας ετοιμάσει ένα καρπάτσιο για να το απολαύσετε επί τόπου, στον πάγκο του. Διαθέτει κατάστημα και στη Γλυφάδα (Παρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, 2108980082).

Τα χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παραδοσιακός και καλός είναι ο Στέλιος στην Καστέλλα (Λεωφ. Αλέξανδρου Παπαναστασίου 37, Πειραιάς, 210 4120066), ενώ στα βόρεια, στο Νέο Ψυχικό, οι Ευβιότοποι προσφέρουν βιολογικά κρέατα από δικό τους αγρόκτημα, είναι άπαιχτοι στο μοσχάρι, ενώ έχουν και πολύ καλό φιλέτο συκώτι. Στη Φιλοθέη, ο Λίτσας, που έχει φάρμα στον Κάλαμο, είναι προορισμός για τη μοσχίδα του. Για προβατίνα να πάτε στου Στουραΐτη στο Κορωπί (Αττικής 17, 210 6621032), αξίζει τα χιλιόμετρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Γεύση / Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Ο νεαρός σεφ και TikToker μάς υποδέχτηκε στην κουζίνα-στούντιο του σπιτιού του και μας εξήγησε πώς είναι να γίνεσαι αστέρι των social media με τα ελάχιστα, αν έχεις καλούς φίλους.
M. HULOT
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ