Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο, ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει με το ξύλο και τους οντάδες σε παλιό κρητικό σπίτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 τη χαρά τού να απολαμβάνουν τις γεύσεις του Σήφη Μανουσέλη είχαν οι πιστοί των Κουφονησίων και όσοι είχαν την περιέργεια να δουν πώς είναι τελικά η φάση σε αυτό το σημείο όπου ο σεφ διατηρεί το εστιατόριό του, τη Λaska. Tο καλοκαίρι του 2020 έστησε στο πάνω Κουφονήσι μια μοντέρνα ελληνική ταβέρνα με μπόλικο ψάρι και πρώτες ύλες από τα γύρω Κυκλαδονήσια, ενώ πριν από αυτό τον βρίσκαμε στο Black Rock του Santorini Secret. Από τότε που αποφάσισε να κάνει το αθηναϊκό του βήμα μαζί με τον Βάιο Κορομηλά και τον Μπάμπη Καζάνα σε ένα πεζόδρομο των Ιλισίων, ο Tsiftis με τις comfort ελληνικές γεύσεις που κρύβουν γαστρονομικά twists μπήκε αμέσως στο ραντάρ των foodies, και έχει κάνει πια σουξέ.

Στην ίδια περιοχή, λίγο πιο πέρα, στα πέντε λεπτά με τα πόδια για την ακρίβεια, πάλι σε πεζόδρομο, σε αυτήν τη μικρή ετερόκλητη πιάτσα που έχει δημιουργήσει το κουλ wine bar του Junior does wine κοντά στον παλιό της γειτονιάς Βλάσση με τους διάσημους λαχανοντολμάδες και την αστική κουζίνα, η ίδια τριάδα μόλις έστησε το δεύτερο μαγαζί της. Όταν μου πρωτοείπε ο Σήφης ότι ετοιμάζουν κρητικό, πολύ πριν το δω από κοντά δηλαδή, είχα φανταστεί κάτι εντελώς άλλο, με πειραγμένη κουζίνα, με υλικά και έμπνευση από το νησί. Τελικά όμως βρήκα ένα μέρος που ναι μεν φαίνεται ότι το έχουν στήσει νέοι άνθρωποι της γεύσης, στην κουζίνα τους, δε, ακολουθούν τον τρόπο των παλιών, και το κάνουν φανταστικά.

Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης είναι εκείνος που κατοικεί στα βουνά και έτσι βάφτισαν το νέο εγχείρημά τους. Μάλιστα, επειδή τους αρέσει να βάζουν και υπότιτλους, όπως είναι το Tsiftis gastrokoutouki+, σε εκείνο της οδού Μαιάνδρου έβαλαν το «Κρήτης θύμησες». Με την καταγωγή του σεφ να είναι από τα Σφακιά και του Γιώργου Φουντουλάκη, που τρέχει την κουζίνα, από την Κίσσαμο Χανίων, το φαγητό στον Αορίτη είναι μεν πιο περιποιημένο στο πιάτο, χωρίς όμως να είναι στημένο, και οι συνταγές του είναι καθαρά παραδοσιακές.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης Μανουσέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο. Ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει, με το ξύλο και τους οντάδες, σε παλιό κρητικό σπίτι. Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα, τα κρέατα τα φέρνουν από το νησί, εκτός από τον μαύρο χοίρο που είναι από μια φάρμα στο Αγρίνιο. Ο ξινόχοντρος και τα παξιμάδια είναι από τον συνεταιρισμό στην Κριτσά Λασιθίου, το σταμναγκάθι που είναι τώρα στην εποχή του έρχεται από τη Γραμβούσα των Χανίων, οι πατάτες που είτε μπαίνουν στη θράκα είτε τηγανίζονται σε ελαιόλαδο είναι από τη Μεσαρά Ηρακλείου, σε ό,τι μαγειρεύουν με κρασί χρησιμοποιούν Μαρουβά, τα τυριά τους προφανώς είναι κρητικά και όχι πάντα τα ίδια, φέρνουν ό,τι βρουν καλό και όλο το υπόλοιπο μενού θα συμβαδίζει με την εποχή.

Βγάζουν ένα ξηρό ανθότυρο από το Ασκύφου με θυμαρίσιο μέλι και γύρη, κάνουν μια φάβα από κουκιά με ξερό κρεμμύδι και αγκινάρες στο ξύδι – είναι μεζές κορυφαίος. Τα παλικάρια που θα διαβάσετε στον κατάλογό του είναι μια σαλάτα, μια οσπριάδα που κάνουν στην Κρήτη και μπορεί να την έχετε ακούσει και ως ψαροκόλυβα, τη λένε και φωτοκόλυβα, μια και συνδέεται με τη νηστεία της παραμονής των Φώτων. Είναι μια συνταγή που βοηθούσε τα νοικοκυριά να μην πετάνε τίποτα, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για zero waste προσπάθειες στο φαγητό, και στον Αορίτη την κάνουν με ξινόχοντρο, σιτάρι, κυδώνια και ανθότυρο στα κάρβουνα. Ξύγαλο Σητείας βάζει σε ένα ψωμί με χόρτα, χειροποίητο χοιρινό και αυγό μάτι. Ο Aντώνης Έξαρχος ζυμώνει δύο είδη ψωμιού για το μαγαζί, ένα κρίθινο και βαρύ που έκαναν παλιά στο νησί με το ζυμάρι των παξιμαδιών και ένα προζυμένιο, πάλι με κριθάρι και αλεύρι ζέας.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με το που είπα σε κάποιον ότι πήγα σε ένα νέο αλλά παραδοσιακό κρητικό με Σφακιανό σεφ, αμέσως σκέφτηκε σφακιανόπιτες, έχει λοιπόν τέτοιες στον Αορίτη, χειροποίητες, με θυμαρίσιο μέλι. Έχει και άλλα πιάτα που συνηθίζουν στον τόπο του, πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα, όπως ένα κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά, που είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Γενικά, έχει πολύ και πολύ καλό τηγάνι το μενού. Επίσης τηγανητός, ο σοτιρμάς είναι χοιρινό που γίνεται μόνο μέσα στο ζουμί που βγάζει σιγά σιγά και αφού πάρει χρώμα το σουρώνουν και του βάζουν κύμινο και λεμόνι, άλλο ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Στο σφακιανό τσιγαριαστό δεν βάζουν ούτε κρεμμύδι για να μαγειρευτεί, μόνο αλάτι, πιπέρι και καλό κρέας που θα γίνει και αυτό στα ζουμιά του. Το ξιδάτο λουκάνικο είναι χειροποίητο και δικό τους, γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα, όπως και ένα ακόμα γιορτινό πιάτο, το χοιρινό με πρασοσέλινο. Ανάμεσα στις μπόλικες προτάσεις με κρέας βγαίνουν και μερικά ημέρας χωρίς, σαν τον ξινόχοντρο με κουνουπίδι.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Το κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και χοχλιούς με κρεμμύδια, άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια, ψάρι ημέρας με ξινόχοντρο και κυδώνια, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του Σήφη. Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης. Για επιδόρπιο έχουν γαστρί, τον μπακλαβά του νησιού με τα πολλά μπαχαρικά και το πετιμέζι, καθώς και χανιώτικη μπουγάτσα με γαλομυζήθρα, κανέλα και ζάχαρη. Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tα Σαββατοκύριακα ανοίγουν από το πρωί, από τις 11, και προσφέρουν κρητικό πρωινό, λίγα πιάτα, αυγά, στάκα και ελληνικό καφέ μόνο. Φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε το μεσημέρι μας εκεί, ξεκινώντας τις ρακές από νωρίς. Και αν πιείτε παραπάνω μπορούν να σας δώσουν για τον δρόμο μακαρόνια σύζουμα, στο ζουμί τους με τριμμένο  ξηρό ανθότυρο, όπως αυτά που έτρωγαν παλιά τα ξημερώματα στα πανηγύρια. Η οινική του λίστα αποτελείται μόνο από κρητικές ετικέτες, η μουσική του είναι παραδοσιακή αλλά όχι μόνο, τη χαλαρώνουν λίγο για να μην κουράζει, θα βάλουν και μια Χαρούλα Αλεξίου δηλαδή, ενώ αν βρεθεί εκεί κάποια παρέα με όργανα και αυτοσχέδιο γλέντι μπορεί να στηθεί, τα πράγματα στον Αορίτη θα είναι χαλαρά.

Μαιάνδρου 15, 210 7255699, 20-30 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Θα βρείτε και άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ